Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Βρετανία: Δουλειά μέχρι θανάτου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία: Δουλειά μέχρι θανάτου...

Δουλειά μέχρι... θανάτου υπόσχεται στους Βρετανούς ο υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν, ο οποίος παρουσίασε χθες στο κοινοβούλιο τους βασικούς άξονες του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, που προβλέπει παράταση του εργασιακού βίου σχεδόν έως τα 70 χρόνια!

Με βάση τις προωθούμενες αλλαγές, περισσότεροι Βρετανοί θα χρειαστεί πλέον να εργαστούν μέχρι τα 68 τους χρόνια προτού θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το όριο ηλικίας επρόκειτο να αυξηθεί σταδιακά -από τα 65 στα 68- μέχρι το 2046, αλλά η “προσαρμογή” επισπεύδεται για τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Όπως προβλέπει το σχέδιο και με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής, τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης θα αυξηθούν εκ νέου στα 69 χρόνια μέχρι το τέλος του 2040.

Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τους Βρετανούς που είναι σήμερα κάτω των 50 ετών. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης θα αυξηθούν στα 66 χρόνια μέχρι το 2020 και στα 67 μέχρι το 2028 και για τα δύο φύλα. Η συνταξιοδότηση στα 68 χρόνια θα κάνει “περισσότερο βιώσιμο και πιο δίκαιο” το συνταξιοδοτικό σύστημα, ισχυρίζεται η κυβέρνηση των Τόρηδων, προβλέποντας μάλιστα πως οι εργαζόμενοι θα μπορούν να περνούν μέχρι και το ένα τρίτο της ενήλικης ζωής τους, κατά μέσον όρο, ως συνταξιούχοι...

Η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συνταξιοδοτικού, που ανακοινώθηκε φέτος, εισήγαγε κι ένα σχέδιο υποχρεωτικής “εταιρικής σύνταξης”, το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά. Στην πρώτη φάση μεγάλες επιχειρήσεις, με περισσότερους από 120.000 εργαζομένους, υποχρεώνονται να προσφέρουν πρόγραμμα συνταξιοδότησης στους υπαλλήλους τους ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα.

Η διαδικασία εγγραφής στο πρόγραμμα είναι αυτόματη και οι εισφορές θα γίνονται μέσω κρατήσεων από τον μισθό. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα βάζουν λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους κάθε μήνα, αλλά οι κρατήσεις θα δημιουργούν ένα αποθεματικό για επικουρική σύνταξη που θα συμπληρώνει τη συνήθως πενιχρή στη Βρετανία κρατική σύνταξη και οποιοδήποτε άλλο σχήμα ιδιωτικής σύνταξης έχει συνάψει μόνος του ο εργαζόμενος. Η δημιουργία αυτού του ταμείου είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες και αυτή αποτελεί μια ακόμα μεγάλη αλλαγή για το υπάρχον συνταξιοδοτικό σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL