Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Scanner / Brexit vs Grexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Scanner / Brexit vs Grexit

Από τη Νίκη Θεσσαλού

Ενισχυμένος από την αναπάντεχη επικράτησή του στις εκλογές ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ξεκινήσει περιοδεία σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να βολιδοσκοπήσει, σε πρώτη φάση, τις αντιδράσεις των εταίρων σε μια μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση που επιθυμεί η γηραιά Αλβιόνα: περισσότερη αγορά, λιγότερη παρέμβαση από τις Βρυξέλλες.

Η πρόταση του Κάμερον για αναθεώρηση των Συνθηκών έχει κάτι το "τελεσιγραφικό": Ή η Ε.Ε. θα αποφασίσει να αλλάξει ή η Βρετανία θα την εγκαταλείψει.

Για την ακρίβεια, ο Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει μια μεταρρύθμιση κατά το γούστο της Βρετανίας και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των προσπαθειών του θα καλέσει στη συνέχεια τους Βρετανούς πολίτες να αποφανθούν διά δημοψηφίσματος, εάν επιθυμούν την παραμονή τους στην Ένωση ή όχι.

Δύο είναι τα ερωτήματα που αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθούν: Πρώτον, εάν ο Κάμερον θα καταφέρει να πείσει τους εταίρους να αποδεχθούν ένα μέρος από τις προτάσεις του - οι οποίες για την ώρα δεν είναι καθόλου συγκεκριμένες.

Και δεύτερον, πώς θα αντιδράσουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι στην όποια επιτυχία -ή αποτυχία- του πρωθυπουργού τους.

Για το πρώτο ερώτημα θα μπορούσε κανείς να κάνει κάποιες έστω παρακινδυνευμένες προβλέψεις: Μετά το «όχι» στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πριν από δέκα χρόνια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται κάθε αναθεώρηση των συνθηκών που θα απαιτήσει έγκριση από τους λαούς. Οπότε, ακόμη κι αν υποθέσουμε -που δεν είναι πιθανό- ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πειστούν από τον Κάμερον για την αναγκαιότητα μιας πιο... χαλαρής Ένωσης, δεν θα ρισκάρουν να προχωρήσουν σε μια μεταρρύθμιση.

Κοινό έδαφος

Από την άλλη πλευρά, όμως, κι όσο κι αν πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε off the record «αν οι Άγγλοι θέλουν να φύγουν, με γεια τους με χαρά τους κι αέρα στα πανιά τους», η πιθανότητα ενός Brexit τρομάζει ακόμη περισσότερο κι από την πιθανότητα ενός Grexit.

Η Ε.Ε. στήθηκε στη λογική τού «δεν υπάρχει γυρισμός». Το μόνο που την απασχολούσε -ενίοτε και τη δίχαζε- ήταν πόσο πρέπει να διευρυνθεί, πόσο πρέπει να προχωρήσει την εμβάθυνσή της.

Με την έξοδο οποιασδήποτε χώρας είτε από την Ευρωζώνη, είτε από την Ε.Ε., αλλάζουν δραματικά τα θεμέλια του «κοινού μας σπιτιού». Η Ένωση μεταλλάσσεται από ένα οικοδόμημα της «κοινής μας μοίρας» σε ένα κλαμπ με πόρτες που ανοιγοκλείνουν.

Γι' αυτό, τόσο οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Συμβουλίου όσο και ο γαλλογερμανικός άξονας -ισχυρός παρ' όλες τις ρωγμές του- θα προσπαθήσουν πολύ να βρουν κοινό έδαφος με τον Κάμερον, αν και θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα με τις δικές του «κόκκινες γραμμές»,  π.χ. τους περιορισμούς που θέλει στην ελεύθερη διακίνηση, απ' ό,τι έχουν με τις ελληνικές.

Ωστόσο, αυτό το... κοινό έδαφος πιθανότατα θα αναζητηθεί σε λεπτομέρειες, σε ειδικές μεταβατικές ρυθμίσεις για τη Βρετανία. Οι πολιτικές ελίτ της Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένες να ανοίξουν μια σε βάθος συζήτηση -ούτε με αφορμή τους Βρετανούς, ούτε με αφορμή την Ελλάδα- για το αύριο της Ένωσης. Κρύβονται πίσω από παραγράφους, από τεχνικά ζητήματα, που κανείς κοινός θνητός δεν μπορεί να καταλάβει. Και ωθούν τελικά, σε όλα τα κράτη - μέλη, όλο και περισσότερους ανθρώπους να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL