Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Ένα μανιφέστο για την Ευρώπη από τον Τομά Πικετί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Ένα μανιφέστο για την Ευρώπη από τον Τομά Πικετί

Κοινοβούλιο για την Ευρωζώνη και Κοινό Ταμείο απόσχεσης χρέους προτείνει ο Τομά Πικετί

Καιρό είχε να βγάλει η Γαλλία έναν οικονομολόγο που να μετράει η γνώμη του, έστω κι αν σταρ έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το βιβλίο του «Το κεφάλαιο του 21ου αιώνα» να είναι πρώτο στη λίστα των μπεστ σέλερ. Ο Τομά Πικετί με τη δουλειά του ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για την αναδιανομή του πλούτου, αναδεικνύοντας, με μια εντυπωσιακή τεκμηρίωση, το πόσο βαθαίνουν οι ανισότητες στον δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, από τότε που κυριάρχησε ο νεοφιλελευθερισμός.

Τώρα ο Γάλλος οικονομολόγος, μαζί με άλλους 15 διανοούμενους, αποφάσισε να παρέμβει στα ευρωπαϊκά δρώμενα με αφορμή τις ευρωεκλογές. Παρουσίασε ένα μανιφέστο για την Ευρώπη, στο οποίο προτείνει σαρωτικές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «που αποδείχθηκαν δυσλειτουργικοί», ώστε η Ε.Ε. να ξεπεράσει την «υπαρξιακή κρίση» που αντιμετωπίζει.

Ο βασικός στόχος, σύμφωνα με τον Πικετί, είναι απλός: «Η δημοκρατία και οι δημόσιες αρχές πρέπει να επανακτήσουν τον έλεγχο και να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τον παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό του 21ου αιώνα». Και ειδικότερα στην Ευρωζώνη, πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων οικονομικών, φορολογικών και δημοσιονομικών εργαλείων.

Η πρώτη συγκεκριμένη πρόταση του Πικετί είναι να μοιράζεται τρόπον τινά η φορολογία επί των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη, αρχής γενομένης από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ώστε να μην μπορούν πλέον οι πολυεθνικές να χρησιμοποιούν τις διαφορές μεταξύ των χωρών και τα «παραθυράκια» για να μην πληρώνουν πουθενά φόρους. «Κάθε χώρα θα μπορούσε να έχει έναν εταιρικό φόρο γύρω στο 20% για τα δικά της ταμεία κι ένα επιπλέον 10% για τα κοινοτικά ταμεία, ώστε επιτέλους η Ευρωζώνη να έχει έναν αληθινό προϋπολογισμό».

Η δεύτερη πρόταση είναι η δημιουργία ενός πραγματικά δημοκρατικού θεσμού για την Ευρωζώνη, είτε με τη μορφή ενός κοινοβουλίου που θα αποτελείται από τους ευρωβουλευτές των κρατών - μελών που μοιράζονται το ευρώ, είτε με τη μορφή ενός νέου σώματος που θα αποτελείται από εθνικούς βουλευτές των χωρών της Ευρωζώνης, βασισμένο στην αρχή «ένας πολίτης, μία ψήφος». Έτσι οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις -«είναι μύθος ότι ένας άνθρωπος (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) εκπροσωπεί μια χώρα»-, αλλά από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ανάλογα πάντα με την εκλογική ισχύ τους.

Η τρίτη πρόταση έχει να κάνει με την κρίση χρέους. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί οριστικά είναι να συγκεντρώσουμε τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης σε ένα καλάθι. Μόνο έτσι θα σταματήσει να επανέρχεται η κερδοσκοπία με τα επιτόκια. Πρακτικά, ένα πρώτο βήμα έχει γίνει με τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης ESM, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν κι άλλα βήματα, καθώς και να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος του ESM». Μάλιστα, το πρώτο βήμα σ' αυτή τη κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Πικετί, μπορεί να στηριχθεί στην πρόταση των «σοφών» οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης για ένα «ευρωπαϊκό ταμείο απόσβεσης χρέους», όπου θα μπουν όλα τα χρέη που ξεπερνούν το κατά Μάαστιχτ νόμιμο 60% του ΑΕΠ.

Το ελληνικό πλεόνασμα στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα

Είναι ή δεν είναι αληθινό το πρωτογενές πλεόνασμα που με περισσή υπερηφάνεια περιφέρει στις προεκλογικές του εμφανίσεις ο Αντώνης Σαμαράς; Το ερώτημα αυτό κοντεύει να γίνει κεντρικό στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, με τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να το απαντά θετικά και να το επικαλείται ως απόδειξη ότι πέτυχε το ελληνικό πρόγραμμα, ότι η Μέρκελ ακολουθεί τη σωστή πολιτική για την υπέρβαση της ευρωκρίσης. Η αλήθεια είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προτιμούσε να ξεχαστεί ότι υπάρχει Ελλάδα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, αλλά οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) δεν την αφήνουν. Αυτό το νεότευκτο κόμμα των «καθηγητάδων», όπως λένε στη Γερμανία, έκανε μια εξαιρετικά καλή εμφάνιση στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου -στο τσακ δεν έπιασε το 5% για να μπει στη Βουλή- και προσπαθεί να διαπρέψει στις ευρωεκλογές με σύνθημα μεταξύ άλλων «Οι Έλληνες υποφέρουν, οι Γερμανοί πληρώνουν».

Ο επικεφαλής της AfD, καθηγητής Μπερντ Λούκε εδώ και μέρες αμφισβητεί την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα -για να χτυπήσει το "success story" της Μέρκελ- και βρήκε σύμμαχο τον διευθυντή του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος επιμένει ότι η Ελλάδα παραμένει ένα βήμα από τη χρεοκοπία κι ότι το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, «αφού έχουν αφαιρεθεί αυθαίρετα από τον υπολογισμό του τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για τη διάσωση των τραπεζών».

Ο Σουλτς και η διγλωσσία για το ΤΤΙΡ

Για τον επικεφαλής υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, οι πιο δύσκολες προεκλογικές ομιλίες είναι οι... εντός έδρας. Κι αυτό διότι σχεδόν παντού στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που γίνονται στη Γερμανία εμφανίζονται διαδηλωτές με συνθήματα ενάντια στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ) - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του SPD. Για να κερδίσει τους διαδηλωτές, ο Σουλτς λέει ότι «όποιος θέλει να μπει στη δική μας αγορά (σ.σ.: την ευρωπαϊκή) πρέπει να σέβεται τα δικά μας στάνταρντ». Και προσθέτει πάντα ότι «Όποιος πιστεύει ότι με εμάς θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, με την οποία θα χαμηλώσουν τα στάνταρντ στην προστασία των καταναλωτών και την προστασία δεδομένων, θα μας βρει απέναντι». Όμως, ο πρόεδρός του στο SPD και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι επίσημα υπέρμαχος του ΤΤΙΡ- και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι με τη συμφωνία θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα διευκολυνθούν οι εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL