Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Παρακολουθώντας το ελληνικό πόκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρακολουθώντας το ελληνικό πόκερ

Εξώφυλλο "Economist": "Εμπρός, Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα"!

Γράφει η ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

Μπορεί η Αφροδίτη της Μήλου να επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, αυτή τη φορά με το πιστόλι στραμμένο στο Βερολίνο σε πόζα «Βρόμικου» Χάρι, αλλά στην πλειονότητα των -αμέτρητων- δημοσιευμάτων τη θέση του προηγούμενου κλισέ «ελληνική τραγωδία» έχει πάρει το «ελληνικό πόκερ» και το παιχνίδι «chicken» ή, εν πάση περιπτώσει, «ποιος θα κάνει πρώτος πίσω».

Ακόμη και για εκείνους τους ξένους αναλυτές που παρακολουθούσαν στενά την Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια, η πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επεφύλαξε μεγάλες εκπλήξεις. Έκπληξη -ευχάριστη- ήταν η ταχύτητα με την οποία σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, έκπληξη -δυσάρεστη- ήταν η επιλογή κυβερνητικής συμμαχίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έκπληξη -για άλλους ευχάριστη και άλλους δυσάρεστη- ήταν η συνέπεια μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και πρώτων κυβερνητικών δηλώσεων.

Έκπληξη -ίσως η μεγαλύτερη- ήταν η στάση της νέας κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που σήμανε αμέσως συναγερμό και στις πρωτεύουσες εκείνες που ήταν διατεθειμένες να περιμένουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αξιολογήσουν τα πρώτα δείγματα γραφής από την Αθήνα. Μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Πέμπτης, πάντως, σήμανε προσωρινά παύση συναγερμού.

Παρά την προσπάθεια του νέου υπουργού Οικονομικών να στείλει το μήνυμα ότι δεν αναμένεται μια «μονομαχία στον κόκκινο ήλιο», αυτό ακριβώς περιμένουν οι περισσότεροι σχολιαστές των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Κι ανάλογα με τη χώρα, ανάλογα με την εκτίμησή τους για το πώς λειτούργησε μέχρι τώρα η διαχείριση της ευρωκρίσης από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αντιμετωπίζουν τους «αντάρτες» της Αθήνας είτε ως την ύστατη ελπίδα για την Ευρώπη, είτε ως τον ευάλωτο σάκο του μποξ της Μέρκελ.

Ωστόσο, ακόμη και στα πιο βιτριολικά σχόλια σε βάρος της νέας κυβέρνησης, παραδέχονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ταρακουνήσει τα λιμνασμένα νερά της Ευρώπης, που πληρώνει το γερμανικό δόγμα της λιτότητας με στασιμότητα και αυξανόμενη κοινωνική αδικία.

* Για τον Διεθνή Τύπο συνεργάστηκαν οι Μιχάλης Τρίκκας, Αναστασία Γιάμαλη και Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL