Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
THE GUARDIAN / The Guardian: Τα μαγειρέματα στα βιβλία δεν βοηθούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

THE GUARDIAN / The Guardian: Τα μαγειρέματα στα βιβλία δεν βοηθούν

Ήταν η πειραγμένη λογιστική που έβαλε σε μπελάδες την Ελλάδα πρώτα και κύρια. Τώρα, περισσότερη πειραγμένη λογιστική χρησιμοποιείται για να φτιασιδώσει την τραγική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Η κυβέρνηση στην Αθήνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως είχε πρωτογενές πλεόνασμα - ένδειξη οικονομικής υγείας που μειώνει το κόστος πληρωμής των επιτοκίων - κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο αν εμφανίζει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δαπανών κοινωνικής πρόνοιας ως πόρους. Χωρίς αυτή τη δημιουργική λογιστική, θα υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα.

Προς έκπληξη όλων, οι Βρυξέλλες φαίνεται, πως υποβοηθούν και συνεργούν στην ταχυδακτυλουργία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το πρωτογενές πλεόνασμα και εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ελλάδας για την προθυμία της να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που έβαλαν και πάλι την οικονομία της χώρας στον σωστό δρόμο.

Αλλά και τα ψιλά γράμματα δείχνουν άλλα: το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2013 ήταν 23 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ ήταν τόκοι. Αυτό δίνει ένα πρωτογενές έλλειμμα σχεδόν 16 δισ. ευρώ. Μόνο αν εξαιρεθεί το κόστος της εφάπαξ στήριξης στον τραπεζικό τομέα, ύψους 9,5% της εθνικής παραγωγής, καθώς και οι μεταφορές από το υπόλοιπο του αντίστοιχου της Ευρωζώνης στο 1,5% του ΑΕΠ (από τα κέρδη των ελληνικών κρατικών ομολόγων), φτιάχνεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,8% του ΑΕΠ.

Το γεγονός ότι η μεθοδολογία αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την Ελλάδα λέει πολλά. Τα οικονομικά της χώρας μπορεί να παρουσιάζονται ως "success story", αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 23%, η εγχώρια ζήτηση έχει συρρικνωθεί από τις περικοπές των μισθών και από τη λιτότητα που επιβάλλεται και το εθνικό χρέος που φτάνει το 170% του ΑΕΠ. Θα χρειαστεί τελικά είτε μια αμνηστία ή ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. "Success story" δεν το λες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL