Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Το αίμα διχάζει την Ιορδανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αίμα διχάζει την Ιορδανία

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Η δολοφονία του αιχμάλωτου Ιορδανού πιλότου Μουάζ αλ Καζαεσμπέχ από τους άνδρες του Χαλιφάτου -σε ζωντανή μετάδοση και με αγριότητα που έρχεται κατ' ευθείαν από τον Μεσαίωνα- δεν σόκαρε απλώς τους συμπατριώτες του στην Ιορδανία. Μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την αργή και βασανιστική διάλυση αυτής της ευάλωτης χώρας, που σχεδόν από την ίδρυσή της φιλοξενεί πρόσφυγες πολέμων, που δεν τελειώνουν.

Με αυτή την έννοια οι άνθρωποι του Ισλαμικού Κράτους πέτυχαν με το παραπάνω τον στόχο τους - και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ο δεύτερος, θα καταφέρει να κρατήσει τη χώρα του ενωμένη. «Σ' αυτές τις δύσκολες εποχές είναι το καθήκον κάθε πολίτη να διατηρήσει την ενότητα της χώρας», είπε ο Ιορδανός μονάρχης αμέσως μετά την άγρια δολοφονία του πιλότου και πριν δώσει την εντολή να εκτελεστούν δύο καταδικασμένοι σε θάνατο τρομοκράτες-σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, για την οικογένεια του πιλότου -μια από τις ισχυρότερες ντόπιες φυλές της Νότιας Ιορδανίας- αυτή η εκδίκηση δεν είναι αρκετή, ενώ αμφισβητούν πλέον και μεγαλοφώνως ότι ο βασιλιάς τους έκανε πράγματι ό,τι περνούσε από το χέρι του για να σώσει το παιδί τους.

Την ίδια ώρα, η εκτέλεση των καταδικασμένων, ειδικά της Σαντζίντα αλ Ρισάουι, που θεωρείτο ηρωίδα του Χαλιφάτου -αν και συνελήφθη χρόνια πριν, ως μέλος της ιρακινής Αλ Κάιντα-, προσφέρει στο Ισλαμικό Κράτος άλλη μια καλοδεχούμενη «μάρτυρα».

Όλα αυτά είναι ήδη πολύ βαριά για να τα αντέξει μια... κανονική χώρα. Πόσο μάλλον μια χώρα όπως η Ιορδανία, που αποτελείται σχεδόν φίφτι-φίφτι από ντόπιες φυλές και τους απογόνους των πρώτων Παλαιστινίων προσφύγων, τους οποίους δεν έχει καταφέρει -αν υποθέσουμε ότι το προσπάθησε- να ενσωματώσει στην κοινωνία της. Επιπλέον, ήρθαν την τελευταία διετία να προστεθούν και 800.000 πρόσφυγες από τη Συρία -κάποιοι μιλούν για ένα εκατομμύριο- σε μια χώρα που μετρούσε μόλις επτά εκατομμύρια κατοίκους.

Οι Σύροι πρόσφυγες, όπως παλιότερα οι Παλαιστίνιοι, ανταγωνίζονται τους ντόπιους για μια θέση εργασίας - κι όσοι κατάφεραν να κουβαλήσουν ένα μέρος από το βιός τους στην Ιορδανία προσπαθούν να νοικιάσουν σπίτια ανεβάζοντας τα νοίκια στα ύψη.

Εάν οι βολεμένες κοινωνίες της Δύσης παθαίνουν πανικό στην ιδέα να φιλοξενήσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, φανταστείτε την ένταση στην Ιορδανία - που απέχει ένα τσιγάρο δρόμο από το θέατρο του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL