Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Ο Σάντσεθ μεταρρυθμίζει τις αντιμεταρρυθμίσεις Ραχόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σάντσεθ μεταρρυθμίζει τις αντιμεταρρυθμίσεις Ραχόι

«Μπορούμε να το πούμε, δεν θα υπάρξουν οι γυναίκες και οι άνδρες της τρόικας, δεν θα τους δούμε μπροστά μας» τόνισε η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαθ, σίγουρη ότι η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης «μας επιτρέπει να βασίσουμε την πολιτική μας σε μια διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με την απάντηση που δόθηκε στην κρίση του 2010». Τι θα κάνει η Ισπανία, από τη στιγμή που εξασφάλισε 56 δισ. άμεσων επιχορηγήσεων, από τα 72,7 δισ. των συνολικών επιχορηγήσεων, από το ταμείο ανάκαμψης; "Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης" για μεταρρύθμιση της (αντι)μεταρρύθμισης των εργασιακών από τον Ραχόι το 2012, περιορίζοντας την «τεράστια επισφάλεια» της εργασίας, την «υποτίμηση των μισθών» και τις «εύκολες απολύσεις», «δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις» και «εξετάζουμε να παρατείνουμε και για μετά τις 20 Σεπτεμβρίου τα επιδόματα προσωρινής ανεργίας», που φτάνουν στο 70% με 80% των αποδοχών των εργαζομένων, εάν δεν υπάρξει η επιθυμητή ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας και ηγετικό στέλεχος του Unidas Podemos Ντίαθ.

Επιστροφή στην εργασία

Το σίγουρο είναι πως η Ντίαθ μπορεί να υπερηφανευτεί ότι από τα 3,4 εκατομμύρια εργαζομένων που ανέτρεξαν στα επιδόματα προσωρινής ανεργίας σήμερα τα λαμβάνουν λιγότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, γεγονός που αποδεικνύει ότι περίπου 2,4 εκατ. εργαζόμενοι επέστρεψαν στην εργασία τους. Μια μεγάλη επιτυχία για την ίδια, που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και για την κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, που δεν δίστασε να ρίξει από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 10 με 11 δισ. για να στηρίξει την απασχόληση και να αποτρέψει τις απολύσεις. Γιατί η στήριξη των ανθρώπων έχει και ένα κόστος.

"Ασπίδα" για την κοινωνία

Οι προθέσεις της ισπανικής κυβέρνησης για τη χρήση του ταμείου ανάκαμψης είχαν φανεί από το πρωί της Τετάρτης, όταν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε το πρώτο πακέτο των 6 δισ. από τα 16 δισ. σε κρατικές επιχορηγήσεις για τη στήριξη των αυτοδιοικητικών δομών Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το 35% των 6 αυτών δισεκατομμυρίων θα δαπανηθούν για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό, το 30% για την περίθαλψη σε μονάδες εντατικής, το 25% για νοσοκομειακή περίθαλψη και το υπόλοιπο 10% για την αύξηση του αριθμού των τεστ για την Covid-19. Με το δεύτερο πακέτο των υπόλοιπων 10 δισ., οι αυτοδιοικητικές δομές θα λάβουν τον Νοέμβριο άλλα 3 δισ., ο τομέας της Παιδείας 2 δισ. και οι επιχειρήσεις 5 δισ.

Αντεπίθεση της Δεξιάς

Την ίδια στιγμή, στη Βουλή, το Λαϊκό Κόμμα, οι λαϊκιστές Πολίτες και το δεξιό καταλανικό JxCat κατάφεραν να κερδίσουν την ψηφοφορία με 175 κατά και 172 υπέρ εναντίον της πρότασης για την Κοινωνική και Οικονομική Ανοικοδόμηση της χώρας, γιατί η πρόταση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς ήταν «πολύ ιδεολογική» και δεν προέβλεπε την οικονομική στήριξη της... ιδιωτικής Παιδείας.

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας θα προσπαθήσουν να φέρουν στη Βουλή τον προϋπολογισμό έως τον Σεπτέμβριο, για να αφιερωθούν στο σχέδιο απορρόφησης της ευρωπαϊκής στήριξης και την ανάκαμψη της οικονομίας στο μακροπρόθεσμο διάστημα, ανεξάρτητα από την εκλογική ατζέντα που διαμορφώνεται στην Καταλωνία.

Θαπατέρο: Σε καλό δρόμο

Ο πρώην Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο υπογράμμισε, από το βήμα του «Θερινού Πανεπιστημίου» του Unidas Podemos, που διοργανώθηκε στο Εσκοριάλ από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, ότι η θητεία της κυβέρνησης και της Βουλής έχουν μπει σε «καλό δρόμο» και ζήτησε από τον επίσης πρώην Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Φελίπε Γκονθάλεθ να στηρίξει «χωρίς ρωγμές» την κυβέρνηση. «Υπάρχει ένας συνασπισμός που λειτουργεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά μπορεί να κάνει τα πάντα. Πρέπει όλοι να είμαστε υπομονετικοί» τόνισε ο Θαπατέρο. Ο Ιγκλέσιας είχε καλέσει προσωπικά τον Θαπατέρο να κάνει το κλείσιμο των ημερίδων του «Θερινού Πανεπιστημίου» της Αριστεράς.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL