Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Αλλο ένα βήμα πίσω για την Ευρώπη / "Όχι" από το Ευρωκοινοβούλιο στις αμβλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλο ένα βήμα πίσω για την Ευρώπη / "Όχι" από το Ευρωκοινοβούλιο στις αμβλώσεις

Βήματα προς τα πίσω κάνει συνεχώς η Ευρώπη, με πιο πρόσφατη την καταψήφιση της καθιέρωσης του δικαιώματος επιλογής των γυναικών στην αντισύλληψη και τις εκτρώσεις. Με οριακή πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των ευρωσκεπτικιστών και της Ακροδεξιάς, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε κατά των αμβλώσεων και του δικαιώματος στην αντισύλληψη.

Με 334 ψήφους υπέρ και 327 κατά η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε έκθεση της Πορτογαλίδας σοσιαλίστριας ευρωβουλευτίνας Εντίν Εστρέλα, με την οποία προτεινόταν η καθιέρωση του δικαιώματος επιλογής των γυναικών στην αντισύλληψη και στις εκτρώσεις.

Η έκθεση τασσόταν υπέρ "μιας σεξουαλικότητας υπεύθυνης, ικανοποιητικής και ασφαλούς και της ελευθερίας των ανθρώπων να επιλέξουν να αποκτήσουν παιδιά εφόσον το επιθυμούν".

Στην αρχική της μορφή η έκθεση προέβλεπε ότι γυναίκες και άνδρες στην Ευρώπη μπορούν να επιλέξουν ασφαλείς μεθόδους ρύθμισης της γονιμότητας, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης των ζευγαριών σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να αποκτήσουν υγιή παιδιά.

Ωστόσο οι ευρωβουλευτές προτίμησαν ένα εναλλακτικό κείμενο που προτάθηκε από το ΕΛΚ (Κεντροδεξιά) και ECR (Συντηρητικοί), με το οποίο υποστηρίζεται ότι οι εθνικές αρχές έχουν τον τελικό λόγο σε ζητήματα όπως είναι οι εκτρώσεις και η αντισύλληψη.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η εισηγήτρια δήλωσε ότι "ο σκοταδισμός επικράτησε στην Ευρώπη του 2013" και απαίτησε να απαλειφθεί το όνομά της από το αναμορφωμένο κείμενο που εγκρίθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL