Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Το πολωνικό "success story" και η αδιαφορία για τις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Το πολωνικό "success story" και η αδιαφορία για τις κάλπες

Χθες συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τη μεγάλη διεύρυνση, από την ημέρα που εντάχθηκαν πανηγυρικά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Κύπρος και η Μάλτα.

Το μεγαλύτερο "success story" αυτής της δεκαετίας το βιώνει η Πολωνία, η οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή και την πιο φιλοευρωπαϊκή κοινωνία σε σχέση με τους εταίρους της. Το 83% των Πολωνών δήλωναν τον Μάρτιο ευχαριστημένοι με την ένταξη στην Ε.Ε., μόλις το 11% θα προτιμούσαν να είχε αποφευχθεί. Όποτε η υπερβολική καμπάνια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ -«10 χρόνια φωτός- 10 χρόνια στην Ε.Ε.»- δεν προκάλεσε τον καγχασμό. Η Πολωνία είδε αυτά τα δέκα χρόνια το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 50% και την ανεργία της να μειώνεται στο μισό. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια σταμάτησε η αθρόα μετανάστευση των καλά εκπαιδευμένων νεαρών Πολωνών -που κυρίως έψαχναν την τύχη τους στη Βρετανία και την Ιρλανδία-, αφού μπορούν πλέον να βρίσκουν αξιοπρεπείς δουλειές και στον τόπο τους. Όπως σταμάτησε και η μαζική εξαγωγή του περιβόητου Πολωνού υδραυλικού.

Πάντως, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου οι Πολωνοί δεν θα σπεύσουν στις κάλπες. Το 71% δήλωσαν τον Μάρτιο ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα αποτελέσματά τους, ενώ το 47% εκτιμούν ότι οι Πολωνοί ευρωβουλευτές δεν υπηρετούν τα συμφέροντα της Πολωνίας. Κυρίαρχη είναι, μάλιστα, η αντίληψη ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα είδος... αποθήκης για τους πολιτικούς που απέτυχαν στην εθνική πολιτική σκηνή.

Οι δημοσκόποι υπολογίζουν, λοιπόν, ότι θα είναι ευχάριστη έκπληξη εάν η εκλογική συμμετοχή στην Πολωνία ξεπεράσει το 30%.

Γι' αυτό ενδεχομένως τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα -η κυβερνώσα φιλελεύθερη «Πλατφόρμα των Πολιτών» του Τουσκ και οι συντηρητικοί τού «Δίκαιο και Δικαιοσύνη» του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι- δεν «καίγονται» για το ντέρμπι, που προβλέπεται να παιχτεί μεταξύ τους. Στην τρίτη θέση αναμένεται να αναδειχθεί η Ένωση της Δημοκρατικής Αριστεράς και στην τέταρτη το Αγροτικό Κόμμα.

Η επέλαση του Πέπε Γκρίλο

Το προεκλογικό βιντεάκι του Πέπε Γκρίλο, του ηγέτη του κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία πρωταγωνιστεί στο ιταλικό Διαδίκτυο. «Χτυπάμε τη γροθιά στο τραπέζι» είναι ο τίτλος του και ο μάλλον άσημος Φελίτσε Μάρα τραγουδάει: «Αυτή η Ευρώπη είναι η Ευρώπη που ταπεινώνει τους αδύνατους, με νόμους που στάζουν αίμα και δάκρυα, την ώρα που οι άλλοι γεμίζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους». Ο Γκρίλο οργώνει την Ιταλία τις τελευταίες μέρες και θα κορυφώσει την εκστρατεία του με προεκλογική συγκέντρωση στη Ρώμη στις 23 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν αυτή τη στιγμή ένα 27%, βγάζοντάς τον δεύτερο πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πιθανόν να ξεπεράσει και το 30%, αφού στο παρελθόν οι δημοσκόποι συστηματικά τον υποτιμούσαν.

Ο Πέπε Γκρίλο προελαύνει με συνθήματα ενάντια στις τράπεζες, ενάντια στα άλλα ιταλικά κόμματα, ενάντια στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη. Με αυτή τη σειρά. Και υπόσχεται να σχίσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και να προκηρύξει δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ιταλία.

Η κρίση και τα νιάτα της Ευρώπης

Παραδόξως η διαπίστωση είναι κοινή, τόσο για τους νέους στη Γερμανία και την Αυστρία, όπου το ποσοστό ανεργίας στους κάτω των 25 ετών είναι μονοψήφιο (8,1% και 8,7% αντίστοιχα), όσο και για τους συνομηλίκους τους στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου ξεπερνά κατά πολύ το 50%. Η κρίση- είτε πρόκειται για σκληρό βίωμα ή για φόβο του μέλλοντος- τσακίζει οικονομικά και κοινωνικά τους νεότερους. Αυτό πιστεύουν το 57% των νεαρών Ευρωπαίων, μεταξύ 16 και 30 χρόνων, που ερωτήθηκαν από τις υπηρεσίες του Ευρωβαρόμετρου.

Πάνω από 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν πολύ να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να μάθουν μια τέχνη σε ένα άλλο κράτος - μέλος - κι αυτό είναι η λαμπερή πλευρά της ελεύθερης διακίνησης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, πάνω από ένα 25% δήλωσαν αναγκασμένοι να αναζητήσουν μια θέση εργασίας ή σπουδών σε άλλο κράτος – μέλος - κι αυτό είναι μια ακόμη σκοτεινή πλευρά της κρίσης.

Πάντως, τα νιάτα της Ευρώπης θεωρούν ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. είναι πλεονέκτημα (σε ποσοστό 70%). Παράλληλα, δεν δίνουν μεγάλη σημασία στις επικείμενες ευρωεκλογές, καθώς μόλις το 44% πιστεύουν ότι η συμμετοχή στις ευρωκάλπες μπορεί να συνδιαμορφώσει το αύριο της Ευρώπης. Να σημειωθεί δε ότι στις προηγούμενες εκλογές ούτε αυτό το 44% που το πιστεύουν δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Η δημοσκόπηση της εβδομάδας

Η εβδομαδιαία «μαντεψιά» για το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει ότι η Ευρωδεξιά έχει αρχίσει να παίρνει κεφάλι -πολύ οριακά, βεβαίως- και μπορεί να ελπίζει σε 215 έδρες. Οι Ευρωσοσιαλιστές θα πρέπει να αρκεστούν σε 205 -μήπως απομακρύνεται το όνειρο του Μάρτιν Σουλτς να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν;-, οι Ευρωφιλελεύθεροι αναμένουν 58, η Ευρωαριστερά 50 και οι Ευρωπράσινοι 45.

Μιλάμε για «μαντεψιά», επειδή η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες της Ευρωβουλής δεν έχει ξαναδοκιμαστεί. Μαζεύουν μια φορά την εβδομάδα τις δημοσκοπήσεις από όλα τα κράτη - μέλη και κάνουν αναγωγές στις έδρες που μπορεί να πάρει κάθε πολιτική ομάδα, εάν αυτές επιβεβαιωθούν. Ο υπολογισμός είναι δύσκολος, διότι αφενός το βάρος κάθε χώρας είναι διαφορετικό -π.χ. το 15% στην Κύπρο βγάζει έναν ευρωβουλευτή, το 15% στη Γερμανία 15-, αφετέρου σε πολλές χώρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέα κόμματα, οι ευρωβουλευτές των οποίων δεν είναι σαφές σε ποια πολιτική ομάδα θα ενταχθούν - δεν είναι μόνο το Ποτάμι... αμφιταλαντευόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL