Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Οι αλλαγές των Αδελφών Μουσουλμάνων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αλλαγές των Αδελφών Μουσουλμάνων...

Ορμητικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα και την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι, των Αδελφών Μουσουλμάνων, από την εξουσία και τα διαφορετικά στρατόπεδα έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέσεις για τον επόμενο γύρο. Και στη φάση αυτή οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μετά από το πρώτο ξάφνιασμα της ανατροπής του Μόρσι, δείχνουν να παίρνουν πολύ σοβαρά την εικόνα τους προς την -καταραμένη- Δύση. Ορισμένες αλλαγές λοιπόν είναι ορατές στις τελευταίες τους συγκεντρώσεις υπέρ της αποκατάστασης του ανατραπέντος και συλληφθέντος προέδρου. Συγκεντρώσεις στο Κάιρο, στην πλατεία Ράμπιαα αλ Ανταουίγια, που μετατρέπονται σχεδόν καθημερινά σε πορείες.

Μερικά παραδείγματα. "Στρατός, λαός, χέρι με χέρι", είναι ένα από τα πρόσφατα συνθήματα, όπως και η εμφάνιση πολλών αιγυπτιακών σημαιών στις διαδηλώσεις τους. Μέχρι πρότινος σημαίες κυμάτιζαν στις συγκεντρώσεις κατά της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Τέλος (προσωρινό ή όχι, θα φανεί στο μέλλον) στις μαύρες σημαίες των οπαδών του τζιχάντ και της Αλ Κάιντα και στις δικές τους, τις πράσινες. Ακόμη και τραγούδια, που μέχρι πρότινος ήσαν απαγορευμένα στις συγκεντρώσεις τους, άρχισαν να ακούγονται. Όχι πολύ καθαρά βέβαια, λόγω τεχνικών προβλημάτων (πρόκειται άλλωστε για καινούργια πρακτική στις συγκεντρώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων) αλλά πρόκειται για πατριωτικά τραγούδια της δεκαετίας του 1950 και μάλιστα ενός από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές της εποχής εκείνης, του Αμπντελχαλίμ Χαφέζ, ενώ οι μουσικές επιλογές φθάνουν ακόμη σε... ραπ. Ακόμη βέβαια οι διαδηλωτές δεν έχουν φθάσει στο σημείο να τραγουδάνε, αλλά περιορίζονται στο γνωστό, λιτό σύνθημα "ισλαμικό, ισλαμικό". Έχουν πάντως προμηθευτεί τα γνωστά, από τα γήπεδα, μεγάλα ταμπούρλα, προκειμένου να δώσουν μεγαλύτερη ζωντάνια στις πορείες τους.

Την ίδια στιγμή, φροντίζουν να περνούν τα μηνύματά τους στα... αγγλικά. Π.χ. πάνω στις σημαίες γράφτηκε, στα αγγλικά, "Όχι στο πραξικόπημα", "Προστατέψτε την επανάσταση", "Προστατέψτε τη νομιμότητα". Ακόμη και στους τοίχους, συνθήματα των Αδελφών Μουσουλμάνων στα αγγλικά: "Κάτω το στρατιωτικό πραξικόπημα", "Ο Μόρσι υπέρ της δημοκρατίας". Ίχνος από τα συνηθισμένα, θρησκευτικού περιεχομένου συνθήματα.

Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι αν πρόκειται απλώς για επιφανειακές, διακοσμητικές αλλαγές ή για ενδείξεις σοβαρότερων μεταρρυθμίσεων - αν και η ιστορία τους δεν συνηγορεί υπέρ τέτοιου είδους αλλαγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL