Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Στη "δημοκρατία" του Ταγίπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Στη "δημοκρατία" του Ταγίπ

Ο Κρίστοφερ ντε Μπελέγκ (Christopher de Bellaigue) είναι Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. 'Εχει πτυχίο στις Ανατολικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Πραγματοποιεί αποστολές στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία από το 1994. Ήταν ανταποκριτής του Economist στην Τεχεράνη και την Άγκυρα. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία έζησε τρία χρόνια στα βάθη της Ανατολίας, στην πόλη Βάρτο, ένα προπύργιο του PKK όπου κάποτε υπήρχε σημαντική αρμενική κοινότητα.

Τις εμπειρίες του εκεί τις συμπεριέλαβε σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο “Στη γη των ανταρτών: Ανάμεσα στους ξεχασμένους λαούς της Τουρκίας». Το 2001 μ’ ένα άρθρο του στο New York Review of Books με τίτλο «Το κρυμμένο παρελθόν της Τουρκίας» ξεσήκωσε την κοινότητα των ιστορικών εναντίον του γράφοντας πως «χιλιάδες Αρμένιοι της Ανατολίας έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών κατά των Οθωμανών Μουσουλμάνων τη δεκαετία του 1890» και πως «η τουρκική εθνική ταυτότητα προέκυψε ως αποτέλεσμα των εθνοτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων». Τον κατηγόρησαν για αρνητή της αρμενικής γενοκτονίας και ως απολογητή των Τούρκων. Την περασμένη εβδομάδα σκιαγράφησε στην Guardian, με εντυπωσιακή λεπτομέρεια ομολογουμένως, το πολιτικό πορτρέτο του Ερντογάν. Ως μια διχαστική περσόνα, τα πορτρέτα του Ταγίπ που σχεδιάζουν διάφοροι κατά καιρούς εντός και εκτός Τουρκίας, είναι είτε αγιογραφίες είτε «ιστορίες τρόμου». Ο Βρετανός δημοσιογράφος προσεγγίζει με ρεαλισμό το "φαινόμενο Ερντογάν"-αν και στα επιμέρους μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί του- και εξηγεί γιατί ο Τούρκος πρόεδρος είναι σήμερα περισσότερο δημοφιλής από ποτέ παρά τον αυταρχισμό του.

Η λαϊκή βούληση

«Αυτό που ακολούθησε του πραξικοπήματος έμοιαζε λιγότερο με μια δημοκρατική νίκη και περισσότερο με μια αυταρχική αποκάθαρση», γράφει ο ντε Μπελέγκ. « Όσοι μπήκαν στο στόχαστρο δεν φαίνεται να συνδέονται όλοι με το κίνημα του Γκιουλέν. Η αυθόρμητη πολιτική εξέγερση κατά των πραξικοπηματιών μπορεί ίσως να αντιπροσωπεύει την απόλυτη επιβεβαίωση της λαϊκής βούλησης, αλλά τα γεγονότα που ακολούθησαν βάθυναν την αντίφαση μεταξύ της αδιαμφισβήτητης δημοκρατικής νομιμοποίησης του Ερντογάν και της εξίσου αναμφισβήτητης αυταρχικής διακυβέρνησής του. Αν ο ίδιος έχει δίκιο να υποψιάζεται πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν θα θρηνούσαν για την ανατροπή του, αυτό οφείλεται στο ότι ηγείται σήμερα μιας ιδιαίτερης μορφής διακυβέρνησης που οι δυτικοί ηγέτες δεν καταλαβαίνουν ή εκτιμούν. Η ‘δημοκρατία’ του Ερντογάν μπορεί να είναι ανελεύθερη στην πρακτική της αλλά αποτελεί μια ισχυρή έκφραση της λαϊκής βούλησης, είναι ένας αμβλύς πλειοψηφικός αντίλογος σε ένα φαντασιακό δημοκρατικό χρυσό κανόνα που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται πια (...) Ο Ερντογάν διατυμπανίζει την προσήλωσή του στη θέληση του λαού του, αλλά ο ίδιος δεν ακολουθεί τυφλά τις ιδιοτροπίες του".

Στην πραγματικότητα, συνεχίζει ο ντε Μπελέγκ, "το πρόγραμμα του δεν φαίνεται πολύ διαφορετικό από το προσπέκτους που παρουσίασε ο επίδοξος ισχυρός άνδρας της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί του οποίου η εκστρατεία για την προεδρία δείχνει να καθορίζεται από τις υποσχέσεις του να επιβάλει τις προκαταλήψεις της πλειοψηφίας επί των συμφερόντων της μειοψηφίας. Φυσικά ο Ερντογάν είναι ένας ισλαμιστής, ενώ ο άλλος είναι αντι-ισλαμιστής (...) παρεκκλίνει όμως λιγότερο (ο Τούρκος πρόεδρος) από την εμπροσθοφυλακή αυτού που αποτελεί σήμερα την παγκόσμια τάση: τον κατακερματισμό του υποτιθέμενου οικουμενικού δημοκρατικού ιδεώδους σε πολλές εγχώριες εκδοχές του».

Ο νταής

Σύμφωνα με ντε Μπελέγκ «ο Ερντογάν είναι ένας νταής που προσβάλλει τους πολιτικούς αντιπάλους του και έχει φυλακίσει τους δημοσιογράφους που τον επικρίνουν". Αλλά δεν έφτασε εδώ που είναι σήμερα χάρις στα φανταχτερά διπλώματα του ή μιλώντας γαλλικά σε εστιατόρια, έφτασε μέσα από την ανεπιτήδευτη ευσέβειά του και τον πολιτικό νου του (...) Αφού ταλαντεύτηκε ανάμεσα στην ευρωφιλία και τον ισλαμικό ζήλο, τον οικουμενισμό και τον απομονωτισμό, τον πόλεμο και την ειρήνη, είναι σαφές ότι η πολιτική τροχιά του είναι αυτή ενός πραγματιστή που θέλει να κρατήσει τις επιλογές του ανοιχτές (...) Είναι τώρα τόσο προβεβλημένος όσο ήταν κάποτε ο Ατατούρκ, και εξίσου προστατευμένος από την κριτική».

«Η βασιλεία του Ερντογάν", καταλήγει ο Βρετανός δημοσιογράφος, "και άλλων ηγετών στο ίδιο καλούπι μ’ αυτόν, αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι δεν υπάρχει πλέον ένα ενιαίο μοντέλο δημοκρατίας με τη σφραγίδα της Ε.Ε. και την έγκριση των ΗΠΑ στο οποίο αποβλέπουν όλες οι χώρες. Είναι σύνηθες εδώ και καιρό να αντιπαραβάλλεται η έμφαση που δίνουν οι αναδυόμενες μη δυτικές δημοκρατίες στη βούληση της πλειοψηφίας, με την φροντίδα που δείχνουν οι ‘ώριμες’ δημοκρατίες για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αλλά αυτή η κολακευτική διάκριση μπορεί πλέον να μην είναι έγκυρη. Η εικόνα από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ως ένα βαθμό και από τη Βρετανία, δείχνει ότι ένας ξεδιάντροπος πλειοψηφισμός έχει αναδυθεί από τις κρίσεις και τις ανακατατάξεις της τελευταίας δεκαετίας. Ο Ερντογάν μπορεί να μην πληροί τα διακηρυγμένα δημοκρατικά ιδεώδη μας αλλά μπορεί να είναι το μέλλον τους. Καλώς ήρθατε στη 'δημοκρατία'»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL