Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
FINANCIAL TIMES / Financial Times: Η ειδική περίπτωση της Αργεντινής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

FINANCIAL TIMES / Financial Times: Η ειδική περίπτωση της Αργεντινής

Η βουτιά ρεκόρ του νομίσματος της Αργεντινής την περασμένη εβδομάδα άναψε την ταμπέλα «πανικός» στις διεθνείς αγορές. Οι αναδυόμενες αγορές ακολούθησαν την πτώση του πέσο αμέσως. Η τουρκική λίρα πρωτοστάτησε στις απώλειες, φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό. Η Δευτέρα θα ήταν η χειρότερη ημέρα στη «ζωή» της λίρας Τουρκίας μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, αν δεν ανήγγελλε έκτακτη συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα περιορίζοντας τις απώλειες. Η ένταση μεταδόθηκε στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών διολίσθησαν 2%.

Η οικονομία και οι αγορές της Αργεντινής είναι πλέον τόσο μικρές ώστε δεν έχουν σχεδόν καμία βαρύτητα για τους επενδυτές. Γιατί προκάλεσαν, τότε, τόσο φόβο; Επειδή το Μπουένος Άιρες ίσως είναι το πρώτο θύμα της έλλειψης δολαρίων που επέρχεται, καθώς η Federal Reserve, η αμερικανική κεντρική τράπεζα, μειώνει τις εξαγορές ομολόγων και ανατρέπει την πλημμυρίδα δολαρίων η οποία ρέει στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ωστόσο η Αργεντινή αποτελεί ειδική περίπτωση. Διοχετεύει ξένο συνάλλαγμα για να υπερασπιστεί την ισοτιμία της εδώ και τρία χρόνια. Δεν έλαβε τίποτα σχεδόν από τις εισροές «εύκολου χρήματος» που προκάλεσαν ακραία κατανάλωση και εσφαλμένες επενδύσεις σε άλλους τόπους, οπότε δεν πρόκειται να υποφέρει από εκροές. Το πρόβλημά της θα μπορούσε να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες αναδυόμενες αγορές. Η αξία του δολαρίου έναντι του καλαθιού με τα νομίσματα αναδυόμενων έχει ανατιμηθεί κατά 6,6% σε σχέση με το χαμηλό του 2011, που είχε εκδηλωθεί στο μετά την κρίση «ζενίθ» για τα αναδυόμενα χρηματιστήρια. Θα πρέπει να ενισχυθεί 12% επιπλέον για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 ή του 2003. Αν συμβεί αυτό, οι αναδυόμενες χώρες με έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών θα δυσκολευθούν να καλύψουν την έλλειψη δολαρίων.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αμερικανική οικονομία θα δυναμώσει εάν η Fed μειώσει τη ρευστότητα. Το βέβαιο είναι, όμως, ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να προσελκύσουν δολάρια.

Στον ορίζοντα διαφαίνονται τα υψηλότερα επιτόκια και η βραδύτερη ανάπτυξη. Αν δεν γίνει σωστή διαχείριση, η προσαρμογή αυτή μπορεί να προκαλέσει νέες κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές. Αλλά η Αργεντινή δεν δείχνει αναπόφευκτα τον δρόμο σε όλους τους άλλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL