Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Ο Ερντογάν αυτοχρίστηκε ιμάμης της Αγίας Σοφίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ερντογάν αυτοχρίστηκε ιμάμης της Αγίας Σοφίας

Το πιο ευρωπαϊκό τρήμα της Τουρκίας μετά από 86 χρόνια επέστρεψε χθες στον μαύρο μεσαίωνα, όπου η κοσμική και θεϊκή εξουσία ταυτίστηκαν εκ νέου στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε πρώτος αυτός από τους θρησκευτικούς και πολιτικούς την εναρκτήρια προσευχή για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί διαβάζοντας στίχους από το Κοράνι. Για το πρακτορείο Anadolu, πάνω από 350.000 πιστοί παρευρέθηκαν στη χθεσινή προσευχή, που φαίνεται να αλλάζει το πρόσωπο και τον χαρακτήρα της Τουρκίας και όπως, καλώς ή κακώς, είχαμε μάθει να την αντιλαμβανόμαστε και να την ερμηνεύουμε και όχι μόνο.

Κουρτίνες στις τοιχογραφίες

Τα ψηφιδωτά και οι χριστιανικές τοιχογραφίες είχαν καλυφθεί με άσπρες κουρτίνες, που δύσκολα όμως θα μπορέσουν να αποσπάσουν τις επόμενες εβδομάδες την προσοχή των Τούρκων από τα πραγματικά τους προβλήματα, την πανδημία που συνεχίζει να θερίζει, την ανεργία που εκτινάσσεται με ιλλιγιώδη ρυθμό και την κατρακύλα της οικονομίας, που έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό, το κόστος ζωής και τη φτωχοποίηση ακόμη και αυτών που στην Κωνσταντινούπολη, την  Άγκυρα, τη Σμύρνη, την Προύσα, τα  Άδανα, το Γκαζιαντέμπ ή το Ικόνιο νόμιζαν ότι θα παρέμεναν για πάντα στη μεσαία τάξη. Για να μην αναφερθούμε και στα φέρετρα των νεκρών στρατιωτών που πέφτουν θύματα της επεκτατικής πολιτικής του Ερντογάν.

Διορίστηκαν ιμάμηδες και μουεζίνηδες

Ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για το «τέμενος Αγία Σοφία». Αλλά τι είναι οι ιμάμηδες και οι μουεζίνηδες μπροστά στον σουλτάνο και μάλιστα όταν συνοδεύεται από την ακολουθία των πιστών υπουργών του; Μόνο όταν ο απόλυτος πολιτικός και θρησκευτικός άρχοντας ολοκλήρωσε την ανάγνωση των στίχων από το Κοράνι ακούστηκε από τους τέσσερις μιναρέδες το χαρακτηριστικό κάλεσμα για την προσευχή των πιστών, που είχαν κατακλύσει κατά χιλιάδες τους γύρω χώρους, χωρίς όμως να μπορέσουν να κρατήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας λόγω κορωνοϊού.

Επίσκεψη στο μνήμα του Μωάμεθ

Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του φορούσαν λευκές μάσκες για προστασία και πριν από την έναρξη της προσευχής γονάτισαν στο μπλε χαλί που είχε τοποθετηθεί. Ο Ερντογάν κάποια στιγμή εγκατέλειψε τους υπουργούς που τον συνόδευαν και μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί επισκέφθηκαν το μνήμα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, για να δώσουν και το στίγμα το νεο-οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο από το Twitter για νέα σελίδα στην Ιστορία, αναρτώντας φωτογραφίες από την προσευχή στο νέο τζαμί.

Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό

Στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας είχαν εισέλθει λιγότερα από 1.000 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους πολλοί από τους πιστούς δεν φορούσαν μάσκες. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δημιουργήσει περιμετρικά 11 σημεία ελέγχου και οι πιστοί που τα περνούσαν έφτασαν σε 5 ασφαλισμένους χώρους που μπορούσαν να καθίσουν πάνω σε χαλάκια προσευχής έξω από το κήίριο στην πλατεία Σουλτάναχμετ. Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό παρέμειναν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής. Αρκετά άτομα πάντως παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν να πλησιάσουν την Αγία Σοφία για να μπουν στο εσωτερικό της.

Τραγούδι σε εννέα γλώσσες

Ο Ερντογάν ή μάλλον καλύτερα ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλικαγιά είχε κινητοποιήσει πάνω από 20.000 αστυνομικούς και περίπου 700 άτομα του προσωπικού Υγείας, εκτιμώντας ότι «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό». Ο Γιερλικαγιά διευκρίνισε ότι οι προσκυνητές έπρεπε να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19. Η τουρκική ραδιοτηλεόραση TRT ανέβασε επίσης ένα τραγούδι για το νέο «τζαμί της Αγίας Σοφίας» σε εννέα γλώσσες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL