Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Irish Examiner: Ο Κρούγκμαν προτρέπει τα κράτη να χαλαρώσουν τη λιτότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Irish Examiner: Ο Κρούγκμαν προτρέπει τα κράτη να χαλαρώσουν τη λιτότητα

Του Νταν Μπάκλεϊ


Ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους της Αμερικής, επέπληξε την κυβέρνηση για την αμείλικτη λιτότητα και δήλωσε ότι ο τρόπος διαχείρισης του ευρώ είναι αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας, και εις βάρος της Ευρώπης.

Ο νομπελίστας Paul Krugman δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθεί να υποστηρίξει πιο δυναμικά τη χαλάρωση της λιτότητας με τους εταίρους της Ε.Ε. και θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί πιο έντονα για την εγχώρια οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από το πρόγραμμα λιτότητας.

"Είναι σοκαριστικά απών ένας συνασπισμός οφειλετών, οι οποίοι θα έπρεπε να λένε 'κοιτάξτε κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά πρέπει να χαλαρώσετε λίγο'", δήλωσε ο Krugman.

"Το ευρώ είναι ένα ζουρλομανδύας έτσι υπάρχει μόνο περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά ακόμη και λίγη χαλάρωση μπορεί να σημαίνει λίγο λιγότερο απαίσια ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους".

"Μια κατάσταση, στην οποία το ευρώ λειτουργεί αποκλειστικά προς το συμφέρον της Γερμανίας είναι μια κατάσταση που πρόκειται να πάει πολύ χειρότερα. Το κοινό νόμισμα, το ευρώ, που ξεκίνησε ως ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ενότητα θα είναι βήμα για μία διαιρεμένη ήπειρο που αισθάνεται κακοποιημένη από τον πυρήνα".

Μιλώντας χθες στην εκπομπή του σταθμού RTE ''Καλημέρα Ιρλανδία" ο νικητής του Νόμπελ Οικονομικών είπε πως πολύ Ευρωπαίοι πολιτικοί βλέπουν την οικονομική κρίση ως "ηθικοπλαστική παράσταση: αμαρτήσατε και, πρέπει να τιμωρηθείτε".

Είπε, όμως, πως "το να κάνουμε τους ανθρώπους να υποφέρουν" δεν θα φέρει την οικονομική ανάκαμψη. "Αυτό δείχνει την ανικανότητα να δεχθούν πως είναι λάθος όλων και κανενός, και σε κάθε περίπτωση το να κάνουν τους ανθρώπους να υποφέρουν δεν συμβάλλει στον στόχο της ανάκαμψης".

Ο Κrugman που βρέθηκε στο Δουβλίνο για να λάβει το βραβείο James Joyce για τα Οικονομικά, υποστήριξε πως η πανευρωπαϊκή λιτότητα και ο αποπληθωρισμός έχουν κάνει το πρόβλημα του χρέους της Ιρλανδίας χειρότερο.

"Η επιβολή καταστροφικής για την κοινωνία λιτότητας στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα μαζί με σφίξιμο της ζώνης στη Γερμανία και υπερβολικά προσεκτικές πολιτικές μέχρι πολύ αργά από την ΕΚΤ είναι ο χειρότερος συνδυασμός".

Ο Krugman συμφώνησε ότι ήταν πολύ δύσκολο για μια κυβέρνηση μιας χώρας της Ευρωζώνης να χαλαρώσει τη λιτότητα "εκτός κι αν συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες και η Φραγκφούρτη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL