Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Scanner / Σταγόνα στον προσφυγικό ωκεανό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Scanner / Σταγόνα στον προσφυγικό ωκεανό

Από τη Νίκη Θεσσαλού

Το σοκ - και η συμπόνια- έχουν μικρή διάρκεια. Ούτε μήνας δεν πέρασε από τις συγκλονιστικές εικόνες της διάσωσης των προσφύγων στις ακτές της Ρόδου, από την αγριάδα της μαζικής εκατόμβης στον υγρό τάφο στα ανοιχτά της Λιβύης, και η... ευαισθησία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που εκφράστηκε και μια έκτακτη σύνοδο κορυφής- έδωσε τη θέση της στο σκληρό παζάρι για το ποια χώρα θα επωμιστεί το κόστος για την ανθρώπινη αντιμετώπιση των απελπισμένων.

Την εβδομάδα που πέρασε η Κομισιόν παρουσίασε μια πιλοτική πρόταση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, με στόχο, όπως ειπώθηκε, να ανακουφιστούν οι χώρες υποδοχής των προσφύγων (Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα) και να μοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., με κάποιου είδους ποσόστωση.

Ο υπολογισμός της ποσόστωσης θα γίνεται με βάση μια σειρά κριτήρια, όπως το ΑΕΠ της χώρας, το μέγεθος του πληθυσμού, το ύψος της ανεργίας, αλλά και το αν μέχρι τώρα έχουν υποδεχθεί ή όχι και πόσους πρόσφυγες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει και χώρες που μέχρι τώρα είχαν ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους στους πρόσφυγες να τις ανοίξουν. Οπότε σε χρόνο ρεκόρ στέγνωσαν τα δάκρυα της θλίψης για τους θαλασσοπνιγμένους έξω από τη Λαμπεντούζα και βγήκαν τα μαχαίρια. Πολωνία και Ουγγαρία ήταν οι πρώτες χώρες που είπαν «χωρίς εμάς», ενώ και η Βρετανία επικαλέστηκε τη δική της «περήφανη ιστορία της παροχής ασύλου» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οδηγίες από τις Βρυξέλλες για το πόσους πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενήσει...

Το παζάρι

Μάλιστα, με δεδομένο ότι το Λονδίνο έχει εξασφαλίσει την εξαίρεση (opt out) από πολλές κοινοτικές πολιτικές, ξέρει καλά ότι μπορεί να βγάλει την ουρά του απ' έξω. Πλην όμως, αυτό δεν το εμποδίζει να δώσει τις συμβουλές του στην Κομισιόν: Καλά θα κάνει η Ε.Ε. να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των συμμοριών των διακινητών, προτείνει το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών. Με λίγα λόγια, λέει, φροντίστε να βουλιάζετε τις βάρκες πριν ανέβουν οι πρόσφυγες. Έτσι θα εκλείψει και η συμπόνια για τους πνιγμένους.

Αλλά και η Γερμανία και η Σουηδία αισθάνονται... ριγμένες, διότι αυτές είναι οι χώρες που εγκρίνουν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου και πιέζουν τόσο τις άλλες μεγάλες χώρες να κάνουν το ίδιο - «για να μοιραστούν δικαιότερα τα βάρη»- όσο και τις μικρές να αποδεχτούν έστω συμβολικά έναν μικρό αριθμό. Το πιο εξωφρενικό σ' αυτό το παζάρι είναι ο αριθμός των προσφύγων που έχει πέσει στο τραπέζι. Η πρόταση της Κομισιόν είναι , όπως είπαμε παραπάνω, «πιλοτική» και θέλει να μοιράσει 40.000 πρόσφυγες - π.χ. 5.000  στη Γερμανία και 300 σε χώρες όπως η Λετονία, η οποία επίσης δεν καλοδέχτηκε την πρόταση.

Παζαρεύουν δηλαδή για μια σταγόνα στον ωκεανό, αφού μόνο πέρσι ο επίσημος αριθμός των προσφύγων που "ψάρεψε" από τη θάλασσα η ιταλική ακτοφυλακή ξεπέρασε τους 100.000. Χωρίς να συνυπολογιστεί πόσοι δεν μετρήθηκαν, ούτε πόσοι έφτασαν στην Ελλάδα ή και στη Βουλγαρία, που έχει αναδειχθεί σε νέα πύλη. Την απόφαση γι' αυτές τις 40.000 ψυχές η Ε.Ε. θα την πάρει, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε ο πραγματικός αριθμός θα είναι πολλαπλάσιος - και η... επιτευχθείσα λύση ήδη ξεπερασμένη από την πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL