Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Κυπριακό / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για το κοινό ανακοινωθέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυπριακό / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για το κοινό ανακοινωθέν

Συνεχίζονταν χθες οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για να καταλήξουν στο κείμενο κοινής διακήρυξης, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες στο κυπριακό με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ να υποστηρίζει πως βρίσκονται "σε πολύ ευαίσθητο στάδιο». Ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να δώσουν προτάσεις για γεφύρωση του χάσματος, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι «αυτό βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο και όσο λιγότερα λέμε για τις λεπτομέρειες τόσο το καλύτερο και αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, και οι δύο πλευρές θέλουν να αισθάνονται άνετα με την κοινή διακήρυξη. Είναι σημαντικό να είναι κανείς προσεκτικός στο τι λέει δημοσίως». Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει στο παρελθόν αφήσει σαφείς αιχμές κατά του Ντάουνερ, καθώς τον είχε θεωρήσει υπεύθυνο για το "τελεσίγραφο" Μπαν Κι Μουν. Ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ζητήσει την αντικατάστασή του καθώς δεν τον εμπιστεύεται. Η κοινή διακήρυξη αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Προς το παρόν, ο Ντάουνερ εμμμένει στη θέση του και ενημέρωσε πως «οι συνομιλίες θα αρχίσουν, όταν ολοκληρωθεί η κοινή διακήρυξη και προσβλέπουμε στο να αρχίσουν οι συνομιλίες και να προχωρήσει η διαδικασία».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL