Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Δημοκρατίες των εκατομμυριούχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοκρατίες των εκατομμυριούχων

Απασχολεί σχεδόν παντού τον δυτικό κόσμο. Σαν σημάδι παρακμής και σαν προάγγελος κατάπτωσης. Η σιωπηλή μετάλλαξη της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε ολιγαρχικό καθεστώς που κυριαρχείται από τις ελίτ και το κατεστημένο του χρήματος είναι σήμερα τόσο έντονη που βγάζει μάτι. Η "αναντιστοιχία" πλούτου ανάμεσα στους πολλούς που εκλέγουν και τους λίγους που εκλέγονται μεγαλώνει και βαθαίνει την απογοήτευση και την απόρριψη.

Η διαπίστωση ότι, για πρώτη φορά στην αμερικανική Ιστορία, περισσότερα απ' τα μισά μέλη του Κογκρέσου είναι εκατομμυριούχοι, βάσει της περιουσιακής κατάστασής τους που δηλώθηκε το 2012, προκάλεσε σχετικό σοκ την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό "Κέντρο Πολιτικής Ανταπόκρισης" (Center for Responsive Politics, CRP), που επεξεργάστηκε τα στοιχεία των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των 534 μελών του Κογκρέσου, οι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς "εθνοπατέρες" δήλωσαν για το 2012 περιουσιακά στοιχεία που ο μέσος όρος της καθαρής αξίας τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια (περίπου 735.000 ευρώ). Όπως επισημαίνει το CRP, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που η πλειοψηφία των ομοσπονδιακών νομοθετών δηλώνουν -και είναι- εκατομμυριούχοι...

Χάσμα... δημοκρατικό

Βουλευτές και γερουσιαστές στην Αμερική είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα περιουσιακά στοιχεία τους και τα εισοδήματά τους στην αρχή κάθε διετούς εκλογικού κύκλου - στις εκλογές για πρόεδρο και σ' εκείνες για την ανανέωση του Κογκρέσου. Η ανεξάρτητη οργάνωση ανέλυσε τα στοιχεία που δηλώθηκαν τον περασμένο Μάιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και διαπίστωσε ότι απ' τους συνολικά 534 βουλευτές και γερουσιαστές, οι 268 δήλωσαν περιουσιακά στοιχεία καθαρής αξίας κατά μέσο όρο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Συγκεκριμένα, η μέση αξία της περιουσιακής κατάστασης που δηλώθηκε από τους Αμερικανούς νομοθέτες για το 2012 ήταν 1.008.767 δολάρια (740.790 ευρώ). Σημειώνεται πως, για την ίδια χρονιά, η μέση, κατά κεφαλή, καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων των Αμερικανών φορολογουμένων ήταν μόλις 38.786 δολάρια (28.482 ευρώ)

"Η έντονη αυτή ανισότητα ανάμεσα στην οικονομική πραγματικότητα των 'αντιπροσώπων του λαού' και σ' εκείνη των ψηφοφόρων τους, εξηγεί γιατί το Κογκρέσο είναι σήμερα προσκολλημένο σε ζητήματα που απασχολούν τους πλούσιους, αφήνοντας τα προγράμματα ανακούφισης των φτωχών να μαραζώνουν", σχολιάζει δηκτικά ο ιστότοπος thinkprogress.org.

Απ' τους πλούσιους για τους πλούσιους...

Μελέτη του 2012 που υπογράφει ο ερευνητής πολιτικός επιστήμονας Τόμας Χέιζ του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική Γερουσία ως κοινοβουλευτικός θεσμός ανταποκρίνεται πολύ πιο άμεσα και θετικά στις απόψεις των πλούσιων μελών της παρά στα αιτήματα των Αμερικανών ψηφοφόρων, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται απ' τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Η μελέτη του Χέιζ φέρνει στο φως τη χρόνια παραμέληση των μη πλούσιων πολιτών από την "άνω Βουλή" του Κογκρέσου και με στατιστικά δεδομένα αποδεικνύει το βάσιμο της διάχυτης πεποίθησης ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους πλούσιους. Οι "ολιγαρχικές τάσεις" της αμερικανικής δημοκρατίας γίνονται όλο και πιο έντονες, καθώς η μειοψηφία του πλούτου ωθεί την πολιτική ατζέντα μακριά απ' τα προβλήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, επισημαίνει ο Χέιζ.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL