Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Ψηφίστε τους υποστηριχτές του «Έρασμος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Ψηφίστε τους υποστηριχτές του «Έρασμος»

Μια καμπάνια για τις ευρωεκλογές, διαφορετική από τις άλλες, ξεκίνησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. «Πηγαίνετε στις κάλπες για να βοηθήσετε το πρόγραμμα 'Έρασμος'», είναι το σύνθημά τους προς τα 20 εκατομμύρια των φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνουν: «ψηφίστε εκείνους τους υποψηφίους που στηρίζουν το πρόγραμμα». Αναγγέλλουν μάλιστα πως θα δημοσιεύσουν λίστα με υποψήφιους ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων που έχουν κατά καιρούς ταχθεί υπέρ της δυνατότητας των Ευρωπαίων φοιτητών να σπουδάζουν για ένα εξάμηνο σε ανάλογη σχολή άλλης χώρας.

Ο συντονιστής της καμπάνιας Μάρκους Γκάστινγκερ προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους του πως η ψήφος τους μετράει πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζουν. Στις 25 Μαΐου καλούνται στις κάλπες συνολικά 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αλλά, στην καλύτερη περίπτωση, θα ψηφίσουν οι μισοί. Εάν, λοιπόν, ψήφιζαν όλοι οι φοιτητές, η δύναμή τους θα ήταν το καθόλου ευκαταφρόνητο 1/10 του εκλογικού σώματος.

Ο Γκάστινγκερ θυμίζει ότι το «Έρασμος» δεν είναι αυτονόητο, ότι στα τέλη του 2012, όταν εξαντλήθηκε το σχετικό κονδύλι του κοινοτικού προϋπολογισμού, χιλιάδες φοιτητές βρέθηκαν στον αέρα, μακριά από τα σπίτια τους. Και τότε αίφνης τα «παιδιά του καναπέ» κινητοποιήθηκαν, κέρδισαν ως συμμάχους μουσικούς, συγγραφείς, διάσημους αθλητές και καλλιτέχνες -με... σημαιοφόρο τον Ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ- και κατάφεραν να αποτρέψουν το τέλος του «Έρασμος».

"Δράστε, μην αντιδράτε απλώς", είναι τώρα το σύνθημα. Διαλέξτε για την Ευρωβουλή τους ανθρώπους που δεν θα επιτρέψουν να ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

 

Η γαλλική Δεξιά, η «τυφλή λιτότητα» και η «Ευρώπη των έξι»

Ποιος το περίμενε να ξεσπάσει ανταρσία στη γαλλική Δεξιά ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Κι όμως, 40 βουλευτές του UMP, της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μανιφέστο τους το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Figaro, ανακοίνωσαν πως θα καταψηφίσουν τη λίστα του κόμματός τους στις ευρωεκλογές, με επικεφαλής τον Αλέν Λαμασούρ, επειδή ενσαρκώνει την ιδέα μιας «απαράδεκτα ομοσπονδιακής Ευρώπης».

Το μανιφέστο συνέγραψαν ο πρώην σύμβουλος του Σαρκοζί Ανρί Γκουανό και ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέζ. Ο πρώτος κατηγορεί την Ε.Ε. ότι με την «τυφλή πολιτική λιτότητας» έχει εκτοξεύσει στα ύψη το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι με τη νομισματική της πολιτική «καταστρέφει την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών επιχειρήσεων». Ο δεύτερος ζητεί την επιστροφή στην «Ευρώπη των έξι», αλλά χωρίς το Λουξεμβούργο, και με την Ισπανία στη θέση του.

Αλλά και ο πρώην γραμματέας του UMP και υπουργός Εργασίας Ξαβιέ Μπερτράν διαφοροποιήθηκε από την ευρωπαϊκή πολιτική του Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του και τη στενή σχέση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: «Δεν πιστεύω πια στους Μερκοζί», είπε.

Έξαλλος ο νυν γραμματέας του κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ, βγήκε να αντικρούσει την επίθεση της ομάδας Γκουανό: «Δεν φταίει το ισχυρό ευρώ για όλες τις οικονομικές δυσκολίες της Γαλλίας», ενώ ο Λαμασούρ έκανε κι ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας «φταίμε εμείς για τα προβλήματά μας». Το ενδιαφέρον είναι ότι κανείς από τους δύο δεν διευκρίνισε εάν φταίει η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση Σαρκοζί -κυριολεκτικά «εμείς»-, ή αν ήρθε να γκρεμίσει τη γαλλική οικονομία ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ.

Την ικανοποίησή της για την ανταρσία της ομάδας Γκουανό έσπευσε να εκφράσει η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Μέχρι στιγμής, το UMP ξεπερνά οριακά στις δημοσκοπήσεις τη γαλλική Ακροδεξιά -και η Λεπέν ευελπιστεί ότι η κίνηση των 40 θα την ενισχύσει.

Η ευρωβουλή ως ενδιάμεσος σταθμός πριν τη Σόφια

Μπορεί για πολλούς φερέλπιδες πολιτικούς από όλες τις χώρες της Ε.Ε. μια θητεία στην Ευρωβουλή να είναι μόνο το πρώτο σκαλί για την... πραγματική εξουσία εντός των εθνικών τειχών, αλλά τουλάχιστον αποφεύγουν να το πουν. Στη Βουλγαρία, αντιθέτως, σ' αυτές τις ευρωεκλογές, οι περισσότεροι επικεφαλής των ψηφοδελτίων των κομμάτων σπεύδουν να δηλώσουν εκ των προτέρων, είτε ότι δεν θα πάνε καθόλου στις Βρυξέλλες -όπως ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ- είτε ότι θα επιστρέψουν αμέσως στη Σόφια μόλις χρειαστεί -όπως ο επικεφαλής της λίστας του κεντροδεξιού Gerb Τόμισλαβ Ντόντσεφ και ο ηγέτης του νεόκοπου "Βουλγαρία χωρίς λογοκρισία" και πρώην τηλεδημοσιογράφος, Νικολάι Μπαρέκοφ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές στη Βουλγαρία προηγείται το κεντροδεξιό Gerb με δύο μονάδες διαφορά από τους δεύτερους σοσιαλιστές (15%), ενώ την τρίτη θέση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει το κόμμα της τουρκικής μειονότητας. Η καλή είδηση από τη γείτονα είναι ότι το ακροδεξιό Ataka πέφτει στο 2% και μάλλον δεν θα στείλει ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Οπότε ο αρχηγός του, Βόλεν Σιντέροφ, δεν θα αναγκαστεί να μετακομίσει στην «καρδιά του κακού, της ομοφυλοφιλίας, της παιδοφιλίας και της σοδομίας»...

 

Χρειαζόμαστε έναν ποπ σταρ;

Την ερώτηση του ενός... εκατομμυρίου έθεσε ο ένας από τους δύο συντονιστές του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τους υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν, όταν κανείς από τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φερχόφστατ και Σκα Κέλερ δεν κατάφερε να απαντήσει εντός 30 δευτερολέπτων -ομολογουμένως, δεν ήταν κι εύκολο- στο γιατί να τον/την ψηφίσουν. «Χρειαζόμαστε έναν ποπ σταρ στην ηγεσία της Ευρώπης;». Οι τρεις υποψήφιοι έμειναν άφωνοι. Ο μόνος ετοιμόλογος -«γανωμένος» από εκατοντάδες εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα- ήταν ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών, Μ. Σουλτς, που απάντησε με την αυτοσαρκαστική αισιοδοξία των κατοίκων του Ρήνου: «Give me some time» («Δώστε μου λίγο χρόνο»). Πάντως, μόνο η Πράσινη, νεαρή Κέλερ, θα είχε τη στόφα της ποπ σταρ, καθώς ήταν η μόνη που ακτινοβολούσε αυθορμητισμό και ενθουσιασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL