Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σταματώντας τον 'Εμπολα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταματώντας τον 'Εμπολα

The New York Times

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επισήμως διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το "μεγαλύτερο, σοβαρότερο και πιο σύνθετο ξέσπασμα" του φονικού ιού Έμπολα "στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών από την πρώτη καταγραφή του".

Και τι έκανε η διεθνής κοινότητα τα 40 τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει την ασθένεια; Όχι και πολλά. Εκτός από το να προκαλέσει τρομακτικές απώλειες, η διάδοση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική αποδεικνύει πόσο απροετοίμαστες είναι οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες προηγμένες χώρες για να προστατεύσουν και να φροντίσουν χιλιάδες Αφρικανούς, οι ζωές των οποίων απειλούνται από έναν εξαιρετικά επικίνδυνο ιό για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ο Έμπολα έχει μολύνει περίπου 1.800 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής και έχει σκοτώσει σχεδόν 1.000 από αυτούς. Τα φάρμακα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όσους έχουν ήδη μολυνθεί και τα εμβόλια που θα μπορούσαν να προστατεύσουν υγιείς ανθρώπους από τη μόλυνση βρίσκονται όλα σε πρόωρα δοκιμαστικά στάδια. Ακόμη κι αν περάσουν τις κλινικές δοκιμές, δεν μπορούν να παραχθούν εγκαίρως σε μεγάλες ποσότητες για να αποτρέψουν σύντομα την εντεινόμενη επιδημία.

Όπως το έθεσε και το Κέντρο για τον Έλεγχο και Πρόληψη Επιδημιών: "Δεν γνωρίζουμε πως να αντιμετωπίσουμε τον Έμπολα και να εμβολιαστούμε απέναντι του - και θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μπορέσουμε".

Πολλές φαρμακευτικές εταιρίες δεν έχουν άμεσο συμφέρον να παρασκευάσουν θεραπείες ή εμβόλια για τον Έμπολα, καθώς το περιθώριο κερδών είναι μικρό. Το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής έρευνας χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το υπουργείο Άμυνας και διεξάγεται από μικρές ομάδες. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δείξει την απαιτούμενη εγρήγορση για την προώθηση των προγραμμάτων αυτών.

Παραδοσιακά υγειονομικά μέτρα, όπως ο εντοπισμός και η απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί, η ανεύρεση των επαφών τους και η χρησιμοποίηση αυστηρών πρωτοκόλλων ελέγχου στα νοσοκομεία εξακολουθούν να αποτελούν το αποτελεσματικότερο δίχτυ προστασίας για τον περιορισμό της επιδημίας στη Δυτική Αφρική. Το Κέντρο για τον Έλεγχο και Πρόληψη Επιδημιών έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού του στο υψηλότερο δυνατό και έχει στείλει ακόμη 50 ειδικούς στην περιοχή, οι οποίοι θα ενωθούν με εκατοντάδες άλλους που βρίσκονται ήδη εκεί.

Η Σιέρα Λεόνε, που αντιμετωπίζει τα περισσότερα κρούσματα, σκοπεύει να αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς για να επιβάλουν μέτρα απομόνωσης που οι κάτοικοί της έχουν μέχρι τώρα αγνοήσει. Η Λιβερία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 90 ημερών που επιτρέπει την επιβολή ζωνών καραντίνας. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει και η Νιγηρία. Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν τελικά, αν και όχι άμεσα, να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL