Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Τα στενά όρια της αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα στενά όρια της αλληλεγγύης

Της Νίκης Θεσσαλού

Η ατμόσφαιρα στο Χόφμπουργκ, το παλάτι των Αψβούργων στη Βιέννη, την περασμένη Πέμπτη ήταν από την αρχή τεταμένη. Οι ηγεσίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είχαν προσέλθει θυμωμένες, απελπισμένες και φοβισμένες στην αυστριακή πρωτεύουσα ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν να συζητήσουν το πρόβλημα των τεράστιων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς Βορρά. Καλεσμένες και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η «υπουργός Εξωτερικών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο τραπέζι της «συνόδου κορυφής των δυτικών Βαλκανίων» έπεσαν δύο καυτά θέματα, που τείνουν να τινάξουν στον αέρα την Ευρώπη. Το πρώτο η μαζική μετανάστευση πολιτών του Κοσόβου, της Βοσνίας, της Αλβανίας, αλλά και σε μικρότερο βαθμό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Σερβίας προς τον Βορρά. Το δεύτερο, το εκρηκτικά μαζικό πέρασμα των προσφύγων πολέμου, κυρίως από τη Συρία, μέσα από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με επόμενο τράνζιτ την Ουγγαρία -το τείχος της οποίας σχεδόν τελειώνει, αλλά αποδείχθηκε ήδη απολύτως αναποτελεσματικό- πάλι προς Βορρά.

Το παζάρι που είχε προγραμματιστεί γι' αυτή τη σύνοδο ήταν να φροντίσουν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να κρατάνε τους πολίτες τους στα σπίτια τους -με κάποια οικονομική βοήθεια από τους πλούσιους του Βορρά, η οποία μέχρι τώρα σπανίως φτάνει σ' αυτούς που τη δικαιούνται, τους Ρομά για παράδειγμα- και ταυτόχρονα να τους επιτραπεί να διευκολύνουν τη διέλευση των προσφύγων πολέμου, ώστε να μην παραμένουν για καιρό στο έδαφός τους.

Όμως, όταν στάλθηκε η πρόσκληση, οι αριθμοί των προσφύγων ήταν πολύ μικρότεροι. Στα ελληνικά παράλια έφταναν κατά εκατοντάδες κι όχι κατά χιλιάδες κάθε εβδομάδα. Και το τελευταίο ναυάγιο έξω από τη Λαμπεντούζα -τον Μάιο- είχε ήδη ξεχαστεί, μαζί και το σοκ και οι εκκλήσεις για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Αλλά, πριν αρχίσουν τα λογύδρια στη σύνοδο της Βιέννης, έφτασε η δραματική είδηση για τους νεκρούς πρόσφυγες στην καρότσα ενός φορτηγού - ψυγείου, παρατημένου στην Αυστρία, στην εθνική οδό που τη συνδέει με την Ουγγαρία. Όλοι αυτοί που ήθελαν να πουλήσουν ως... μεγάλη επιτυχία της συνόδου την ανακήρυξη των δυτικών Βαλκανίων ως «ασφαλών» χωρών - οι πολίτες των οποίων δεν δικαιούνται άσυλο- αναγκάστηκαν να παραδεχθούν για άλλη μια φορά τη χρεοκοπία της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής (μη) πολιτικής.

Η καγκελάριος Μέρκελ, άλλωστε, εμμέσως το είχε παραδεχθεί από μέρες, όταν έθεσε προσωρινά εκτός ισχύος το «Δουβλίνο ΙΙ» αποδεχόμενη ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες πολέμου θέλουν να πάνε στη Γερμανία -και πιο πέρα, στη Σκανδιναβία- κι ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον για την Ιταλία, πόσο μάλλον για την Ελλάδα, να τους περιθάλψουν στο έδαφός τους.

Μόνο που τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ε.Ε., από τη Βρετανία μέχρι τις πρώην ανατολικές χώρες, δεν έχουν καμία διάθεση να βάλουν λίγη πλάτη και να υποδεχθούν ούτε καν μερικές εκατοντάδες -ή έστω λίγες χιλιάδες- πρόσφυγες, όπως είχε εισηγηθεί η Κομισιόν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό. Γι' αυτές τις χώρες η κοινοτική αλληλεγγύη είναι... υπερτιμημένη, όταν δεν τις ωφελεί άμεσα. Θεωρούν ζήτημα της Ελλάδας και της Ιταλίας -άντε και της Μάλτας και της Ισπανίας- να τα βγάλουν πέρα με τις αφίξεις των προσφύγων. Και θεωρούν ζήτημα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας να υποδεχθούν όσους καταφέρουν να φτάσουν πιο βόρεια.

Και για όσους δεν καταφέρνουν να φτάσουν πουθενά, παρά μόνο στον άλλο κόσμο, έχουν τη λύση: Τηρούν ενός λεπτού σιγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL