Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Νίκη του Ζόραν Ζάεφ στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης / Η Βόρεια Μακεδονία κέρδισε τον εθνικισμό και τον... κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη του Ζόραν Ζάεφ στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης / Η Βόρεια Μακεδονία κέρδισε τον εθνικισμό και τον... κορωνοϊό

Ο Ζόραν Ζάεφ κέρδισε την πρόκληση των εκλογών την εποχή της πανδημίας, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισαν ότι ο Αλέξης Τρίπρας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Ζάεφ για τη νίκη του, καθιστώντας σαφή τη σχέση των δύο ηγετών που αποφάσισαν να φέρουν νέα ήθη κα έθιμα στα ταλαιπωρημένα Βαλκάνια και όχι μόνο. Τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα ότι ο Αλί Αχμέτι και η Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκλήρωση (DUI) θα αποτελέσουν τον κυβερνητικό εταίρο του Ζάεφ.

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SDSM του Ζόραν Ζάεφ και οι Αλβανοί σύμμαχοι του BESA κέρδισαν στις εκλογές της Κυριακής σύμφωνα με τα τελικά, αλλά όχι επίσημα, αποτελέσματα, με 324.084 ψήφους ή 36,13% και 46 βουλευτές, το δεξιό VMRO DPMNE πήρε 312.745 ψήφους ή 34,65% και εξέλεξε 44 βουλευτές, το συντηρητικό αλβανικό DUI πήρε 101.432 ψήφους ή 11,3% και εξέλεξε 15 βουλευτές, η Συμμαχία για τους Αλβανούς και Αλτερνατίβα πήρε 76.425 ψήφους ή 8,57% και εξέλεξε 12 βουλευτές, η Αριστερά με 37.057 ψήφους ή 4,16% εξέλεξε 2 βουλευτές και το αλβανικό DPA (PDSH) με 13.553 ψήφους ή 1,52% εξέλεξε 1 βουλευτή. Τα υπόλοιπα 9 κόμματα έμειναν εκτός Βουλής. Στις βουλευτικές εκλογές συμμετείχαν 927.640 πολίτες ή το 50,84% του εκλογικού σώματος των 1,81 εκατομμυρίων πολιτών. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 860.533, ενώ τα άκυρα έφθασαν τα 31.107. Οι εκλογές διάρκεσαν τρεις ημέρες εξαιτίας της πανδημίας και διεξήχθησαν με τον σεβασμό των πρωτοκόλλων κατά του κορωνοϊού.

Επίθεση χάκερ στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή

Η επίθεση χάκερ στον ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής καθυστέρησε την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γιατί η καταμέτρηση και οι έλεγχοι που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκαν με τον παραδοσιακό χειρόγραφο τρόπο. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεσμεύεται να ανακοινώσει επισήμως τα αποτελέσματα από τις πρώτες δώδεκα έως τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Οι χάκερ, που ενορχήστρωσαν την επίθεσή τους από το εξωτερικό, ανέβασαν στο Διαδίκτυο εκλογικά αποτελέσματα που έδιναν στους Αλβανούς πολλές έδρες σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν Αλβανοί, ενώ το αλβανικό DUI φαινόταν να παίρνει 58% σε περιοχές που το 2016 είχε μόλις 3 ψήφους. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες αργά το απόγευμα τα τελικά, αλλά όχι επίσημα, αποτελέσματα γιατί πραγματοποιείται νέα καταμέτρηση μετά από αίτημα του VMRO DMRO, όπως δήλωσε ο γραμματέας του Ίγκορ Τζανούσεβ.

Ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργός και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια Καρλ Μπιλντ δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών και προέβλεψε από το Twitter «μακρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού».

«Αυτοί οι καιροί είναι δύσκολοι για τις εκλογές και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των αρχών να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες» τόνισε η Λάιμα Αντρικιέν, η επικεφαλής των εννέα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ζ. Ζάεφ: Όλοι οι δρόμοι ανοιχτοί για το μέλλον

Το SDSM χαιρέτησε τη νίκη του συνασπισμού «Μπορούμε» στις «δημοκρατικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και προσφέρουν ένα ασφαλές μέλλον για τη Βόρεια Μακεδονία». «Το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας είναι σε καλά χέρια και η χώρα και ο λαός θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από μια υπεύθυνη και προοδευτική κυβέρνηση» τόνισε το SDSM.

«Οι εκλογές υπογράμμισαν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει στον σωστό δρόμο για ένα σίγουρο και ευρωπαϊκό μέλλον» και ότι η χώρα «αποτελεί με την αξία της μέλος του ΝΑΤΟ και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.» τόνισε ο υπηρεσιακός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Όλιβερ Σπασόφσκι.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προτεραιότητες, η αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» συμπλήρωσε ο Σπασόφσκι απαντώντας σε δημοσιογράφο ότι το SDSM θα αξιολογήσει τα εκλογικά αποτελέσματα και το εάν θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι. Το τελευταίο 24ωρο η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε 8 θύματα και 94 νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να έχει 401 θύματα και 8.623 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Μίτσκοσκι αυτόκλητος υποψήφιος πρωθυπουργός...

Ο ηγέτης του VMRO DMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι όχι μόνο δεν παραδέχθηκε την ήττα του χθες το πρωί, αλλά τόνισε ότι έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία για να οδηγήσει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης γιατί κέρδισε σε 41 δήμους, γιατί διαφορετικά «η εναλλακτική λύση θα ήταν ο Ζάεφ και η παράταση της αγωνίας» της χώρας. Ο Μίτσκοσκι εκτιμά ότι η αντιπολίτευση πήρε περισσότερες ψήφους από το κόμμα του Ζάεφ, που κατέβηκε σε συνασπισμό με το αλβανικό DESA. Ο ηγέτης της Δεξιάς πάντως απέφυγε να κάνει δηλώσεις την Κυριακή το βράδυ, αφήνοντας τον γραμματέα του κόμματός Τζανούσεβ να δώσει δύο πολύ σύντομες συνεντεύξεις Τύπου. Ο Μίτσκοσκι εκμεταλλεύτηκε και την επίθεση χάκερ στον ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για να μιλήσει για «ύποπτες καταμετρήσεις ψήφων».

...με αλλαγή ηγεσίας στο VMRO DPMNE

«Είναι απολύτως φυσικό να τίθεται το θέμα αλλαγής ηγεσίας στο VMRO DPMNE. Έφθασε η στιγμή γι’ αυτό το θέμα, γιατί αυτές ήταν οι τέταρτες εκλογές που έχασε, αφού έχασε τις αυτοδιοικητικές, το δημοψήφισμα, τις προεδρικές και τώρα τις βουλευτικές» τόνισε ο δεξιός δήμαρχος του Καβαντάρτσι Μίτκλο Τζάντσεβ υπογραμμίζοντας ότι θα εργαστεί για αλλαγές στο VMRO DPMNE γιατί «δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία και τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ανεξάρτητοι βουλευτές του VMRO DPMNE ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση του Μίτσκοσκι από την ηγεσία του κόμματος.

Η Αριστερά στη νέα Βουλή

«Μπροστά. Μόλις ξεκινήσαμε. Στις επόμενες εκλογές η Αριστερά θα έχει διψήφιο αριθμό βουλευτών» τόνισε από τα κοινωνικά δίκτυα ο Ντιμιράτ Απάσιεβ, ο ηγέτης της Αριστεράς, που εξέλεξε για πρώτη φορά 2 βουλευτές, ενώ μέσα από μια εθνικιστική ρητορική κατήγγειλε το διαβλητό των εκλογών. «Καταδικάζουμε τα επικίνδυνα καλέσματα της Αριστεράς μέχρι να απαντήσει η Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ανέχεια ενάντια στις απειλές με φασιστική διήγηση» τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι Σοσιαλδημοκράτες του SDSM καταγγέλλοντας ότι «τη μέρα που οι κρατικοί θεσμοί οργάνωσαν μια ημέρα καθαρών βουλευτικών εκλογών, το πολιτικό κόμμα Αριστερά και οι εκπρόσωποί του προχώρησαν σε κηρύγματα μίσους και ζήτησαν το λιντσάρισμα των διαφωνούντων». «Το SDSM καταδικάσει αυτές τις περιθωριακές πολιτικές που είναι κοντά στις φασιστικές αφηγήσεις και έννοιες».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Χαφέρι θα πρέπει να συγκαλέσει σε ολομέλεια τους 120 βουλευτές της νέας Βουλής έως και την εικοστή ημέρα μετά τις εκλογές, διαφορετικά οι βουλευτές μπορούν να συγκαλέσουν την ολομέλεια την εικοστή πρώτη ημέρα από τις εκλογές, ενώ δέκα ημέρες μετά τη σύγκληση της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μέσα σε είκοσι ημέρες θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL