Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
El Pais / Κίρσνερ: "Ή με το έθνος, ή με τα επιθετικά κερδοσκοπικά fund"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

El Pais / Κίρσνερ: "Ή με το έθνος, ή με τα επιθετικά κερδοσκοπικά fund"

Του Αλεχάντρο Ρεμπόσιο

Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ έχει βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της μετά τη νομική μάχη στα αμερικανικά δικαστήρια με τους πιστωτές που απαιτούν άμεση πληρωμή.

Οι ίδιες έρευνες υποστηρίζουν πως οι Αργεντίνοι ανησυχούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα στασιμοπληθωρισμού -οικονομικής ύφεσης δηλαδή συνδυασμένης με 31% πληθωρισμού- θα χειροτερέψουν μετά την αποτυχία της Αργεντινής να τηρήσει τις προθεσμίες πληρωμής. Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, η χώρα πτώχευσε στις 30 Ιουλίου, μετά την απόφαση ενός Αμερικανού δικαστή πως η Αργεντινή πρώτα έπρεπε να αποπληρώσει τα κερδοσκοπικά funds πριν να μπορεί να αποπληρώσει τους πιστωτές που δέχθηκαν σοβαρές μειώσεις το 2005 και το 2010.

Η Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ ήθελε να πληρώσει πρώτα τους δεύτερους, για να αποτρέψει το αίτημα πλήρους πληρωμής, όπως έκαναν τα επιθετικά κερδοσκοπικά funds (τα "κοράκια" όπως λέει η ίδια) - κάτι το οποίο θα μπορούσαν να πράξουν βάσει της ρήτρας RUFO.

Η τελευταία κίνηση από την πρόεδρο της Αργεντινής ήρθε την περασμένη Τρίτη, όταν έστειλε στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο που προσέφερε στους πιστωτές που κατέχουν αναδιαρθρωμένο χρέος να αποπληρωθούν στην Αργεντινή και όχι στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Αυτό θα εξυπηρετούσε δύο σκοπούς: θα καταστρατηγούσε την απόφαση των ΗΠΑ και θα ανάγκαζε επίσης την πολιτική τάξη της Αργεντινής να αντιμετωπίσει το δίλημμα του "ή έθνος, ή επιθετικά κερδοσκοπικά funds» που έχει θέσει.

H Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ ζήτησε πολιτική ενότητα, υποστηρίζοντας πως η κυριαρχία της χώρας κινδυνεύει. Αλλά η αντιπολίτευση δεν θα τη στηρίξει, ενώ υπάρχουν ερωτήματα ακόμη και στις τάξεις του κόμματος της. Ακόμη κι έτσι, η πρόεδρος θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και θα είναι σε θέση να περάσει το νομοσχέδιο και στη Γερουσία.

Άλλα έχοντας μόλις έναν χρόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές -στις οποίες η Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια- νέες ρωγμές κάνουν την εμφάνιση τους σε ένα κίνημα που έχει την εξουσία εδώ και 11 χρόνια. Οι κυβερνήτες τεσσάρων επαρχιών που έχουν δεσμούς με τον κιρσνερισμό είχαν πρόσφατα αντιπαραθέσεις με την πρόεδρο αναφορικά με την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία των υδρογονανθράκων και να μειώσει το ποσό του εισοδήματος που οι εν λόγω επαρχίες να κρατούν για λογαριασμό τους.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναζητούν μια κοινή στάση στο δίλημμα "ή έθνος, ή επιθετικά κερδοσκοπικά funds». Για πολλούς λόγους, όλοι τους διαφωνούν με την αποπληρωμή του χρέους στη βάση πως κάτι τέτοιο θα ήταν κακό για την Αργεντινή: από τον Σέρτζιο Μάσα του Ανανεωτικού Μετώπου στο συντηρητικό PRO με επικεφαλής τον δήμαρχο του Μπουένος Άιρες Μαουρίσιο Μάκρι, που είναι και πιθανός προεδρικός υποψήφιος - και το Ευρύ Προοδευτικό Μέτωπο (Frente Amplio Unen) που είναι συνασπισμός κομμάτων από την Κεντροαριστερά μέχρι την Κεντροδεξιά.

Και τα συνδικάτα είναι αντίθετα στην αποπληρωμή του χρέους, αν και οι ανησυχίες τους είναι επικεντρωμένες στις τσέπες των εργαζομένων και δευτερευόντως στην κρίση. Τρία από τα πέντε συνδικάτα έχουν καλέσει γενική απεργία για την Πέμπτη, απαιτώντας μια προσαρμογή του φόρου εισοδήματος που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL