Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Από την έκρηξη στο λιμάνι, στη σκιά του ΔΝΤ και την απομόνωση της Χεζμπολάχ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την έκρηξη στο λιμάνι, στη σκιά του ΔΝΤ και την απομόνωση της Χεζμπολάχ;

Η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και η οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση που βιώνει ο Λίβανος εξαιτίας της «τεχνικής πτώχευσης» και της πανδημίας φαίνεται ότι θα επιταχύνουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε μια δύσκολη πολυπολιτισμική χώρα και τις εύθραυστες ισορροπίες της, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, υπό τη διαρκή επιτήρηση του Ισραήλ, να στοχεύουν στην απομάκρυνση της σιιτικής και φιλοϊρανής Χεζμπολάχ από την κυβέρνηση και συνεπώς να αποδυναμώσουν τη στήριξη που έχει ο Πρόεδρος της Συρίας  Άσαντ. Για ορισμένους ο αντίλαλος από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού θα φτάσει σε όλη τη Μέση Ανατολή - και όχι μόνο.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, οι ακροδεξιοί χριστιανοί του Λιβάνου και οι σουνίτες σύμμαχοί τους θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την έκρηξη στο λιμάνι για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τη Χεζμπολάχ. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις νεοαποικιακές κορώνες στη Βηρυτό, κατά την αριστερή «Al Akhbar», πήρε τα ηνία της διοργάνωσης της σημερινής Διάσκεψης Δωρητών για τον Λίβανο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης έχοντας προτεραιότητα της ατζέντας τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης για να διαχειριστεί την «επόμενη μέρα», χωρίς ασφαλώς τη Χεζμπολάχ και τους στενούς συμμάχους της.

Στήριξη με προαπαιτούμενα

Ο Μακρόν επισκέφθηκε αμέσως την πληγωμένη Βηρυτό, την πρωτεύουσα της πρώην γαλλικής αποικίας, για να δώσει, μιλώντας με τη «δίκοπη» γλώσσα της βοήθειας, ένα σαφές μήνυμα της Δύσης και της Ευρώπης προς τον χριστιανό Πρόεδρο της χώρας και τα κόμματα που συνεργάζονται με τη Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση, δεδομένης της αντίθεσης των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας στη στήριξη της κυβέρνησης του Λιβάνου από τους σιίτες «τρομοκράτες» της Χεζμπολάχ.

Η «τεχνοκρατική» κυβέρνηση του Χασάν Ντιάμπ, που ανέλαβε πριν από επτά μήνες, με τη στήριξη της Χεζμπολάχ και του χριστιανού Προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν και υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των μαζικών διαδηλώσεων, δεν κατάφερε να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες του πληθυσμού δεδομένης της προσπάθειας στραγγαλισμού της οικονομίας της χώρας από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους τους.

Τη στιγμή που η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου έδινε την ευκαιρία για νέα έκρηξη οργής των πολιτών εναντίον της διαχρονικής διαφθοράς και της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η κυβέρνηση του Λιβάνου επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις που άρχισε προ μηνών με το ΔΝΤ για τη σύναψη ενός πρώτου δανείου 10 δισ. δολαρίων.

Όταν το λιμάνι της Βηρυτού ανατινάχτηκε καταστρέφοντας μεγάλο τμήμα της πόλης, ο Λίβανος ήταν σε «τεχνική πτώχευση» γιατί δεν προχώρησε στην αποπληρωμή ενός Eurobond 1,2 δισ. ευρώ. Με την υποτίμηση της λίρας κατά 80% σε οκτώ μήνες, η μεσαία τάξη, που υπερηφανευόταν ότι βρίσκεται σε ευρωπαϊκά επίπεδα, φτωχοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό, που πολλά μέλη της κάνουν ουρές στις διανομές τροφίμων των θρησκευτικών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων μετά τον πενταπλασιασμό της τιμής του κρέατος. Την ίδια στιγμή, σε μια δολαριοποιημένη οικονομία και μετά τα πρώτα capital controls που επέτρεπαν την απόσυρση λίγων δολαρίων, κανείς πλέον δεν έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς σε δολάρια. Το χρέος της χώρας φθάνει πλέον στο 170% του ΑΕΠ, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 33% και η νεανική ανεργία στο 45%, ενώ έχουν χαθεί περίπου 70 δισ. δολάρια από την «τεχνική πτώχευση» του Μαρτίου, πυροδοτώντας μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα για το ύψος της ζημίας στην οικονομία και στις τράπεζες από την κρίση.

Τη στιγμή πάντως που εκτινάσσονται οι ανισότητες, υπάρχει και ο Λίβανος που συνεχίζει να ζει στη χλιδή και στα μεγαλεία, αφού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 1% του πληθυσμού ελέγχει το 25% του πλούτου, ενώ το 2017 το 20% του πλούτου βρισκόταν σε περίπου 1.600 τραπεζικούς λογαριασμούς, δηλαδή το 0,1% του συνόλου των τραπεζικών λογαριασμών της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη Save the Children, στη μητροπολιτική περιοχή της Βηρυτού, με πληθυσμό 2,2 εκατ. κατοίκων, περίπου 910.000 δεν έχουν επαρκή σίτιση, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι παιδιά, μία στις τρεις οικογένειες δεν έχει τρόφιμα τουλάχιστον για μία ημέρα την εβδομάδα, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλότερο για τις οικογένειες των προσφύγων από τη Συρία και την Παλαιστίνη. Σ’ αυτό το σενάριο προστέθηκαν περίπου 300.000 άστεγοι και οι υλικές καταστροφές στην πόλη, που εκτιμώνται πλέον σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φτώχεια και ανεργία

Οι Λιβανέζοι δίνουν εδώ και περίπου δύο χρόνια μια μεγάλη μάχη για την επιβίωση, που μετατράπηκε από τα τέλη του προηγούμενου έτους σε έναν πραγματικό άθλο, αφού η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 80% έναντι του δολαρίου και ο Λίβανος εισάγει σχεδόν το σύνολο των ειδών διατροφής του.

Η ηλεκτρική ενέργεια στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει το μισό διάστημα της ημέρας, το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο έκλεισε τους τελευταίους μήνες κλίνες και χειρουργεία, με ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές να οδηγούνται σε πτώχευση γιατί δεν είχαν πλέον την κρατική επιχορήγηση, ενώ αυξήθηκαν οι ληστείες έξω από τα φαρμακεία.

Κάποιοι όμως πληρώνουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την κρίση κι αυτοί είναι οι πρόσφυγες από τη Συρία και την Παλαιστίνη, που de facto βρίσκονται μετά την έκρηξη στο λιμάνι μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση. Με πληθυσμό που πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια, ο Λίβανος φιλοξενεί 1,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία και περίπου 500.000 πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν ήδη σε τρισάθλιες συνθήκες.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις για ένα πρώτο δάνειο 10 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ μετά τη στροφή της Χεζμπολάχ να αποδεχθεί την πιθανότητα αναζήτησης φρέσκου χρήματος από το ΔΝΤ και πιθανώς την Παγκόσμια Τράπεζα.

To ΔΝΤ από την πλευρά του θεωρεί ότι ο Λίβανος θα πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για «να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση» και να επιδείξει «εθνική ενότητα», όπως τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκτιμώντας πως «είναι ουσιώδες να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα των συζητήσεων για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να δρομολογηθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οικοδόμηση της ευθύνης και της εμπιστοσύνης στο μέλλον της χώρας».

Πολεμούν τη Χεσμπολάχ

Ο Πρόεδρος Τραμπ και οι ΗΠΑ προσπάθησαν με κάθε τρόπο να στραγγαλίσουν την οικονομία του Λιβάνου για να εκδιώξουν τη Χεζμπολάχ από τη διακυβέρνησή του. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Λίβανο Ντόροθι Σέι κατηγορεί διαρκώς τη Χεζμπολάχ ότι αποσταθεροποιεί τον Λίβανο και αποτρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ δεν σταματά να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση που δεν θα ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ προσπάθησε να στηρίξει την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή της χώρας και να ανατρέξει για εναλλακτικές λύσεις από το ΔΝΤ αναζητώντας χρηματοδότηση από την Κίνα. «Εάν η Κίνα επενδύσει στον Λίβανο, δεν σημαίνει πως ο Λίβανος θα γίνει κομμουνιστική χώρα» τόνισε ο σιίτης ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγεντ Νασραλάχ. Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού φαίνεται όμως ότι επιτάχυνε τους χρόνους των αποφάσεων για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL