Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Οι συμφωνίες του Κοτονού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι συμφωνίες του Κοτονού

Στόχος και αρχές

Οι Συμφωνίες επικεντρώνονται στον στόχο της μείωσης και μακροπρόθεσμα της εξάλειψης της φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και την προοδευτική ενσωμάτωση των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) στην παγκόσμια οικονομία.

Οι αρχές στις οποίες βασίζεται η συνεργασία είναι:

* Ισότητα των εταίρων και χάραξη των στρατηγικών ανάπτυξης. Οι ίδιες οι χώρες της ΑΚΕ θα καθορίσουν στο πλαίσιο της εθνικής τους κυριαρχίας τις στρατηγικές ανάπτυξης των κοινωνιών και των οικονομιών τους.

* Συμμετοχή. Εκτός από την κάθε χώρα, ως κύριο εταίρο, η συνεργασία είναι ανοιχτή και σε άλλους παράγοντες (για παράδειγμα, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και τις τοπικές αρχές).

* Διάλογος και αμοιβαίες δεσμεύσεις. Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν κοινές δεσμεύσεις (για παράδειγμα, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων), οι οποίες θα ελέγχονται στο πλαίσιο του διαλόγου.

* Διαφοροποίηση και περιφερειοποίηση. Οι σχέσεις συνεργασίας διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης του εταίρου, τις ανάγκες του, τις επιδόσεις του και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης. Οι λιγότερο προηγμένες ή οι πιο ευάλωτες χώρες (για παράδειγμα, οι νησιωτικές) θα χαίρουν ειδικής μεταχείρισης.

 

Η σημασία του πολιτικού στοιχείου

Η συνεργασία βασίζεται σ' έναν ουσιαστικό πολιτικό πυλώνα. Ο πολιτικός διάλογος προσφέρει στα συμβαλλόμενα μέρη τη δυνατότητα να συζητούν χωρίς περιορισμούς θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η συνεργασία διέπεται από βασικές αρχές ή «θεμελιώδη στοιχεία» (σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοκρατικές αρχές, κράτος δικαίου) των οποίων η παραβίαση μπορεί να επιφέρει την αναστολή της βοήθειας. Η ορθή διαχείριση των δημοσίων θεμάτων συμπεριλαμβάνεται στα «θεμελιώδη στοιχεία» των Συμφωνιών του Κοτονού. Οι βαριές περιπτώσεις διαφθοράς μπορεί ν' αποτελέσουν αιτία αναστολής της συνεργασίας.

 

Δύο πυλώνες: εμπόριο και βοήθεια

Η οικονομική και εμπορική συνεργασία αποτελεί τον πρώτο πυλώνα της συνεργασίας ΑΚΕ-Ε.Ε. Ωστόσο το εμπορικό σκέλος είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο των προηγούμενων Συνθηκών του Λομέ. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η βοήθεια (ή η χρηματοοικονομική και τεχνική συνεργασία). Η χρηματοδότηση αφορά κυρίως επιχορηγήσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων στις ΑΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL