Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σφαιρικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σφαιρικά

ΜΑΝΤΕΛΑ Η κατάσταση της υγείας του Νέλσονα Μαντέλα βελτιώθηκε το τελευταίο 24ωρο, αλλά παραμένει κρίσιμη, ανακοίνωσε χθες η νοτιοαφρικανική προεδρία. "Είναι πολύ καλύτερα σήμερα απ' όταν τον είδα προχθές βράδυ. Η ομάδα των γιατρών του συνεχίζει να κάνει εξαίρετη δουλειά» δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα. Η προχθεσινή επίσκεψη του Ζούμα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο 94χρονος ήρωας του αγώνα εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 1993, ήταν η δεύτερη που έκανε μέσα σε 24 ώρες. Η κατάσταση της υγείας του Μαντέλα επιδεινώθηκε το Σαββατοκύριακο και ένας συγγενής του που τον επισκέφθηκε είπε ότι η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά.

FEMEN Οι τρεις Ευρωπαίες ακτιβίστριες της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, που κρατούνταν στην Τυνησία ύστερα από γυμνόστηθη διαμαρτυρία τους υπέρ της Τυνήσιας Αμίνα Σμπούι, απελευθερώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης και έφθασαν χτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού. Τις ακτιβίστριες, δύο Γαλλίδες και μια Γερμανίδα, υποδέχθηκαν η επικεφαλής των Femen στη Γαλλία Ίνα Σεβτσένκο και ο δικηγόρος τους, Πατρίκ Κλιγκμάν.

Οι τρεις ακτιβίστριες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. "Κερδίσαμε ένα μέρος της μάχης, αλλά όσο η Αμίνα (η Τυνήσια συντρόφισσά τους που είναι φυλακισμένη από τα μέσα Μαΐου) δεν έχει αποφυλακιστεί, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε", δήλωσε η Σάρα Κονσταντέν, ακτιβίστρια της Femen.

ΠΙΝΟΣΕΤ Μια τεράστια βιβλιοθήκη από τουλάχιστον 50.000 βιβλία είχε δημιουργήσει κρυφά ο Αουγκούστο Πινοσέτ, ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, που έδινε εντολή να καίγονται βιβλία στους δρόμους και έστελνε συγγραφείς στη φυλακή ή την εξορία. Την αποκάλυψη έκανε ο δημοσιογράφος Χουάν Κριστόμπαλ Πένια στο βιβλίο του με τίτλο "Η κρυφή φιλολογική ζωή του Πινοσέτ", που έγινε μπεστ σέλερ μόλις κυκλοφόρησε στη Χιλή.

Η μυστική βιβλιοθήκη του Πινοσέτ περιελάμβανε κυρίως βιβλία ιστορίας, γεωγραφίας και μαρξισμού, της ιδεολογίας που ο ίδιος προσπαθούσε να αφανίσει με την πιο ωμή καταστολή στα χρόνια που είχε στην εξουσία από το 1973 ώς το 1990.

Η τεράστια συλλογή "ήταν σαν ένα είδος θεάτρου στο οποίο ο Πινοσέτ έπαιζε μόνος για να παριστάνει τον σπουδαίο και τον καλλιεργημένο" αναλύει ο Πένια, καθώς ο δικτάτορας "είχε στο βάθος συνείδηση της πνευματικής του μετριότητας". Η ύπαρξη της βιβλιοθήκης έγινε γνωστή το 2004, παράλληλα με την ανακάλυψη της κρυμμένης περιουσίας του Πινοσέτ, που εκτιμάται σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια σε τράπεζες των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL