Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Μετράνε οι μαύρες ζωές;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετράνε οι μαύρες ζωές;

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

«Το ξέρετε όλοι σας ότι είναι λάθος». Η κραυγή δεν βγήκε από το στόμα των κατοίκων της Μανωλάδας, βγήκε από τα στήθη της Λέσλι Μακσπέιντεν, της τραγικής μητέρας του Μάικλ Μπράουν, όταν το δικαστήριο του Σαιν Λούις κήρυξε αθώο τον άνθρωπο που σκότωσε το παιδί της.

Η υπόθεση που συντάραξε πρώτα το Φέργκιουσον, ένα προάστιο της αμερικανικής πόλης στο Μισούρι, και στη συνέχεια ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ήταν ένας κοινός φόνος. Στις 9 Αυγούστου, ο μαύρος έφηβος Μάικλ Μπράουν πυροβολήθηκε από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον, χωρίς να του επιτεθεί, χωρίς να κρατάει όπλο. Τρεισήμισι μήνες αργότερα, δώδεκα ένορκοι αποφάνθηκαν ότι ο Γουίλσον πυροβόλησε σε νόμιμη άμυνα, «επειδή ένας αστυνομικός εν ανάγκη μπορεί να χρησιμοποιεί ακόμη και φονική βία, όταν νιώθει ότι απειλείται», όπως ανακοίνωσε ο τοπικός εισαγγελέας Μπομπ Μακκάλοχ.

Η απόφαση των ενόρκων, τριών μαύρων και εννέα λευκών, έβαλε φωτιά στο Φέργκιουσον και πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη την Αμερική, αμέσως μετά τη γνωστοποίησή της μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα. Κι αυτό επειδή ήταν μια απόφαση που βρομάει ρατσισμό, που αποδέχεται ως αυτονόητη τη διάκριση σε βάρος των μειονοτήτων, που εγκρίνει την αστυνομική βία σε βάρος κυρίως νεαρών μαύρων. Οι ένορκοι δεν συζήτησαν καν εάν πρέπει να δικαστεί ο αστυνομικός. Αποφάνθηκαν απλώς ότι είχε κάθε λόγο να "φοβηθεί" τον νεαρό Μάικλ, άρα και το δικαίωμα να πυροβολήσει. Δώδεκα φορές. «Ήταν τόσο μεγαλόσωμος κι εγώ αισθάνθηκα τόσο μικρός», ήταν η δικαιολογία του για τον φόνο, σύμφωνα με τα πρακτικά της ακρόασης.

Ακόμη πιο... σκοτεινή ήταν η επιλογή του εισαγγελέα. Ο Μακκάλοχ διατηρεί στενούς δεσμούς με την αστυνομία, το μισό του σόι δουλεύει εκεί, ενώ ο πατέρας του, επίσης αστυνομικός, σκοτώθηκε από έναν μαύρο το 1964, όταν ο εισαγγελέας ήταν παιδί. Αν και 26.000 άνθρωποι ζήτησαν με την υπογραφή τους να εξαιρεθεί ο Μακκάλοχ από την υπόθεση, δεν εισακούστηκαν.

Τα άγρια επεισόδια που ακολούθησαν στο Φέργκιουσον κράτησαν όλη τη νύχτα και συνεχίζονται ακόμη. Οι γονείς του Μπράουν κάλεσαν τους συντοπίτες τους να εκφράσουν ειρηνικά τον θυμό τους και την εθνοφυλακή, που εστάλη να επιβάλει την τάξη, να μη ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά. Ωστόσο, ανεξάρτητα με τις διαστάσεις που θα πάρουν οι ταραχές στο Φέργκιουσον, η απόφαση των ενόρκων δείχνει ότι ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει στις ΗΠΑ. Κι ότι το σύνθημα «μετράνε οι μαύρες ζωές» έχει πολύ δρόμο ακόμη για να ξεπεραστεί από την πραγματικότητα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL