Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Spiegel / Der Spiegel: Οι κυρώσεις των υπνοβατών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Spiegel / Der Spiegel: Οι κυρώσεις των υπνοβατών

Του Jacob Augstein

Ζήτω η γραφειοκρατία! Στις Βρυξέλλες πιθανότατα υπάρχει επίσημο πρότυπο και για την κήρυξη πολέμου. Αυτό που συμπλήρωσε η ομάδα των μονίμων αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα και το μοίρασε στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, ώστε να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από την απόφαση για σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Η επιδείνωση των κυρώσεων αρχίζει να μοιάζει με αληθινό εμπορικό πόλεμο. Δεν θα υπάρξουν νεκροί και τραυματίες. Μόνο χρεοκοπίες και ζημίες. Αλλά κι ο εμπορικός πόλεμος, πόλεμος είναι. Κι όποιος ξεκινάει ένα πόλεμο πρέπει να έχει τις απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις: Ποιος είναι ο στόχος και ποια είναι η έξοδος; Μόνο που οι αρχιστράτηγοι των Βρυξελλών απαντήσεις δεν έχουν.

Η Δύση χρησιμοποίησε στην κρίση της Ουκρανίας μια ακριβή ρητορική. Και τώρα καλείται να πληρώσει. Πλήττονται οι χρηματαγορές, η εξοπλιστική βιομηχανία, ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας. Ό,τι μέχρι το τέλος Ιουλίου ήταν πολιτικός συμβολισμός, από τον Αύγουστο κλιμακώνεται σε οικονομικό πόλεμο. Όποιος θέτει τελεσίγραφα, δεν δεσμεύει μόνο την αντίπαλη πλευρά, αλλά και τον εαυτό του. Το σκέφτηκαν καλά όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι στη σύγκρουση με τη Ρωσία υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δικαίου και αδίκου;

Υπάρχουν πάνω από 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις που επενδύουν στη Ρωσία, από το γερμανο- ρωσικό εμπόριο εξαρτώνται πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας. Πόσο μακριά θέλουν να πάνε τη σύγκρουση με τον Πούτιν; Από γερμανικής πλευράς είναι τουλάχιστον παράλογο να πιεστεί η Ρωσία για χρόνια στον ρόλο του κράτους - παρία, τον οποίο ενσάρκωνε μέχρι τώρα το Ιράν. Αλλά με την επιδείνωση των κυρώσεων η Δύση αφέθηκε σε μια νέα δυναμική κλιμάκωσης, από την οποία δεν υπάρχει τόσο εύκολη έξοδος.

Θα καταφέρουμε να επιβάλουμε τη θέλησή μας στον Πούτιν; Οι πιθανότητες η ευρωπαϊκή επίθεση -ως τέτοια θα την ερμηνεύσουν στη Ρωσία- να ενισχύσει τον Πούτιν και τον κάνει ισχυρότερο παρά ποτέ είναι μεγάλες. Η ελπίδα για μια δημοκρατική αντιπολίτευση στην αυτοκρατορία του νέου Τσάρου θα πεθάνει. Η ιστορία δείχνει ότι η Ρωσία δεν είναι εύκολος αντίπαλος, δεν μπορεί να νικηθεί. Προφανώς αυτό δεν το ξέρουν στις Βρυξέλλες. Στο Βερολίνο όμως θα έπρεπε να το ξέρουν.

Το παράδοξο είναι ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τους Ρώσους ότι ζουν στη δική τους πραγματικότητα. Στον «άλλο κόσμο» του Πούτιν, όπως το διατύπωσε προ μηνών η Άνγκελα Μέρκελ. Έτσι εξηγούν οι δικοί μας δημοσιογράφοι το κλίμα στον ρωσικό λαό: Μια δημοσκόπηση ανεβάζει τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου στο 83%, μια άλλη δείχνει ότι το 64% των Ρώσων θεωρούν υπεύθυνη για την κρίση στην Ουκρανία τη Δύση και μόνο το 3% τη ρωσική κυβέρνηση. Για τη Δύση είναι σαφές: Οι Ρώσοι έχουν πρόβλημα με την πραγματικότητα. Κοιμούνται βαθιά κάτω από τις σημύδες και ο Πουκ Πούτιν τους καλλιεργεί το όνειρο θερινής νυκτός για μια αυτοκρατορία της Ευρασίας.

Σ' αυτό το έργο ο Σαίξπηρ λέει για το είναι και το φαίνεσθαι της αγάπης: «Βλέπουν με το συναίσθημα κι όχι με τα μάτια. Και το συναίσθημα ποτέ δεν βλέπει στ' αλήθεια». Αλλά αυτό ισχύει και για το μίσος. Δεν είναι μόνο ο θεός της αγάπης τυφλός, αλλά κι ο θεός του πολέμου.

Έτσι τυφλά χειρίστηκαν τα γερμανικά μέσα την ουκρανική κρίση και πίεσαν την πολιτική να δράσει. Συνεχώς η γερμανική κυβέρνηση έπρεπε να δικαιολογείται για την επιφυλακτικότητά τους. Και τώρα «επιτέλους» απελευθερώθηκε, «επιτέλους» κινείται ενάντια στη Ρωσία.

Οι Γερμανοί δεν επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για πρώτη φορά τώρα. Τον δρόμο τον έδειξε ο Μπίσμαρκ το 1887, αποκλείοντας τους Ρώσους από τη γερμανική χρηματαγορά. Ένα χρόνο αργότερα, ο γιος του, Χέρμπερτ, προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα και είπε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ότι οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ μεγάλων χωρών «δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους». Ήταν ήδη αργά. Οι Γάλλοι είχαν σπεύσει να καλύψουν το κενό. Το 1891 επισκέφθηκαν το λιμάνι της Κρονστάνδης γαλλικά πολεμικά πλοία κι ο Τσάρος Αλέξανδρος ο 3ος έβγαλε το καπέλο του όσο παιάνιζε η Μασσαλιώτιδα. Λίγο αργότερα έκλεισε με τη Γαλλία μια μυστική πολεμική συμφωνία. Το 1914 δεν ήταν πια μακριά.

Ξέρουμε σε ποιον θα στραφεί τώρα η Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL