Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Η «Διαδήλωση για Όλους» πάει για άλλα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η «Διαδήλωση για Όλους» πάει για άλλα...

«Βενσάν, Μπρινό, τούτη την ημέρα την ονειρευτήκατε, την ονειρευτήκαμε, και σήμερα αυτό το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα. Θα ζήσουμε, θα μας κάνετε να ζήσουμε μια ιστορική στιγμή». Με αυτά τα λόγια, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Μονπελιέ, Ελέν Μαντρού, υποδέχθηκε τον 40χρονο Βενσάν Οτέν και τον 30χρονο Μπρινό Μπουαλό, στις έξι το απόγευμα την Τετάρτη, 29 Μαΐου στο δημαρχείο της πόλης, ενώπιον 200 φίλων του ζευγαριού, 200 επίσημων προσκεκλημένων (μεταξύ τους η κυβερνητική εκπρόσωπος Ναζά Βαλό Μπελκασέμ) και περίπου ίδιου αριθμού δημοσιογράφων. Οι δύο άνδρες, που συζούν εδώ και 10 χρόνια, αγωνιζόμενοι παράλληλα για το δικαίωμα των ομόφυλων στον γάμο, δέχθηκαν ο δικός τους γάμος να αποτελέσει σύμβολο. Αλλά και η επιλογή της πόλης δεν ήταν τυχαία. Η Μαντρού είχε ταχθεί δημόσια υπέρ του «γάμου για όλους» ήδη από το 2009, χωρίς να βρει ιδιαίτερες αντιδράσεις από την τοπική αντιπολίτευση.

Τρεις ημέρες πριν από τον γάμο - σύμβολο, στο Παρίσι, οι πολέμιοί του είχαν διοργανώσει μια τελευταία διαδήλωση, που κατά τους ίδιους συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο άτομα, ενώ κατά την αστυνομία 150.000. Ωστόσο πλέον, μπροστά στο γεγονός της οριστικής υιοθέτησης του νόμου, στο κίνημα αρκετοί θεωρούν ότι δεν έχει νόημα η συνέχισή του.

Αυτής της γνώμης είναι, για παράδειγμα, μια αντιπροσωπευτική μορφή του, η Φριζίντ Μπαρζό, που θεωρεί ότι κίνημα «καπελώθηκε πολιτικά» και ότι η «Διαδήλωση για Όλους» (όπως ονομάστηκε το κίνημα) έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Την άποψη αυτή όμως δεν τη συμμερίζονται πιο σκληροί πυρήνες, που φλερτάρουν με ακροδεξιές αντιλήψεις, όπως το Ινστιτούτο Civitas, αιχμή του δόρατος των εθνικιστών καθολικών, που υποστήριξε ότι ο γάμος των δύο ανδρών «ανοίγει το κουτί της Πανδώρας» για… αιμομιξίες και πολυγαμίες και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την κατάργηση του νόμου Τομπιρά (από το όνομα της υπουργού Δικαιοσύνης, που υποστήριξε στη Βουλή τον νόμο). Στο ίδιο μήκος κύματος και το κίνημα «Γαλλική Άνοιξη», που συσπειρώνει το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του κινήματος κατά του γάμου των ομοφύλων.

Πάντως, σε επίπεδο κοινής γνώμης, οι πολέμιοι του νόμου το έχουν χάσει το παιχνίδι. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 72% των Γάλλων θεωρούν ότι ήλθε η ώρα να σταματήσει η κινητοποίηση κατά του «γάμου για όλους», από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος.

Το γεγονός πάντως της συσπείρωσης και της κινητοποίησης αρκετών χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές τις διαδηλώσεις, στο όνομα της προστασίας των «αρχών του πολιτισμού», δεν έχει αφήσει αδιάφορους ούτε τη Δεξιά ούτε την Άκρα Δεξιά, που δεν σκοπεύουν να το αφήσουν ανεκμετάλλευτο… Έτσι η εγγονή του Ζαν Μαρί Λεπέν, η βουλευτής πλέον Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, δεν το έκρυψε: «μπορεί οι ίδιες μάζες θα κινητοποιηθούν και για άλλα θέματα», όπως το δικαίωμα ψήφου των ξένων… Από την άλλη, ο ισχυρός άνδρας του δεξιού UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, εξέφρασε τη διάθεση να «υποδεχθεί» όσους «συμμερίζονται τις βασικές μας πεποιθήσεις». Άρα; Μπορεί η «Διαδήλωση Για Όλους» να ανήκει πια στο παρελθόν, ωστόσο οι μετέχοντες σε αυτήν έχουν ανοίξει ορέξεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL