Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Γαλλία: Η κοινωνική οικολογία ενώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Η κοινωνική οικολογία ενώνει

Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, που διεξήχθησαν προ και διαρκούσης της κρίσης του κορωνοϊού, παρά την υψηλότατη αποχή και παρά την ανύπαρκτη προεκλογική εκστρατεία, έστειλαν σοβαρά πολιτικά μηνύματα. Το πρώτο αφορούσε την προεδρική πλειοψηφία, που έχασε παταγωδώς, αποδεικνύοντας την ανυπαρξία τοπικών ερεισμάτων της - γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη σταθερής κομματικής δομής. Κάτι που είναι φυσικό να προβληματίζει τον Πρόεδρο Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο. Το δεύτερο αφορούσε τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας. Δεν ήταν λίγες οι πόλεις όπου λειτούργησε μια άτυπη συμμαχία μεταξύ τους, υπό διαφορετικές μορφές. Πλέον, η σκέψη όλων στρέφεται προς τον Απρίλιο του 2022, με έμφαση στο ερώτημα κατά πόσο η δυναμική αυτών των πολύμορφων συμμαχιών μεταξύ του πάλαι ποτέ κραταιού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του ανερχόμενου κόμματος Ευρώπη - Οικολογία - Πράσινοι μπορεί να διατηρηθεί και να αποτελέσει τη βάση κοινής στρατηγικής των δύο χώρων ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε, την περασμένη Τρίτη, στην πόλη Τουρ, μια συνάντηση είκοσι σοσιαλιστών και οικολόγων δημάρχων, με πιο προβεβλημένους δύο επανεκλεγέντες: την Αν Ινταλγκό στο Παρίσι και τον Ερίκ Πιόλ στην Γκρενόμπλ. Επισήμως το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία μιας ομάδας δημάρχων που δηλώνουν πρόθυμοι να επιταχύνουν τον οικολογικό μετασχηματισμό στην πόλη τους καθώς και η σχετική άσκηση πίεσης προς τη νέα κυβέρνηση Μακρόν, που θεωρούν ότι δεν έχει σαφή τοποθέτηση στο θέμα αυτό. Σε δεύτερο πλάνο, ωστόσο, ο στόχος ήταν (και βρίσκεται σε εξέλιξη) η οικοδόμηση της «κοινωνικής οικολογίας», για την οποία κάνουν λόγο τόσο η Ινταλγκό όσο και ο Πιόλ. Δεν πρόκειται για έναν απλό στόχο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το διακύβευμα υπερβαίνει τους δήμους - και αφορά την ανάπτυξη μιας αρχιτεκτονικής που οι Ινταλγκό και Πιόλ πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022 προκειμένου να δημιουργηθεί μια δημοκρατική, προοδευτική, οικολογική δυναμική.

Να σημειωθεί ότι η Ινταλγκό και ο Πιόλ έφθασαν στην Τουρ νωρίς το πρωί της Τρίτης ταξιδεύοντας μαζί, με το ίδιο τρένο, στη δεύτερη θέση, εξηγώντας έτσι στους δημοσιογράφους την κοινή τους πρωτοβουλία. Έτσι, ο πράσινος δήμαρχος της Γκρενόμπλ τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου πόλεων που θα αποδείξει ότι οι πόλεις μπορούν να βρουν λύσεις για την έξοδο από την οικονομία του λιγνίτη. «Μέσα από μια συμμαχία θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανθρωπιστικό φάσμα με προτάσεις που μπορούν να συσπειρώσουν μια πολιτισμική πλειοψηφία» εξήγησε. Από την πλευρά της, η Αν Ινταλγκό επέμεινε ότι μια ένωση μπορεί «να προσφέρει αλληλοϋποστήριξη για να προχωρήσουμε αλλαγές, κοινές δράσεις και να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση».

Παρ’ όλα αυτά, πίσω από αυτές τις «επίκαιρες» απαντήσεις, το γεγονός παραμένει: η συμμαχία των σοσιαλιστικών και πράσινων πόλεων δεν πρόκειται να αφορά μόνο οικολογικές δράσεις. Ο Ερίκ Πιόλ το έθεσε εμμέσως: «Υπάρχει επίσης η βούληση μια πολιτικής διασαφήνισης: οι σοσιαλιστικές πόλεις που προσκλήθηκαν είναι εκείνες όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα συνεργάζεται με τους Οικολόγους. Εκεί όπου άλλαξαν το παράδειγμα». Με άλλα λόγια, οι παλιοί «δεινόσαυροι» δεν προσκλήθηκαν. «Έχουμε μια δημοκρατική οικολογική και κοινωνική οπτική που μπορεί να είναι χρήσιμη στην ανάδειξη μιας πολιτικής δύναμης γιατί μια εναλλακτική είναι απαραίτητη» σημείωσε εντέχνως η έμπειρη περί των κομματικών διεργασιών Ινταλγκό. Έπεται συνέχεια...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL