Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Αποδόμηση 27 σημείων της απόφασης της συνόδου κορυφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποδόμηση 27 σημείων της απόφασης της συνόδου κορυφής

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποδομήσει με την ψήφο του σήμερα σε 27 σημεία τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό, και μάλιστα με την ευρεία πλειοψηφία των ομάδων της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών, του Renew και του δεξιού Λαϊκού Κόμματος ή, καλύτερα, με μοναδικές εξαιρέσεις τους συντηρητικούς της ECR και τους ακροδεξιούς της I.D.

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες εξεγέρθηκαν στην πράξη εναντίον των περικοπών των επιχορηγήσεων και των περικοπών σε σημαντικά προγράμματα και της υποχώρησης των Ευρωπαίων ηγετών μπροστά στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία, επιβεβαιώνοντας τον θεσμικό και δημοκρατικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως εκφραστή της λαϊκής ετυμηγορίας στην Ευρώπη.

Με πρωτοβουλία της Αριστεράς

Στο σχέδιο του κοινού ψηφίσματος που προετοίμασαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, με μεγάλο πρωταγωνιστή την Αριστερά, γίνεται σαφές ότι η Ευρωβουλή δεν αποδέχεται τη συμφωνία για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό και ασκεί έντονη κριτική για τις τεράστιες περικοπές στις επιχορηγήσεις στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης και την επιδείνωση της αναλογίας δανείων - επιχορηγήσεων, όπως και για τη σημαντική υποχώρηση στις προσπάθειες διαφύλαξης του κράτους δικαίου αφήνοντας αλώβητες την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Στη σχετική διαπραγμάτευση για το ψήφισμα που θα ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής μετείχε εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονιστής στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μπλόκο στις περικοπές

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αποδέχεται τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ασκεί έντονη κριτική για τις σημαντικές περικοπές που περιλαμβάνονται, ότι εκφράζει τη λύπη του για τις τεράστιες περικοπές των επιχορηγήσεων, την επιδείνωση της αναλογίας μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων και για το γεγονός ότι η αποκλειστική προσκόλληση σε εθνικά συμφέροντα και θέσεις θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη κοινών λύσεων γενικού συμφέροντος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την πλευρά του ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή νέων ίδιων πόρων, την κατάργηση όλων των επιστροφών (rebates) και των εκπτώσεων το συντομότερο δυνατό, δηλαδή την κατάργηση των περίφημων «τσεκ της Θάτσερ» που διασφάλισαν οι χώρες του Βορρά, και ζητά έναν νομικά δεσμευτικό στόχο για τις δαπάνες που θα σχετίζεται κατά 30% με το κλίμα και έναν που θα σχετίζεται κατά 10% με τη βιοποικιλότητα.

Υπεράσπιση κράτους δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία

Με το ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκφράσει την έντονη λύπη του γιατί η σύνοδος κορυφής έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και θα ζητήσει τη θέσπιση μηχανισμού για το κράτος δικαίου, ενώ θα υποστηρίξει σθεναρά την εισαγωγή υποχρεώσεων για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και των επιπτώσεων στο φύλο.

Εκτός από τα αίτημα για μια νομικά δεσμευτική μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποτελεί τον μόνο εκλεγμένο από τους πολίτες θεσμό της Ε.Ε., θα υπερασπιστεί τον ρόλο του ως η αρμόδια σε όλα τα επίπεδα αρχή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Δ. Παπαδημούλης: Το Ευρωκοινοβούλιο ως συννομοθέτης

«Το κοινό ψήφισμα αποτελεί σημαντικό, θετικό βήμα για το Ευρωκοινοβούλιο. Καταγράφει τα θετικά της συνόδου κορυφής, αλλά δεν διστάζει να ασκήσει σφοδρή κριτική στα πολλά αρνητικά σημεία του συμβιβασμού και καταθέτει δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων που διεκδικεί το Ευρωκοινοβούλιο ως συννομοθέτης για μια πιο αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, εκτιμώντας ότι η Ολομέλεια της Ευρωβουλής θα εγκρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία το ψήφισμα.

Ντ. Σασόλι: Διευκρινίσεις για Έρευνα και Erasmus

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θεωρεί απαράδεκτες τις προτεινόμενες περικοπές που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 στους τομείς της έρευνας και του προγράμματος Erasmus και προειδοποίησε επίσης ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις για τη σύνδεση ανάμεσα στη χρηματοδότηση από τα κονδύλια του σχεδίου ανάκαμψης και τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, αφού το θέμα έμεινε ανοιχτό από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής, αφήνοντας δηλαδή στο απυρόβλητο την Ουγγαρία και την Πολωνία για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Για τον Σασόλι θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, παρά τη «μεγάλη ικανοποίηση» για το πακέτο ανάκαμψης των 750 δισ.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης θα διεξαχθεί σε περίπου δύο μήνες. Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η σύνοδος κορυφής, ο Σασόλι απάντησε ότι είναι αποφασισμένος να γίνει σεβαστό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα υπάρξει ένα έντομο δίμηνο διαπραγματεύσεων για έναν νέο συμβιβασμό, με βάση αυτή τη φορά τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ουγγαρία: «Φιλοκυβερνητικός» επιχειρηματίας απολύει ανεξάρτητο διευθυντή ιστοτόπου

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κορυφαίου ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστοτόπου της Ουγγαρίας, του index.hu, ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον διευθυντή Σάμπολτς Ντουλ έναν μήνα αφότου εκείνος είχε προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία του μέσου ενημέρωσης από την κυβέρνηση.

Ο Ντουλ δήλωσε ότι απολύθηκε λόγω των εκθέσεων που συνέταξε για τον Index αναφορικά με τις αυξανόμενες απόπειρες έξωθεν επιρροής και την προειδοποίηση για τον δείκτη ανεξαρτησίας του Index, που εκδίδεται από το 2018. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι οι ανησυχίες του προσωπικού είναι εύλογες και ως διευθυντής έκανα αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση καθήκοντός μου υπό αυτές τις συνθήκες» δήλωσε ο Ντουλ.

Ο Index αποτελεί τον μεγαλύτερο ενημερωτικό οργανισμό που επικρίνει την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος φαίνεται ότι διευκόλυνε τον έλεγχό του από τον φιλοκυβερνητικό επιχειρηματία Μίκλος Βασίλι, που με τη σειρά του προχωρά στην... ομαλοποίηση του Index.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL