Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα κατέληξαν σε συμφωνία / Αυστρία: Μεγάλος συνασπισμός Νο 2
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα κατέληξαν σε συμφωνία / Αυστρία: Μεγάλος συνασπισμός Νο 2

Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα στην Αυστρία κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανανεώνοντας τον "μεγάλο συνασπισμό" που κυβερνά στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τον σχηματισμό κυβέρνησης ανακοίνωσαν έπειτα από έναν μαραθώνιο τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού, ο νυν και μελλοντικός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, και του Λαϊκού, ο επίσης μέχρι τώρα και μελλοντικός αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου οι οποίες σηματοδότησαν τη μεγάλη συρρίκνωση της δύναμης του δικομματισμού στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα να καταγράφουν τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματά τους μεταπολεμικά. Αθροιστικά το ποσοστό τους μόλις υπερβαίνει το 50%, αλλά το άθροισμα των εδρών τους, που είναι 99, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, αρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του ο Φάιμαν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Αυστρία “θα παραμείνει πρότυπο στην Ευρώπη”, με ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρή οικονομία και κοινωνική ασφάλεια.

Σήμερα θα ανακοινωθεί ο κατάλογος των υπουργών, ενώ πρόκειται να ενημερωθεί επίσημα από τους δύο αρχηγούς ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ που θα ορκίσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα τη νέα κυβέρνηση. Ο αριθμός των μελών του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι μικρότερος κατά δύο υφυπουργούς και θα ανέρχεται πλέον σε συνολικά δεκαέξι.

Στον τελευταίο μαραθώνιο γύρο των διαπραγματεύσεων, που φέρεται να διήρκεσε από το πρωί της Τετάρτης έως χθες το μεσημέρι, επιτεύχθηκαν οι τελευταίες επιμέρους συμφωνίες ανάμεσα στα δύο κόμματα που αφορούν την αύξηση του πραγματικού χρόνου συνταξιοδότησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια κατά 1,6 χρόνια -κατά μέσο όρο στα 60 χρόνια- η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος, η διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων που απαιτούσε το Λαϊκό Κόμμα, ενώ δεν υπήρξε τελικά συμφωνία στην επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας και κληρονομιάς που ζητούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL