Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG Frankfurter Allgemeine Zeitung / Frankfurter Allgemeine Zeitung: Αίμα στους μύλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG Frankfurter Allgemeine Zeitung / Frankfurter Allgemeine Zeitung: Αίμα στους μύλους

Του Μπέρτολντ Κόλερ, εκδότη

Στο Παρίσι οι τρομοκράτες έκλεισαν το στόμα του «Ψεύτη Τύπου» (σ.τ.μ. το σύνθημα που φωνάζουν οι νεοναζί και οι Pegida [Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον εξισλαμισμό της Δύσης] στη Γερμανία). Οι δημοσιογράφοι και οι σκιτσογράφοι της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo κείτονται στο αίμα τους. Δολοφονήθηκαν επειδή ασκούσαν το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθεροτυπία, με έναν τρόπο μισητό στους δολοφόνους και τους συνοδοιπόρους τους.

Το τρομοκρατικό χτύπημα είχε στόχο μια μικρή εφημερίδα, αλλά και όλο τον ελεύθερο Τύπο. Και κάτι παραπάνω: αποτελεί την κήρυξη πολέμου ενάντια σε όλο τον ελεύθερο κόσμο. Η ελευθεροτυπία, όπως το διατύπωσε πριν από μισό αιώνα το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποτελεί το απόλυτο «συνταγματικό συστατικό» ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου. Ένα τέτοιο κράτος δεν μπορεί να επιτρέψει σε άντρες με καλάσνικοφ να αποφασίζουν τι μπορεί να λέει, να γράφει, να σκιτσάρει και να σκέφτεται κανείς. Αυτό θα ήταν το τέλος της ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία έγινε σε μια χρονική στιγμή που ανάβει τα αίματα η αντιπαράθεση για το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ, ο οποίος με τη σειρά του αντικατοπτρίζει με έντονα ειρωνικό και σατιρικό τρόπο τη γαλλική αντιπαράθεση περί εθνικής ταυτότητας, μετανάστευσης και εξισλαμισμού. Σ' αυτό το πεδίο η Γαλλία έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τη Γερμανία. Κι έχει ένα κόμμα, το Εθνικό Μέτωπο, που επωφελείται πολιτικά από αυτή την αντιπαράθεση. Θα βρεθούν άνθρωποι στη Γαλλία που θα θελήσουν να μεταμορφώσουν το αίμα των δολοφονημένων σε νερό, για να το ρίξουν τους μύλους της ιδεολογίας τους. Να δουν το τρομοκρατικό χτύπημα ως επιβεβαίωση και συνέχεια των οραμάτων του Ουελμπέκ.

Δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται το Ισλάμ. Στο όνομα του Ισλάμ και του Κορανίου κάποιοι σκορπάνε τον φόβο και τον τρόμο. Οι λίγες φωνές που θυμίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν εκφράζουν το αληθινό πρόσωπο του Ισλάμ πνίγονται κάθε τρεις και λίγο από τη βοή των βομβών και τις κραυγές των βάρβαρα δολοφονημένων. Ωστόσο η πεποίθηση ότι το Ισλάμ είναι ασύμβατο με τις δυτικές δημοκρατίες δεν περιορίζεται στο στρατόπεδο των ισλαμιστών.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν κινήματα, όπως τώρα και στη Γερμανία, που μάχονται ενάντια στον «εξισλαμισμό της Δύσης». Και εδώ, στη Δύση, συναντά κανείς επίσης το μίσος, που φτάνει σε φαντασιώσεις βίας, απέναντι στον «Ψεύτη Τύπο». Αυτό είναι το σύνθημα που φωνάζουν οι διαδηλωτές του Pegida. Όπως λέει ένα μήνυμα που έφτασε στην εφημερίδα μας: «Χαίρομαι από τώρα τη στιγμή που θα δω στις ειδήσεις πώς ένας έξαλλος όχλος θα βάλει φωτιά στα γραφεία σας και θα σας λυντσάρει. Κάτι τέτοιο το ξέρουμε ήδη από την Ιστορία, η οποία συνήθως επαναλαμβάνεται».

Τέτοιοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αλήθεια των στατιστικών. Δεν ακούν καν όσους αποδεικνύουν ότι ο εξισλαμισμός των γερμανικών σχολείων, των νεκροταφείων, ακόμη και των... κήπων δεν έχει προχωρήσει ούτε κατά διάνοια, όσο υποστηρίζουν οι διαδηλωτές του Pegida. Και αυτό το «κίνημα» λιπαίνει το έδαφος για τον εξτρεμισμό. Στη Δρέσδη περιορίζεται για την ώρα σε συνθήματα και πλακάτ. Αλλά από το στρατόπεδο αυτών που έχουν κάνει το μίσος βασικό περιεχόμενο της ζωής τους στρατολογούνται και εκείνοι οι νέοι άντρες, στο μεταξύ και νέες γυναίκες, της άλλης πλευράς, που παίρνουν το καλάσνικοφ και πάνε στον «ιερό πόλεμο» στη Συρία και αλλού.

Πρέπει και εδώ στη Γερμανία να πολεμήσουμε για να κερδίσουμε πίσω αυτούς τους παραπλανημένους ανθρώπους. Πρέπει να στερήσουμε από τους εξτρεμιστές όλου του φάσματος τη δυνατότητα να στρατολογούν. Η άποψη ότι η πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης κλείνουν τα μάτια στον κίνδυνο του «εξισλαμισμού» κι αντ' αυτού συκοφαντούν όσους τον έχουν εγκαίρως εντοπίσει δυστυχώς φτάνει και μέχρι το μετριοπαθές πολιτικό στρατόπεδο. Πολλοί αντιλαμβάνονται το Pegida ως ένα είδος απελευθερωτικού κινήματος, που μάχεται ενάντια σε όλους εκείνους που προσπαθούν να επιβάλουν το «πολιτικά ορθό». Αυτό έχει την εξήγησή του, καθώς στο παρελθόν όσοι είχαν αντιρρήσεις για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας συχνά αγνοήθηκαν και κατηγορήθηκαν για ξενοφοβία.

Ωστόσο, η σημερινή αντίδραση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όλα ισοπεδώνονται, γίνονται ένας χυλός και στήνεται μια θεωρία συνωμοσίας ότι η πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να επιβάλουν στον «λαό» τη βλακεία και την υποταγή. Αυτό δεν είναι μόνο τεράστια προσβολή για τον «βλάκα» λαό και τους πολλούς δημοσιογράφους, που κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτονόητα χωρίς να παίρνουν γραμμή από την Ουάσιγκτον ή την καγκελαρία. Αλλά είναι και μια προσπάθεια στο όνομα της ελευθερίας της γνώμης να φιμώσουν την ελευθερία της γνώμης του πλουραλιστικού μας Τύπου. Η ίδια προσπάθεια κρύβεται και πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, μόνο που τα μέσα ήταν πολύ πιο βάρβαρα. Ωστόσο, ο ελεύθερος κόσμος και ο ελεύθερος Τύπος του δεν θα πτοηθούν ούτε από αυτό το λουτρό αίματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL