Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Scanner (στήλη) / Δανία: Η ήττα των απομιμήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Scanner (στήλη) / Δανία: Η ήττα των απομιμήσεων

- Πάρε κι αυτήν Θόρινγκ - Κάνε πίσω Λαρς

Από τη Νίκη Θεσσαλού

Μια γελοιογραφία της εφημερίδας Politiken περιγράφει με εξαιρετική ευστοχία τον προεκλογικό αγώνα στη Δανία που τέλειωσε την Πέμπτη στις κάλπες και οδήγησε στην ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών, την παραίτηση της πρωθυπουργού Χέλε Θόρινγκ- Σμιτ, και την αιμορραγία των κεντροδεξιών, που όμως θα οδηγήσει τον επικεφαλής τους Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στην πρωθυπουργία, ως αδύναμο ηγέτη μιας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού.

Η γελοιογραφία έδειχνε την απερχόμενη πρωθυπουργό να παίζει μποξ με τον συντηρητικό αντίπαλό της. Μόνο που οι γροθιές τους δεν πετυχαίνουν τον στόχο, αλλά δυο καημένους, αμέτοχους στο... άθλημα, που τυχαίνει να έχουν μεταναστευτική καταγωγή.

Εδώ και εβδομάδες στη Δανία - στη "χώρα - πρότυπο" του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου- το μόνο θέμα στο δρόμο για τις κάλπες ήταν η μετανάστευση. Λες και η χώρα βρέθηκε αίφνης στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας κι έγινε πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών. Λες και ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στη Δανία το 2014 είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από τις 15.000 που καταγράφτηκαν...

Ο Ράσμουσεν κατηγορούσε τη Σοσιαλδημοκράτισσα Θόρινγκ - Σμιτ ότι «κατάντησε τη Δανία μαγνήτη για τους πρόσφυγες», τονίζοντας πως σήμερα ο αριθμός αυτών που φτάνουν και ζητούν άσυλο στη Δανία έχει τριπλασιασθεί από το 2011, που ήταν αυτός στην εξουσία. Ξεχνούσε, βεβαίως να πει ότι μέσα σ' αυτή την τετραετία διαλύθηκαν η Συρία και η Λιβύη - για να αναφερθούμε μόνο σε δύο εμπόλεμες χώρες- αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Και η -ηττημένη- πρωθυπουργός, αντί να του το θυμίσει, απαντούσε με περηφάνια ότι αυτή ήταν που στις αρχές της χρονιάς έκανε πιο αυστηρούς τους κανόνες για τους πρόσφυγες, ώστε να αποτρέψει την έλευσή τους...

Ο τρίτος άνθρωπος...

Οπότε, όσο καιρό ανταγωνίζονταν μεταξύ τους «για το ποιος βοηθά λιγότερο τους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο», όπως έγραφε η Politiken σε ένα αιχμηρό σχόλιό της, έκανε πάρτι ο τρίτος. Αυτός που ξεκάθαρα έλεγε, «δε θέλουμε κανένα πρόσφυγα στη Δανία, απολύτως κανένα». Προφανώς οι Δανοί από τις ξενοφοβικές απομιμήσεις προτίμησαν το "πρωτότυπο"...

Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού -στα όρια της ακροδεξιάς- Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, Κρίστιαν Θούλεσεν Νταλ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Δανίας, αφού το κόμμα του βγήκε δεύτερο στις εκλογές, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σε αντίθεση με την προκάτοχό του, την Πία Κιάρεσγκααρντ, ο Νταλ δεν έχει την ακτινοβολία του σκληρού ακροδεξιού. Προσέχει πολύ τις διατυπώσεις του, ώστε να μην τρομάζει το παραδοσιακό συντηρητικό κοινό, και μιλά πολύ για κοινωνική πολιτική- πέρα από τις κραυγές για τους μετανάστες.

Μετά την παραίτηση της Θόρινγκ- Σμιτ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος - σε κάποιες χώρες οι πολιτικοί διαθέτουν ακόμη ευθιξία- θα περίμενε ίσως κανείς ότι ο Νταλ θα δοκίμαζε να ηγηθεί αυτός μιας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως φαίνεται να προτιμά να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο κι είναι πολύ πιθανό να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Ράσμουσεν, ενώ είναι υπεύθυνος για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 25 χρόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL