Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
O γαλλογερμανικός άξονας βουλιάζει στον Βορρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O γαλλογερμανικός άξονας βουλιάζει στον Βορρά

Η αισιοδοξία του γαλλογερμανικού άξονα για μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο συνεχίζει να σκοντάφτει στην αδιαλλαξία των χωρών του Βορρά, όπως έδειξαν οι άκαρπες επισκέψεις των επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Ιταλίας στους ομολόγους τους της Σουηδίας και της Ολλανδίας.

Κόντε: Ώρα για αποφάσεις

«Όταν βρίσκονται σε κίνδυνο τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένα κράτος δεν μπορεί να επωφεληθεί εις βάρος των άλλων. Σε αυτή τη σοβαρή στροφή στην Ιστορία της Ε.Ε., ή θα κερδίσουμε όλοι ή θα χάσουμε όλοι. Οι εθνικισμοί είναι αναχρονιστικοί και ανεπαρκείς και προσφέρουν μόνο τους φόβους μιας οπτικής ενός μικρού και παλιού κόσμου, που δεν είναι καθόλου ασφαλής. Η απόφαση για το ταμείο ανάκαμψης είναι άνευ προηγουμένου και τροποποιεί τις σχέσεις της Κομισιόν και των εθνικών κυβερνήσεων. Τώρα είναι τα κράτη-μέλη που καλούνται για μεγαλύτερη υπευθυνότητα καταθέτοντας τα σχέδιά τους για την ανάκαμψη. Τώρα έφτασε η στιγμή εμείς οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων να πάρουμε μια επίσης γενναία απόφαση. Η αλληλεγγύη εναντίον της Covid-19 είναι, πριν από πολιτική, μια ηθική υποχρέωση» τόνισε από το βήμα της ιταλικής Βουλής ο Τζιουζέπε Κόντε ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για την πολιτική που θα ακολουθήσει στη σύνοδο κορυφής.

«Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε επί μήνες. Η απόφαση για το ταμείο ανάκαμψης πρέπει να ληφθεί τον Ιούλιο και χωρίς συμβιβασμούς προς τα κάτω» επανέλαβε, λίγο αργότερα, από το βήμα της Γερουσίας, ο Κόντε, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς αλλαγές για να προχωρήσει η Ιταλία και οι άλλες χώρες στη διαμόρφωση σχεδίου ανάκαμψης μέσα στο καλοκαίρι. Η ακροδεξιά και εθνικιστική αντιπολίτευση της Λέγκας και των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας άσκησε έντονη κριτική στον Κόντε για την ευρωπαϊκή πολιτική του.

Σάντσεθ: Να φτάσουμε σε συμφωνία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αμέσως μετά τη συνάντησή του, την Τρίτη το απόγευμα, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, επισκέφθηκε χθες το πρωί τον Σουηδό Σοσιαλδημοκράτη ομόλογό του Στέφαν Λεφέν και αργότερα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Σουηδό Λεφέν.

Από τη Στοκχόλμη ο Σάντσεθ αναγνώρισε ότι «έχουμε δύσκολες ώρες μπροστά μας» και ότι «όλοι θα πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε μια συμφωνία», εκτιμώντας όμως ότι από τη σύνοδο κορυφής θα πρέπει να υπάρξει μια συναινετική απόφαση. Ο Σουηδός Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Λεφέν όχι μόνο επανέλαβε στον Σάντσεθ την πάγια θέση των χωρών του Βορρά, υποστηρίζοντας ότι το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να στηρίζεται στα δάνεια και όχι στις επιχορηγήσεις, όπως ζητάει η Ισπανία, αλλά θεώρησε «προβληματικό» και το ύψος των διαθέσιμων πόρων, ακόμη και με δάνεια, όπως και «την ισορροπία ανάμεσα στα δάνεια και της επιχορηγήσεις», αφού η Κομισιόν προτείνει 250 δισ. σε δάνεια και 500 δισ. σε επιχορηγήσεις.

Όταν ο Λεφέν προειδοποίησε για την ανάγκη ομοφωνίας στη σύνοδο κορυφής, ο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι «στο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο ήσαν πάντα οι συμφωνίες και όχι τα βέτο που στήριξαν τις βάσεις του», υιοθετώντας μια διπλωματική γραμμή που φαίνεται ότι ακολουθεί και η ευρωπαϊκή προεδρία της Άν. Μέρκελ. Ο Σάντσεθ και ο Λεφέν συμφώνησαν σε ένα και μόνο σημείο, ότι η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να αποφασίσει οριστικά στα τέλη της εβδομάδας για το ταμείο ανάκαμψης.

Ο Σάντσεθ συναντήθηκε για περίπου μια ώρα στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Μακρόν, που τον θεωρεί «συνεταίρο και σύμμαχο», αλλά το βαρύ, όπως φαίνεται, κλίμα δεν επέτρεψε μια συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Ρούτε: Μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε...

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε την Ιταλία και την Ισπανία ότι «δεν έκαναν μεταρρυθμίσεις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», αναφερόμενος προφανώς στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. «Πρέπει να τις κάνουν» τόνισε ο Ρούτε, από το βήμα του ολλανδικού Κοινοβουλίου, βλέποντας «πολύ δύσκολο» έναν συμβιβασμό για χρηματοδότηση χωρίς προϋποθέσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Για τον Ρούτε, οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να ψηφίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τη στιγμή που θα γίνει η μεταφορά των πόρων, σύμφωνα με την "De Telegraaf".

Επαφές κορυφής από Μακρόν

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος θα βρίσκεται από σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής, για να συναντηθεί με τον Κόντε, και θα επικοινωνήσει με την Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, στοχεύοντας σε μια συμφωνία τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, που υπογράμμισε χθες ότι «είναι δυνατή και επιθυμητή» και μάλιστα «σύντομα» μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης «πριν από το τέλος του καλοκαιριού».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL