Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Νέλσον Μαντέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε προσωπικότητα γενικής αποδοχής και στην Ελλάδα. Ανακοινώσεις εξεδωσαν όλα τα κόμματα χρωματίζοντας ή επιλέγοντας καταλλήλως πτυχές του εκλιπόντος ηγέτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκανε λόγο για έναν "αληθινό ήρωα, έναν υπέροχο άνθρωπο, μια συγκλονιστική προσωπικότητα που αφήνει πίσω του τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερα από μια θυσία για πανανθρώπινα και διαχρονικά ιδανικά".

"Παγκόσμια συγκίνηση όχι μόνο γιατί αγαπήθηκε απ' όλους τους αδικημένους στον πλανήτη, αλλά ίσως περισσότερο γιατί το παράδειγμά του, στη ζωή και τους αγώνες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επαναληφθεί στο ορατό μέλλον" έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε για την απώλεια του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής: "Αποχαιρετούμε(...) μαζί με ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα τον ήρωα που έγραψε μοναδικές σελίδες στη νεότερη Ιστορία της" και έκανε λόγο για έναν "ιδεολόγο αγωνιστή ενάντια στη βία, το απαρτχάιντ και σε κάθε μορφής ρατσισμό."

"Οι Έλληνες θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του. Εκφράζω στην οικογένειά του και τον λαό της Νοτίου Αφρικής τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου" κατέληξε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε: «Ο Νέλσον Μαντέλα είχε το προνόμιο να περάσει στον χώρο της παγκόσμιας Ιστορίας, εδώ και πολλά χρόνια, ως εμβληματική φυσιογνωμία του οικουμενικού αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ως σύμβολο του διαρκούς αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία".

Έκλεισε λέγοντας: "Τον αποχαιρετά όλη η ανθρωπότητα σε μια εποχή που, δυστυχώς, πολλές από τις κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτικού πολιτισμού αμφισβητούνται. Το όνομα και η εικόνα του ας ευχηθούμε να λειτουργούν πάντα ως σημείο αναφοράς με ουσιαστικό θεσμικό και κοινωνικό περιεχόμενο».

Αλ Τσίπρας: "Ο Μαντίμπα μάς δίδαξε πολλά"

Για τον "επαναστάτη" Νέλσον Μαντέλα έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για τον "επί 27 χρόνια κρατούμενο στις φύλακες ύψιστης ασφάλειας RobinIsland, του καθεστώτος του Απαρτχάιντ, με τον θρυλικό τίτλο του 'κρατούμενου 46664'" εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και είπε πως ο Μαντέλα "άφησε πίσω του μια απαράμιλλη πολιτική διαδρομή ηρωικών κοινωνικών αγώνων, γεμάτη θυσίες και ανιδιοτέλεια". "Ο ελληνικός λαός με θαυμασμό και αλληλεγγύη ακολούθησε τον αγωνιστικό βηματισμό του θρυλικού Νέλσον Μαντέλα για δεκαετίες, ταυτίστηκε με τους αγώνες του και τις ιστορικές κατακτήσεις του λαού της Ν. Αφρικής, που αυτές τις μέρες θρηνεί για τον χαμό του" είπε και συμπλήρωσε πως "Ο 'Μαντίμπα' μας δίδαξε πολλά. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πιο δημοκρατικών και επαναστατικών ιστορικών παραδόσεων της οικουμένης".

Ρένα Δούρου: Παράδειγμα συνεπούς αγώνα


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, στη σύντομη δήλωση της, λίγα λεπτά μετά την είδηση του θανάτου τόνισε πως: "Ο Νέλσον Μαντέλα δεν είναι μόνο ένα πανανθρώπινο σύμβολο κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. Συμβόλιζε και θα συμβολίζει για πάντα τη σημασία του αδιάκοπου αγώνα για την προάσπιση αυτών των αδιαπραγμάτευτων αξιών. Τη σημασία της πάλης κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων". Αναφερόμενη στο σήμερα είπε πως "σε μια συγκυρία που νεοναζί και ρατσιστές σηκώνουν ξανά κεφάλι, το παράδειγμα του συνεπούς αγώνα του Νέλσον Μαντέλα μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι, πολίτες και κοινωνίες, απέναντι στη βαρβαρότητα, η οποία δεν έχει πατρίδα".

Η ΔΗΜ.ΑΡ.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στη ζωή του νοτιοαφρικανού ηγέτη, η ΔΗΜ.ΑΡ. ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Με τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα όχι μόνο η Νότια Αφρική, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα χάνει ένα παγκόσμιο σύμβολο κατά του ρατσισμού, υπέρ της ισότητας και των δικαιωμάτων". "Τα μηνύματα από τη ζωή του και τη δράση του παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα σε μια περίοδο που οι σκοτεινές δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας επανεμφανίζονται στη χώρα μας και στην Ευρώπη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ

Και το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τον "Μαντίμπα", όπως τον αποκαλούσαν τα λαϊκά στρώματα, που "ταυτίστηκε με τον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και τις φυλετικές διακρίσεις, ενάντια στην πείνα και τη φτώχεια" υπενθυμίζοντας πως: "Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου -πολιτικό και ένοπλο- ενάντια στο Απαρτχάιντ και για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε επί 27 χρόνια. Συνεργάστηκε στενά με το νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στο πλαίσιο της συμμαχίας, και έδρασε πλάι-πλάι με ιστορικά στελέχη του, όπως ο Τζο Σλόμπο και ο Κρις Χάνι». Επισημαίνεται ακόμη πως «γι' αυτή του τη δράση τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το μετάλλιο Λένιν, όπως και με το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ το νοτιοαφρικανικό Κ.Κ. το 1998 του απένειμε το βραβείο ειρήνης 'Κρις Χάνι'».

Ο Πάνος Καμμένος

Συλληπητήρια -εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων- στην οικογένεια Μαντέλα και στον λαό της Ν. Αφρικής εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος τονίζοντας: «Τέτοιες προσωπικότητες απουσιάζουν πλέον από την διεθνή πολιτική σκηνή, ειδικά τη στιγμή κατά την οποία πολιτικές τύπου Μέρκελ βυθίζουν τους λαούς στην εξαθλίωση και αναβιώνουν κάθε μορφής ρατσισμό".

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Ν. Μαντέλα εξέδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία αναφέρει πως «ο Νέλσον Μαντέλα, με τους αγώνες του για την ελευθερία και την κατάργηση του απαρτχάιντ, αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, τις διώξεις και τα ατέλειωτα χρόνια της φυλακής, χάρη στην ακλόνητη προσήλωση στα ιδανικά του, απέδειξε ότι μέσα από την ατομική και τη συλλογική δράση υπάρχει πάντα ελπίδα και προοπτική για τους λιγότερο προνομιούχους».

«Οι μάχες του για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, τη συμφιλίωση, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη ταυτίζονται με τις μάχες του κινήματός μας. Σε μας η ευθύνη να κρατήσουμε το πνεύμα του ζωντανό» καταλήγει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL