Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Πάνε οι πριγκίπισσες φυλακή;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνε οι πριγκίπισσες φυλακή;

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Μια φορά κι έναν καιρό, το σωτήριο έτος 1997, στήθηκαν εκατομμύρια Ισπανοί και πολλοί άλλοι φίλοι του γκλάμουρ μπροστά στην τηλεόραση για να θαυμάσουν τον γάμο της χρονιάς. Η Ινφάντα Κριστίνα των Βουρβόνων, η κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος, παντρευόταν έναν κοινό θνητό, ήρωα του χάντμπολ, τον Ινιάκι Ουρντανγκαρίν. Και η δημοτικότητα των Ισπανών βασιλιάδων είχε πιάσει οροφή.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του Γουαδαλκιβίρ -εκεί που λόγω λασπόνερων κανενός η αγάπη δεν μπορεί να λουστεί- και ο οίκος των Βουρβόνων έχασε τόσο τη λάμψη του όσο και τις καρδιές των Ισπανών. Κυρίως εξαιτίας της Ινφάντας, που σύντομα θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για φοροδιαφυγή.

Και χάρη σε έναν δικαστή, τον Χοσέ Κάστρο από την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, που κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις των πολιτικών και των εισαγγελέων, που επί χρόνια έκαναν τα πάντα για να κουκουλώνουν τα βασιλικά σκάνδαλα.

Η Ινφάντα Κριστίνα θεωρείται συνένοχη για τις σκοτεινές μπίζνες του συζύγου της, που είχε στήσει «φιλανθρωπική» οργάνωση με τα λεφτά του ισπανικού Δημοσίου. Οι συντηρητικές τοπικές κυβερνήσεις τον πλήρωναν αδρά για να στήνει εκδηλώσεις που δεν γίνονταν ποτέ - ή κόστιζαν υποπολλαπλάσια από τα χρήματα που εισέπραττε. Τα υπόλοιπα έρρεαν στους λογαριασμούς του ζεύγους, μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο εταιρειών - και βεβαίως αφορολόγητα. Με τις πλάτες των στελεχών του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κυρίως του κυβερνήτη των Βαλεαρίδων νήσων Χάουμε Μάτας, και με την... ευγενική ανοχή του ίδιου του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που είχε τον Μάτας κορώνα στο κεφάλι του.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας έκανε τα πάντα για να σώσει από το εδώλιο την Ινφάντα, χαρακτηρίζοντάς την θύμα του συζύγου και προτείνοντας να πληρώσει πρόστιμο και να απαλλαγεί. Πλην όμως, ο δικαστής Κάστρο τους χάλασε τη σούπα και τώρα η πριγκίπισσα θα δικαστεί με τον άνδρα της - κι αν καταδικαστεί, την περιμένουν έως οκτώ χρόνια φυλακή. Όπως και κάθε θνητή που θα είχε κάνει το ίδιο.

Μέχρι πριν από πολύ λίγα χρόνια, ακόμη και η προοπτική μιας τέτοιας δίκης θα προκαλούσε σοκ στην Ισπανία. Αλλά το 2014 μόνο τα λάιφ στάιλ περιοδικά έχουν περί πολλού την ισπανική βασιλική οικογένεια. Οι Ισπανοί πολίτες έπαψαν να συγχωρούν τα πάντα στους Βουρβόνους, μόνο και μόνο επειδή τριάντα χρόνια πριν ο Χουάν Κάρλος αντιστάθηκε σε μια δικτατορία - οπερέτα. Και δεν έκλαψαν όταν παραιτήθηκε. Ούτε θα κλάψουν για την Ινφάντα εάν πάει στη φυλακή. Δύσκολη εποχή για πριγκίπισσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL