Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Κέρδισαν η ειρήνη και η συνεργασία στα Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κέρδισαν η ειρήνη και η συνεργασία στα Βαλκάνια

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία, έστειλαν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας στα Βαλκάνια, στηρίζοντας την καλή γειτονία και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους με την επιλογή της συνέχισης της πολιτικής του Ζόραν Ζάεφ για την επόμενη τετραετία.

Το εθνικιστικό VMRO DPMNE έχασε την τέταρτη στη σειρά εκλογική αναμέτρηση, με αποτέλεσμα ηγετικά στελέχη του κόμματος να ζητούν την άμεση παραίτηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τα κόμματα της αλβανικής εθνότητας θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, όπως φαίνεται από τις προθέσεις του Ζάεφ και των Αλβανών συμμάχων του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε σαφές μήνυμα επιδοκιμασίας από τους πολίτες της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Συμφωνίας Φιλίας με τη Βουλγαρία. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Ζ. Ζάεφ, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας μας... σιωπά.

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα τελικά, αλλά όχι επίσημα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, ο συνασπισμός «Μπορούμε» του Ζόραν Ζάεφ, όπου συμμετείχαν οι Σοσιαλδημοκράτες και το BESA, εξέλεξε 46 βουλευτές, εκ των οποίων 42 του SDSM και 4 του Κινήματος BESA, αφού πήρε 327.329 ψήφους ή το 36,13%. Το δεξιό VMRO DPMNE πήρε 315.344 ψήφους ή 34,65% για να εκλέξει 44 από τους 51 βουλευτές που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Η συντηρητική αλβανική Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκλήρωση (DUI) πήρε 104.587 ψήφους ή 11,3% για να εκλέξει 15, ενώ στην προηγούμενη Βουλή είχε μόλις 10 βουλευτές. Η Συμμαχία για τους Αλβανούς και Αλτερνατίβα (Α.Α.) πήρε 81.827 ψήφους ή 8,57% για να εκλέξει 12, εκ των οποίων 8 της Συμμαχίας και 1 της Αλτερνατίβας, ενώ στην προηγούμενη Βουλή είχε μόλις 3 βουλευτές. Η Αριστερά πήρε 37.551 ψήφους ή 4,16% για να εκλέξει για πρώτη φορά 2 βουλευτές και το αλβανικό μετριοπαθές αλβανικό DPA (PDSH) πήρε 13.891 ψήφους ή 1,52% για να εκλέξει 1, ενώ στην προηγούμενη Βουλή είχε μόλις 2 βουλευτές. Εννέα κόμματα έμειναν εκτός Κοινοβουλίου.

Η νέα Βουλή θα είναι περισσότερο ανδροκρατούμενη από την προηγούμενη, αφού εκλέχθηκαν 79 βουλευτές και 41 βουλεύτριες, έναντι των 75 βουλευτών και των 45 βουλευτριών της προηγούμενης Βουλής.

Στις εκλογές συμμετείχαν 942.344 πολίτες ή το 50,86%, γιατί η διασπορά του κορωνοϊού απομάκρυνε πολλούς πολίτες από τις κάλπες.

Επιθέσεις χάκερ στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή

Ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργός και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια Καρλ Μπιλντ, η επικεφαλής των εννέα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Λάιμα Αντρικιέν (ΟΑΣΕ) και οι διεθνείς παρατηρητές άλλων διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ δεν αμφισβήτησαν την εκλογική διαδικασία, παρά τις δύο μεγάλες επιθέσεις από χάκερ που δέχθηκε ο ιστότοπος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής τόσο την Κυριακή το βράδυ όσο και την Τετάρτη το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής Όλιβερ Ντερκόσκι ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν είχαν καταθέσει ένσταση κατά της εκλογικής διαδικασίας, διαψεύδοντας στην πράξη τόσο τον ηγέτη του VMRO DPMNE όσο και τον ηγέτη της Αριστεράς, που μιλούσαν για νοθεία. Ο Ντερκόσκι προειδοποίησε ότι ενημέρωσε την αστυνομία ότι και η δεύτερη επίθεση των χάκερ την Τετάρτη το βράδυ στον ιστότοπο της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε από το εξωτερικό.

Αισιοδοξία Ζάεφ

Ο Ζ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι όλοι οι δρόμοι είναι πλέον ανοιχτοί για το μέλλον της χώρας, αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε συνεχείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και φαίνεται ότι σχεδιάζει ήδη τις πρώρες κινήσεις του για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έχοντας τη στήριξη και του BESA, που δήλωσε αμέσως ότι στέκεται στο πλευρό του.

Η άνοδος του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι φαίνεται ότι θα δυσκολέψει τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη, γιατί είναι γνωστό ότι θα προτιμούσε να αποφύγει μια συμφωνία μαζί του. Από την πλευρά του, ο Αχμέτι επιμένει στην ιδέα ανάδειξης ενός Αλβανού πρωθυπουργού. Ο υπηρεσιακός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Όλιβερ Σπασόφσκι υπογράμμισε ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει ένας συνασπισμός του SDSM με το DUI, καθιστώντας σαφές ότι αυτό αφορά την αξιολόγηση και τις πολιτικές συμφωνίες του κόμματος που συμμετέχει και καταθέτοντας εμμέσως μια πρόταση συνεργασίας με του Ζάεφ με τον Αχμέτι.

Ο γενικός γραμματέας του BESA Αριανίτ Χόσχα δήλωσε βέβαιος ότι το SDSM και το BESA θα λάβουν μια εντολή για μια κυβέρνηση τετραετίας που θα εξαντλήσει τη θητεία της νέας Βουλής. «Μερικές φορές οι αριθμοί και η νίκη δεν έχουν σημασία, αλλά είναι σημαντικό να είσαι στη σωστή πλευρά» τόνισε, εκτιμώντας ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει «την επιλογή που εγγυάται μια πορεία προς την ολοκλήρωση, την οικονομική ανάπτυξη και την οικοδόμηση ενός ίσου καθεστώτος για όλους βάσει μιας σχέσης ισότιμης συνεργασίας μεταξύ Αλβανών, Βορειομακεδόνων και όλων των άλλων εθνοτικών κοινοτήτων».

Ντελίριο Μίτσκοσκι

Ο ηγέτης του VMRO DMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ακόμη και μετά την ήττα του, επέμενε ότι θα μιλήσει με όλα τα κόμματα, χωρίς εκβιασμούς και προϋποθέσεις, για να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του έχει περισσότερους βουλευτές από αυτούς του Ζάεφ γιατί κατέβηκε σε συνεργασία με το Κίνημα BESA. Ο εθνικιστής Μίτσκοσκι απέκλεισε πάντως να δεχθεί να αναλάβει ένας Αλβανός την πρωθυπουργία της χώρας, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε πιθανές συνομιλίες του με τους αρχηγούς ή τις ηγεσίες των αλβανικών κομμάτων και αποκλείοντας ρητά και κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με τον Ζάεφ. «Είναι απολύτως φυσικό να τίθεται το θέμα αλλαγής ηγεσίας στο VMRO DPMNE. Έφθασε η στιγμή γι’ αυτό το θέμα, γιατί αυτές ήταν οι τέταρτες εκλογές που έχασε, αφού έχασε τις αυτοδιοικητικές, το δημοψήφισμα, τις προεδρικές και τώρα τις βουλευτικές» τόνισε ο δεξιός δήμαρχος του Καβαντάρτσι Μίτκλο Τζάντσεβ, υπογραμμίζοντας ότι θα εργαστεί για αλλαγές στο VMRO DPMNE επειδή «δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία και τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η βουλεύτρια της ανεξάρτητης και υπερεθνιστικής ομάδας του VMRO-DPMNE Εμίλιγια Αλεξάντροβα, αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα «μακεδονικά» κόμματα έχασαν 250.000 ψηφοφόρους «γιατί δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών», ζήτησε την παραίτηση του ηγέτη του κόμματος Μίτσκοσκι «γιατί ζήτησε υπογραφή της ένταξης στο ΝΑΤΟ με το όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’, αποδεχόμενος το νέο όνομα, λόγος για τον οποίο μας έδιωξε από το κόμμα». «Η καλύτερη και πιο αξιοπρεπής στάση του Μίτσκοσκι είναι να παραιτηθεί. Το κόμμα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να αλλάξει καταστατικό και να εκλέξει νέα ηγεσία. Ο Μίτσκοσκι δεν έχει ανάγκη να κράτα όμηρο το κόμμα αφού χάσαμε 150.000 ψήφους σε λίγα χρόνια» συμπλήρωσε η εθνικίστρια Αλεξάντροβα.

Την Κυριακή το βράδυ οι ανεξάρτητοι βουλευτές του VMRO DPMNE είχαν ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του Μίτσκοσκι από την ηγεσία του κόμματος.

Αριστερά: Δεν έχουμε να πούμε τίποτα με τον Ζάεφ

«Από θέση αρχής, δεν έχουμε τίποτα να πούμε με το SDSM και τον Ζάεφ» τόνισε ο ηγέτης της Αριστεράς Ντιμιράτ Απάσιεβ, που έκανε «ντεμπούτο» με 2 βουλευτές. Για τον Απάσιεβ, το κόμμα του Ζάεφ «είχε μια πύρρειο νίκη» και προέβλεψε ότι σύντομα θα προκηρυχθούν νέες εκλογές και η Αριστερά θα έχει διψήφιο αριθμό βουλευτών. Οι σκληρές, εθνικιστικές και αρκετά αλαζονικές δηλώσεις του Απάσιεβ, που αναφέρθηκε σε μεγάλη νοθεία εις βάρος της Αριστεράς, οδήγησαν σε μια επίσης σκληρή απάντηση του SDSM, που έδειξε ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων θα είναι αρκετά δύσκολες το επόμενο διάστημα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL