Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Σφοδρές αντιδράσεις για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σφοδρές αντιδράσεις για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Σε τζαμί μετατρέπεται η Αγιά Σοφιά – Υπέγραψε το διάταγμα ο Ερντογάν

Διεθνής Τύπος-Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη»

Την κάλυψη των αγιογραφιών της Αγιάς Σοφιάς με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, προανήγγειλε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μετά την απόφαση να μετατραπεί ο μεγαλοπρεπής ναός και ιστορικό σύμβολο σε τζαμί.

Γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί»

«Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά», επισημαίνει.

Και η δήλωση του πρωθυπουργού καταλήγει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Αλέξης Τσίπρας: Σοβαρή πρόκληση η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει: "H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας - ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό - αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο".

Τούρκοι πολίτες προσεύχονται έξω από την Αγιά Σοφιά μετά την απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί

ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου: Η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη

"Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου" υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου».

Πάνος Σκουρολιάκος: Η Αγία Σοφία δεν είναι τουρκική, είναι παγκόσμια

Η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για ν’ αναστρέψει την απαράδεκτη διεθνώς αυτή ενέργεια, τονίζει σε δήλωση του ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος

«Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Αγία Σοφία είναι πνευματικό κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Υπό αυτήν την έννοια, η τουρκική ενέργεια να ακυρώσει το διάταγμα του 1934, που την καθιστά μουσείο, είναι προκλητική και θεσμικά και πολιτικά», υπογραμμίζει.

«Θεσμικά γιατί ως χώρα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην διεθνή κοινότητα και πολιτικά γιατί εργαλειοποιεί ένα μνημείο τέτοιου μεγέθους.

Η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για ν’ αναστρέψει την απαράδεκτη διεθνώς αυτή ενέργεια», καταλήγει ο κ. Σκουρολιάκος.

Με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν την απόφαση αυτή της Άγκυρας το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ καθώς και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Γ. Παπανδρέου: Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας

«Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και πλήττει όσους μάχονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου και σημειώνει ότι «οφείλουμε να κινητοποιήσουμε άμεσα όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κοινωνία πολιτών, για την παρακαταθήκη των επόμενων γενεών».

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία ως πολλαπλά αρνητική.

Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και πλήττει όσους μάχονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών.

Τα ιστορικά μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό ως κτήμα της ανθρωπότητας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο κινδυνεύει από τον ακραίο εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία

Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε άμεσα όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κοινωνία πολιτών, για την παρακαταθήκη των επόμενων γενεών».

Τηλεφωνική επικοινωνία Πρ. Παυλόπουλου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την Αγία Σοφιά

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, όπου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στον μεγάλο αγώνα του για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας, της Χριστιανοσύνης εν γένει αλλά και αυτού τούτου του Πολιτισμού

Κατά την επικοινωνία αυτή ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε, ως Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης αλλά και ως Ορθόδοξος Χριστιανός, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την αμέριστη συμπαράστασή του στον μεγάλο αγώνα του για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας, της Χριστιανοσύνης εν γένει αλλά και αυτού τούτου του Πολιτισμού, απέναντι στην ιερόσυλη ενέργεια της Τουρκίας -και προσωπικώς του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- την σχετική με την βάναυση θρησκευτική αλλά και πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας.

Ενέργεια, η οποία καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, η τουρκική ηγεσία όχι μόνο δεν προσβλέπει στον εκδημοκρατισμό και στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας αλλά μάλλον «νοσταλγεί» στιγμές βαρβαρότητας του παρελθόντος της απέναντι στον Ελληνισμό, στην Ορθοδοξία και, γενικότερα, στην Χριστιανοσύνη. 

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού

"Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού. Καταργώντας την Αγία Σοφία ως μνημείο, η Τουρκία κλείνει το παράθυρο που ο Ατατούρκ άνοιξε στον κόσμο" έγραψε στα social media,ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Επισημαίνοντας ότι "Tα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μην σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της Τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας."

Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, η κ. Ορτέιγκους κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες.

«Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μέρος από τις «ιστορικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης» που συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε αναγνώριση της πλούσιας πολυπολιτισμικής της ιστορίας.

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας: Μεγάλη προσβολή η κίνηση του Ερντογάν

Την αντίθεση της στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζει η ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας. Όπως επισημαίνουν στη κοινή τους ανακοίνωση οι γερουσιαστές Τζον Ρις και Ρόμπερτ Μενέντεζ, η ενέργεια του προέδρου Ερντογάν συνιστά μια μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας είναι ένας τόπος βαθιάς πνευματικής σημασίας για διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από τρία τέταρτα ενός αιώνα, η τουρκική πολιτική διατήρησε αυτό το σεβαστό κτίριο ως μουσείο, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα που καταργεί αυτό το μουσειακό καθεστώς και το μετατρέπει σε τζαμί.

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας της, η Αγία Σοφία χρησίμευσε ως τόπος λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς, και για δεκαετίες υπήρξε ένα εξαιρετικό και φιλόξενο κέντρο για ανθρώπους όλων των θρησκειών. Η κίνηση του Ερντογάν σήμερα είναι μια μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που βλέπουν στην Αγία Σοφία ως λαμπερό φως και σεβαστό ιερό χώρο.

«Αυτή η μετατροπή του καθεστώτος της είναι άσκοπα διχαστική σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερες, όχι λιγότερες, προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού. Προτρέπουμε έντονα τον Ερντογάν να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση και να διαφυλάξει την αξιοσημείωτη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, διατηρώντας την ως ένα θρησκευτικά ουδέτερο μουσείο για ανθρώπους όλων των θρησκειών και πολιτισμών που μπορούν να επισκεφθούν και να γιορτάσουν την κοινή μας παγκόσμια κληρονομιά».

 Η Γαλλία εκφράζει «θλίψη» για τις αποφάσεις των αρχών της Τουρκίας

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέγραψε μετά «θλίψης» της τις αποφάσεις των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν αργά το βράδυ χθες Παρασκευή οι υπηρεσίες του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το διάταγμα του προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν με το οποίο υπήχθη στη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων. Οι αποφάσεις αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο συμβολικές ενέργειες της σύγχρονης και λαϊκής Τουρκίας», τόνισε ο γάλλος ΥΠΕΞ, κατά το δελτίο Τύπου.

«Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, συμβόλου της ανεξιθρησκίας, της ανεκτικότητας και της ποικιλομορφίας, το οποίο έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πρέπει να προφυλαχθεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Η ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ έρχεται να προστεθεί στις πολλές δηλώσεις καταδίκης και θλίψης σε διεθνές επίπεδο μετά την απόφαση του τούρκου προέδρου, ενδυναμωμένου από τη χθεσινή απόφαση του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, να μετατραπεί σε τζαμί το παγκοσμίως γνωστό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκπρόσωπος Γερμανικού ΥπΕξ: Λυπούμαστε για την απόφαση της Άγκυρας

Τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης «να βάλει τέλος στην αποκλειστική χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου» εξέφρασε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε αποκλειστική δήλωσή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας την παγκόσμια ιστορική σημασία του μνημείου.

«Λάβαμε γνώση της απόφασης του τουρκικού Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία αποφασίστηκε κατόπιν από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η Αγία Σοφία είναι ένα μοναδικό οικοδόμημα, παγκόσμιας ιστορικής σημασίας. Το καθεστώς της ως μουσείου ανοίγει σε ανθρώπους κάθε πίστης ελεύθερη πρόσβαση σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο συμβολίζει όπως κανένα άλλο την ταραχώδη ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτό το πλαίσιο λυπούμαστε που η τουρκική κυβέρνηση με αυτό το βήμα βάζει τέλος στην αποκλειστική χρήση του κτίσματος ως μουσείου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL