Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Διπλή εκλογική πρόβα για Σάντσεθ και Ιγκλέσιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλή εκλογική πρόβα για Σάντσεθ και Ιγκλέσιας

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αντιμετώπισε την πρώτη πρόκλησή της στις κάλπες της Χώρας των Βάσκων και της Γαλικίας, που θα αποτελέσουν ίσως το προοίμιο των εκλογών στην πιο προβληματική Καταλωνία, που φαίνεται να πλησιάζουν με ταχείς ρυθμούς.

Η αναμενόμενη άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στις δύο Περιφέρειες και η ανάλογη ικανοποιητική πορεία των αριστερών και κυρίως εθνικιστικών αριστερών κομμάτων θα προσφέρει πολύτιμο οξυγόνο στην κεντρική κυβέρνηση, μετά την αποτυχία της εκλογές της Νάντια Καλβίνιο στη θέση της προέδρου του Eurogroup και των σκληρών διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και τις κοινοτικές αρχές για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ισπανική Δεξιά και Ακροδεξιά χρέωσαν την αποτυχία της εκλογής της Καλβίνιο στους «κομμουνιστές» και τους «κόκκινους» του Unidas Podemos, που τρόμαξαν την Ευρώπη και το Λαϊκό Κόμμα έχει κινητοποιήσει εδώ και μήνες κάθε δυνατό μέσο για να δημιουργήσει προβλήματα στον Σάντσεθ και την κυβέρνησή του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ προσπαθούσαν να χρεώσουν στην κυβέρνηση του Σάντσεθ την εκατόμβη των θυμάτων από την Covid-19 έχοντας διαλύσει και ιδιωτικοποιήσει το νοσηλευτικό σύστημα και τους οίκους ευγηρίας στην Περιφέρεια της Μαδρίτης, που κυβερνούν εδώ και δεκαετίες. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ να μην επιτρέψει στην Ισπανία να δεχθεί ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς... δάνεια και Μνημόνια. Ο Κασάδο και τα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν απεγνωσμένα νέα Μνημόνια και λιτότητα από την Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι η «κοινωνική ασπίδα» του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας για να στηρίξουν τους ανθρώπους την εποχή της πανδημίας και τα σχεδόν 230 δισ. ή το 23% του ΑΕΠ σε μέτρα στήριξης θα εκτινάξουν τα ελλείμματα.

Χώρα των Βάσκων: Νίκη των εθνικιστών με... αριστερή πλειοψηφία;

Ο Ινίχο Ουρκούγιου, ο ηγέτης του δεξιού Εθνικιστικού Κόμματος της Χώρας των Βάσκων (PNV), θα αποτελέσει αναμφίβολα τον νικητή των εκλογών και θα συνεχίσει να στηρίζει στη Μαδρίτη την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ψηφίζοντας μάλιστα τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής τους, ενώ μικρή άνοδο αναμένεται να καταγράψει και το τοπικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSE) που στηρίζει το PNV στην τοπική κυβέρνηση.

Οι κάλπες πάντως στη Χώρα των Βάσκων ίσως επιφυλάξουν μια μεγάλη έκπληξη, γιατί η αναμενόμενη άνοδος του αριστερού εθνικιστικού EH Bildu, που συμμετέχει στην Ευρωβουλή στην ομάδα της GUE, ίσως επιστρέψει, τουλάχιστον στα χαρτιά, μια αριστερή πλειοψηφία στην τοπική Βουλή μαζί με τους Σοσιαλιστές και το τοπικό Unidas Podemos. Το βέβαιο είναι ότι το EH Bildu θα παραμείνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Χώρας των Βάσκων. Τα τρία κόμματα της Αριστεράς, το EH Bildu, οι Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos αναμένεται να εκλέξουν 38 βουλευτές με το 48% και να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή των 75 εδρών, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία της Δεξιάς των Βάσκων και των Σοσιαλιστών αναμένεται να φτάσει στις 42 έδρες με το 54%.

Το PNV αναμένεται με το 39,8% σε σχέση με το 37,4% του 2016 να φτάσει στους 31 τοπικούς βουλευτές σε σχέση με τους 29 που είχε εκλέξει, το EH Bildu με το 22,9% από το 21,1% του 2016 στους 19 από τους 17, οι Σοσιαλιστές του PSE με το 14% από το 11,8% να φτάσουν στους 11 από τους 9, το Elkarrekin Podemos - IU ( το Unidas Podemos) με το 11% από το 14,7% να εκλέξει οκτώ από τους έντεκα τοπικούς βουλευτές του και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τους Πολίτες να βουλιάξουν στο 7,8% με την εκλογή έξι βουλευτών. Το Λαϊκό Κόμμα με το 10,1% είχε εκλέξει από μόνο του εννέα βουλευτές το 2016 και αναμένεται να χάσει το εν τρίτον των δυνάμεών του ή το 27%, ενώ μαζί με τους Πολίτες αναμένεται να χάσουν το 47% των δυνάμεών τους, σύμφωνα με την Key Data. Στη Χώρα των Βάσκων πάντως τα μεγαλύτερα στοιχήματα αφορούν τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων και χωριών που η ισπανική Δεξιά δεν θα πάρει ούτε μια ψήφο. Το φασιστικό Vox αναμένεται να φτάσει στο 2% με σχεδόν 20 χιλιάδες ψήφους από το 0,1% και τους 774 ψήφους του 2016.

Γαλικία: Προπύργιο της Δεξιάς με ισχυρή Αριστερά

Η Γαλικία του Φράνκο αποτελεί το προπύργιο της ισπανικής Δεξιάς και θεωρείται σίγουρη η επανεκλογή του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος Φεϊχόο με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και το 47,9% από το 47,5%, ενώ προβλέπεται μια ανακατανομή των ρόλων στον χώρο των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, με τον διπλασιασμό των ψήφων και των εδρών στις πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές της περιφέρειας για το Εθνικιστικό Μπλόκο της Γαλικίας (BNG) της Άνα Ποντόν, με το 17,4% από το 8,4%, εξαιτίας της αναμενόμενης υποχώρησης ενωτικού αριστερού ψηφοδελτίου Galicia En Comu. Η απομάκρυνση της Γιολάντα Ντίαθ, της δυναμικής κομμουνίστριας από τη Γαλικία, που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας για το Unidas Podemos, φαίνεται ότι θα βαρύνει στις κάλπες της «Παλίρροιας της Γαλικίας».

Το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να επανεκλέξει τους 41 βουλευτές του στην τοπική Βουλή, οι Σοσιαλιστές με το 20,3% από το 17,9% του 2016 αναμένεται να εκλέξουν 16 βουλευτές σε σχέση με τους 14 που είχαν, το BNG να εκλέξει 13 σε σχέση με τους 6, ενώ το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς Calicia En Comu / A Novas Mareas αναμένεται να εκλέξει μόνο 5 από τους 14 βουλευτές του 2016, υποχωρώντας στο 5% από το 19,1% του 2016, σύμφωνα με την επεξεργασία των δημοσκοπήσεων από την Key Data. Η αναμενόμενη πτώση του παλιού ενωτικού ψηφοδελτίου της Αριστεράς θα χρεωθεί στις διασπάσεις και τον κατακερματισμό των δυνάμεων του και τις καινούργιες ονομασίες των ψηφοδελτίων των «Παλιρροιών», που το 2016 είχαν πλημμυρίσει με τον δυναμισμό τους την Ισπανία. Οι ψηφοφόροι της «Παλίρροιας» δεν φεύγουν από την Αριστερά, απλώς φαίνεται ότι θα μεταφερθούν στο BNG.

Η αναμενόμενη άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά 2% θα προσφέρει οξυγόνο στον Πέδρο Σάντσεθ, ενώ το Λαϊκό Κόμμα προσπάθησε σε όλη την προεκλογική εκστρατεία να κρύψει τα σύμβολά του ποντάροντας στο χαρτί της προσωπικότητας του Προέδρου της τοπικής κυβέρνησης Φεϊχόο και της περιορισμένης διασποράς του ιού στη Γαλικία.

Στα εκλογικά αποτελέσματα θα βαρύνει πάντως ο απρόσκλητος επισκέπτης Covid-19, γιατί η επανεμφάνιση της διασποράς του ιού τις τελευταίες ημέρες και η καραντίνα στην περιοχή της Α Μαρίνα, όπου διαμένουν διακόσιες χιλιάδες άτομα, μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της συμμετοχής μόλις στο 59%. Το φασιστικό Vox αναμένεται να φτάσει με 33 χιλιάδες ψήφους στο 2,5%, ενώ στις εκλογές του 2016 δεν είχε συμμετάσχει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL