Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Die Tageszeitung / Die Tageszeitung: Η ζωή σε σκοτεινούς καιρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Die Tageszeitung / Die Tageszeitung: Η ζωή σε σκοτεινούς καιρούς

Της Bettina Gaus

Η Λιβύη βυθίζεται στο χάος, οι δυτικές χώρες έχουν κλείσει τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη. Στον Βορρά της Νιγηρίας, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσουν από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Στο Νότιο Σουδάν οι άνθρωποι απειλούνται από την πείνα, ως απότοκο ενός διαρκούς εμφυλίου πολέμου.

Ο κόσμος έχει γίνει πιο πολύπλοκος παρά ποτέ και κανείς, ούτε καν οι επαγγελματίες πολιτικοί παρατηρητές, δεν καταφέρνουν να σχηματίσουν τη συνολική εικόνα σε πολλές εστίες κρίσης, ξεχασμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, ούτε στοιχειωδώς να προβλέψουν τις επιπτώσεις και τη σημασία τους. Μερικές φορές ακούς αναλυτές να μιλούν σχεδόν με νοσταλγία για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου: Τότε που ο καθείς ήξερε πού βρισκόταν, τότε που η ισορροπία του τρόμου ήταν περισσότερο ισορροπία, παρά τρόμος. Ναι, το παρελθόν το θυμάται κανείς πάντα καλύτερο, απ' ό,τι ήταν.

Για τους περισσότερους ανθρώπους εκτός Ευρώπης, δεν άλλαξαν πολλά πράγματα μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος: Η βία, η διαφθορά, ακόμη και οι λεγόμενοι πόλεμοι «δι' αντιπροσώπων» και τότε και τώρα, όχι απλώς ήταν και είναι ανεκτά από τις μεγάλες δυνάμεις, ενίοτε συνδαυλίζονταν από αυτές, σε όσες χώρες τα αφεντικά παρέμεναν πιστά στις συμμαχίες τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι άλλοι υπερεθνικοί οργανισμοί ως «ρυθμιστές» της διακρατικής συνύπαρξης δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ισχυροί, όσο θα ήθελαν οι άνθρωποι που λαχταρούν την ειρήνη. Όμως, μέσα στο κλίμα της αμοιβαίας απειλής για μια νέα Αποκάλυψη, ως έναν βαθμό λειτουργούσαν.

Γι' αυτό και ήθελε τόσο πολύ η DDR να γίνει μέλος του ΟΗΕ, γι' αυτό και η Τελική Πράξη του Ελσίνκι ήταν ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Το διεθνές δίκαιο ήταν βέβαια μόνο ένα πλαίσιο, το οποίο οι ισχυροί συχνά παραβίαζαν, αλλά τουλάχιστον στις σχέσεις μεταξύ τους το σέβονταν.

Σήμερα δεν ισχύει καν αυτό. Όταν μιλά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η σημασία των λόγων του δεν ξεπερνάει ένα κήρυγμα της Κυριακής σε μια άδεια εκκλησία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι λιγότερο σημαντικό για τη διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων από τον γενικό δείκτη οποιουδήποτε μεγάλου χρηματιστηρίου.

Πρέπει να παραμείνουν έτσι τα πράγματα; Όχι, δεν πρέπει, δεν επιτρέπεται να μείνουν έτσι. Το διεθνές δίκαιο και ο ΟΗΕ χρειάζονται επειγόντως μια βαθιά μεταρρύθμιση. Και σας παρακαλώ μη βάλετε τα γέλια, μη χαμογελάσετε περιφρονητικά κάτω από τα μουστάκια σας.

Με καμία άλλη προτροπή δεν θεωρείται κανείς τόσο γραφικός έως και αφελής, όσο με την προτροπή για ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ. Όλοι καγχάζουν όταν την ακούνε. Δεν υπάρχει περίπτωση, λένε, δεν το καταλαβαίνει η ανόητη;

Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μια μαγική φόρμουλα στο συρτάρι, που απλώς χρειάζεται να δοκιμαστεί και αίφνης θα γίνει ο κόσμος μια όαση ειρήνης. Αλλά πιστεύω ότι εάν προσπαθήσουν σκληρά διανοούμενοι και πολιτικοί, κάτι μπορεί να καταφέρουν. Κάτι περισσότερο από τις απόλυτα αναποτελεσματικές μοναχικές προσπάθειες.

Κι αυτό που με ανησυχεί περισσότερο απ' όλα είναι ότι κανείς δεν προσπαθεί σ' αυτήν τη φάση. Η επισήμανση ότι τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί αρκεί ως δικαιολογία για την αδράνεια. Λες και η ειρήνη της Βεστφαλίας ή η ίδρυση της Κοινότητας των Εθνών ήταν τόσο εύκολο να επιτευχθούν. Λες και ήταν ιστορικοί περίπατοι. Και για να θυμηθώ τα λόγια του Μπρεχτ: Ζω σε σκοτεινούς καιρούς...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL