Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σε ποιον ανήκει η πατρότητα του προγράμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ποιον ανήκει η πατρότητα του προγράμματος

Τo τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σειρά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, επιχειρούν να απαντήσουν στις προκλήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ποιος εν τέλει έχει την πατρότητα αυτού του προγράμματος. Η ερώτηση αυτή μπορεί για τη μεγάλη πλειονότητα του κόσμου να μοιάζει ελάσσονος σημασίας μπροστά στην εφαρμογή των μέτρων, όμως υποκρύπτει ένα βαρύνουσας σημασίας ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Όσοι έχουν τη διαστροφή να παρακολουθούν παλαιότερες συνεντεύξεις ή τοποθετήσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, θα διαπιστώσουν πως ήδη από τον Αύγουστο ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για δύσκολη συμφωνία, για ένα σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στον δικό μας προσανατολισμό, για ένα πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε μετά από ένα πραξικόπημα. Εννιά μήνες μετά, όλο και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος εμφανίζονται είτε να ξεχνούν τα συμβάντα του περασμένου Ιουλίου, είτε να έχουν απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κομμάτι της διοίκησης και τη βελτίωση της υπάρχουσας συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να μοιάζει θετική επιφανειακά (βελτίωση κυβερνητικού έργου, αναβάθμιση διοίκησης κρατικού μηχανισμού, ενασχόληση με καθημερινά ζητήματα), όμως υστερεί βαθύτατα στο πεδίο της πολιτικής και φυσικά στο επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης. Γιατί, αν περιοριστείς στο τόσο ασφυκτικό πλαίσιο ενός Μνημονίου και στόχος σου γίνει μονάχα η βελτίωση των συνθηκών εντός αυτής της συμφωνίας χωρίς αναζήτηση διεξόδων, συγκρούσεων και αγώνων, τότε αργά ή γρήγορα αυτή η κατάσταση θα έχει γίνει καθεστώς και πραγματικότητα.

Το Μνημόνιο, δυστυχώς για τους έξω αλλά και για όσους εντός θέλουν να το λειάνουν, παραμένει ένας βραχνάς για την ελληνική κοινωνία, για το πολιτικό σύστημα, για την ίδια τη Δημοκρατία. Οι μόνοι που πραγματικά επωφελούνται από αυτό είναι αυτοί που τα έξι τελευταία χρόνια είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται εις βάρος των πολλών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταμορφωθεί, ούτε έχει γίνει μια συστημική δύναμη, όπως πολλοί ισχυρίζονται, με την ψήφιση του Μνημονίου. Η μεταμόρφωση θα συντελεστεί μονάχα όταν ξεχαστεί πως, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, συντελέστηκε ένα πραξικόπημα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, όταν πιστέψουμε κι εμείς οι ίδιοι ότι το Μνημόνιο είναι συμφωνία και η λιτότητα χαρά.

Η Αριστερά έχει την υποχρέωση, ακόμα και μετά από ιστορικές ήττες, να παραμένει και να αγωνίζεται. Η Αριστερά όμως δεν έχει το δικαίωμα να καλοπιάνεται και να χαμογελά με τα αστειάκια κοινών εκβιαστών σαν του Γιούνκερ.

Μπροστά μας βρίσκεται ίσως η πιο κρίσιμη μάχη, αυτή των εργασιακών. Ενιαία, συντεταγμένα, με σχέδιο και πείσμα να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δεν μας παίρνει για μια ακόμα ήττα.

* Ο Κυριάκος Δημάγγελος είναι μέλος Γραμματείας Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL