Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Scanner / Η "Εναλλακτική" που έκοψε όλο δεξιά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Scanner / Η "Εναλλακτική" που έκοψε όλο δεξιά...

Από τη Νίκη Θεσσαλού

Τελικά το γερμανικό πολιτικό σύστημα φαίνεται ότι έχει ανεξάντλητες αντοχές. Στα τρία κόμματα που μονοπώλησαν την πολιτική σκηνή της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας -Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι- ήρθαν να προστεθούν, και να μείνουν, μόλις δύο. Οι Πράσινοι και η Αριστερά. Μέσα σε εβδομήντα χρόνια, μόνο δύο νέα κόμματα. Μάλιστα, την Αριστερά, νέα δεν τη λες, αλλά με τη σημερινή μορφή της στην ενωμένη Γερμανία είναι καινούργιο κόμμα.

Στη δεκαετία του 2010 φάνηκε προς στιγμήν ότι και το γερμανικό πολιτικό σύστημα θα ανανεωθεί: Πρώτα έκαναν εντυπωσιακή είσοδο στην πολιτική σκηνή οι «Πειρατές», οι οποίοι πρωτίστως εξέφραζαν τον προβληματισμό και τις διεκδικήσεις των νέων για τη διαμόρφωση του ψηφιακού κόσμου. Αποδείχτηκαν διάττοντες αστέρες.

Μετά έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα καθηγητών έντονα συντηρητική, στο όριο της ακροδεξιάς και με κυρίαρχο στοιχείο της τον ευρωσκεπτικισμό. Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προσπάθησε να αμφισβητήσει από τα δεξιά το κυρίαρχο αφήγημα ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνταγή «διάσωσης» της Ευρωζώνης από την Άνγκελα Μέρκελ. Και προς στιγμήν φάνηκε να το πετυχαίνει, επέβαλε σε ένα βαθμό τη δική της ατζέντα στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία.

Το πρόσχημα της Ελλάδας

Οι εκλογικές επιτυχίες της AfD τόσο στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 -στο τσακ δεν κατάφερε να πιάσει το 5% και να μπει στη Βουλή- όσο και στις μετέπειτα τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, όπου πέτυχε έως και διψήφια ποσοστά, τάραξαν το πολιτικό σύστημα. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, ειδικά αυτοί που από καιρό θεωρούν ότι η καγκελάριος έχει τοποθετήσει το κόμμα παραπάνω απ' όσο πρέπει στο κέντρο, και ακολουθεί στο εσωτερικό μια υπερβολικά... σοσιαλδημοκρατική πολιτική, άρχισαν να νιώθουν καυτή την ανάσα του Μπερντ Λούκε της AfD στον σβέρκο τους. Και προσπάθησαν να κόψουν τον αέρα από τα πανιά της AfD, χρησιμοποιώντας ως σάκο του μποξ την Ελλάδα. "Είναι απείθαρχοι οι Έλληνες και δεν κάνουν τα μαθήματά τους", έλεγαν, καλά θα κάνουν να φύγουν από το κλαμπ του ευρώ. Υπό την πίεση του ανταγωνισμού της AfD, διευρύνθηκε και η ομάδα εκείνη στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, που ευθαρσώς δεν στηρίζει την κυβέρνηση Μέρκελ στη Βουλή όταν πρόκειται για την Ελλάδα.

Ακροδεξιά διολίσθηση

Ωστόσο, φαίνεται ότι η καγκελάριος έχει το... κοκαλάκι της νυχτερίδας, αφού κάθε μέρα που περνάει η AfD κάνει ό,τι μπορεί για να αυτοτραυματιστεί. Το κόμμα των συντηρητικών καθηγητών που ίδρυσε ο Λούκε προσέλκυσε πολύ γρήγορα, ειδικά στα ανατολικά κρατίδια, σκληρούς ακροδεξιούς. Από το σύνθημα «έξω η Ελλάδα από το ευρώ» -με το οποίο συμφωνεί ένα σημαντικό ποσοστό της γερμανικής κοινής γνώμης- πέρασε σε ξενόφοβα και ρατσιστικά συνθήματα, που λίγο απέχουν από τα συνθήματα των νεοναζί. Ο ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος πανικοβλήθηκε, ένιωσε ότι του φεύγει το παιχνίδι από τα χέρια. Ο Λούκε ήθελε να είναι η «Εναλλακτική» του αποδεκτή και από τα... σαλόνια. Να μην απωθεί εκείνους τους ψηφοφόρους που τρομάζουν από τους κουρεμένους σβέρκους της Ακροδεξιάς.

Και δίνει τώρα τη μάχη όλων των μαχών για να κερδίσει πίσω το κόμμα του. Εν όψει του συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, προσπαθεί να αποδυναμώσει τους εσωτερικούς του αντιπάλους -κυρίως τη χαρισματική ακροδεξιά Φράουκε Πέτρι, που ονειρεύεται να γίνει η Γερμανίδα Μαρίν Λεπέν- και να γίνει και πάλι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αλλά αυτή η μάχη αποδυναμώνει τελικά την ίδια την «Εναλλακτική», και δεν αποκλείεται να τη διαλύσει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL