Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «διατάζει» τον Τραμπ: / Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «διατάζει» τον Τραμπ: Δώσε τώρα τα φορολογικά σου στους εισαγγελείς!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «διατάζει» τον Τραμπ: / Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «διατάζει» τον Τραμπ: Δώσε τώρα τα φορολογικά σου στους εισαγγελείς!

Όλο και πιο ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός των πολιτικών και δικαστικών πιέσεων γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ιδιαίτερα «φορτωμένη» από γεγονότα συγκυρία, που φαίνεται να βάζουν φρένο στα φιλόδοξα σχέδια επανεκλογής του τον Νοέμβριο. Σαν να μην έφταναν τα τελευταία αποκαλυπτικά βιβλία του πρώην συμβούλου και στενού συνεργάτη του Τζον Μπόλτον και της ανιψιάς του Μέρι Τραμπ, που σκιαγραφούν μια πολιτική περσόνα δίχως γνώσεις και κύρος, έρμαιο των προσωπικών εμμονών της και των αρνητικών ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών της, ήρθε χθες και η απόφαση-κόλαφος (με συντριπτική πλειοψηφία) του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ζητάει ευθέως από τον Πρόεδρο να παραδώσει στους εισαγγελείς τις φορολογικές δηλώσεις του.

Σε "απόλυτη ασυλία"

Σημειωτέον ότι ο Τραμπ είναι ο μόνος Πρόεδρος μετά τον Ρίτσαρντ Νίξον, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, που έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του. Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι απολαμβάνει «απόλυτης ασυλίας» ενόσω ασκεί τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος, ενώ το Κογκρέσο δεν έχει καμία «έννομη δικαιοδοσία» να ζητήσει πρόσβαση στα σχετικά αρχεία. Υπενθυμίζεται ότι δύο επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων -όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί- και ο περιφερειακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς (ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός της πολιτείας της Νέας Υόρκης) έχουν ζητήσει πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις αρκετών χρόνων του Τραμπ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για τον Πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο εισαγγελέας Βανς έχει το δικαίωμα να ζητήσει να του παραδοθεί μια σειρά οικονομικών εγγράφων του Αμερικανού Προέδρου, συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών δηλώσεών του παρελθόντων ετών. Με ευρεία πλειοψηφία (7-2), οι δικαστές έκριναν ότι «κανένας πολίτης, ούτε καν ο Πρόεδρος, δεν μπορεί να αποφύγει να παράσχει έγγραφα στην περίπτωση ποινικής έρευνας». Ο Πρόεδρος «δεν έχει απόλυτη ασυλία απέναντι στις έρευνες των εισαγγελέων των Πολιτειών» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης που συνέταξε ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς.

Υπό έρευνα

Πρακτικά, η ετυμηγορία σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι του λογιστικού γραφείου Mazars LLP που διαχειρίζεται εδώ και χρόνια τις φορολογικές υποθέσεις του Τραμπ θα πρέπει να παραδώσουν στις δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης τα έγγραφα που τους έχουν ήδη ζητηθεί με προηγούμενη κλήτευση.

Αποφεύγοντας πάντως να πάρουν θέση σε μια πολιτική διαμάχη που θα μπορούσε να τους καταστήσει έμμεσα εμπλεκόμενους, οι δικαστές παρέπεμψαν στα κατώτερα δικαστήρια τη δεύτερη προσφυγή που εξέταζαν, το αν δηλαδή οι επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ.

Το γεγονός χαροποίησε τον Τραμπ, που έσπευσε μέσω Twitter να «χαιρετίσει» την απόφαση των δικαστών επαναλαμβάνοντας τα τετριμμένα περί «κυνηγιού μαγισσών» και «πολιτικής δίωξης». «Το Ανώτατο Δικαστήριο στέλνει πίσω την υπόθεση στα κατώτερα δικαστήρια, η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Όλα είναι μια πολιτική δίωξη», έγραψε ο Πρόεδρος στον λογαριασμό του.

Ψήφισαν οι "δικοί του" δικαστές

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε η χθεσινή απόφαση επιτεύχθηκε με τις ψήφους συντηρητικών δικαστών, τους οποίους διόρισε ο ίδιος ο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μάλιστα, για έναν από αυτούς, τον Μπρετ Κάβανο, είχε δώσει προσωπική μάχη για να περάσει τον διορισμό του μετά την καταγγελία της καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πάλο Άλτο (στην Καλιφόρνια) Κριστίν Μπλάσεϊ Φορντ ότι είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση όταν και οι δύο τους ήταν μαθητές Λυκείου.

Σε αντίθεση με άλλους Προέδρους, ο Τραμπ αρνείται επίμονα να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του και άλλα στοιχεία που περιέχουν πληροφορίες για την περιουσία του και την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησής του, της Trump Organization. Το περιεχόμενο αυτών των οικονομικών αρχείων παραμένει ακόμη μυστήριο, λίγους μήνες πριν διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου. Οι επιτροπές της Βουλής είχαν ζητήσει τους φορολογικούς φακέλους του Τραμπ από το λογιστικό γραφείο Mazars LLP και από δύο τράπεζες, τις Deutsche Bank και Capital One.

Δοσοληψίες στο μικροσκόπιο

Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγει ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς, είχαν κλητευθεί οι υπεύθυνοι του γραφείου Mazars να παραδώσουν φορολογικά αρχεία του Τραμπ περίπου δέκα ετών. Η έρευνα ξεκίνησε το 2018, με αφορμή την αποκάλυψη ότι δύο γυναίκες οι οποίες υποστήριζαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο πληρώθηκαν από αυτόν για να μην μιλήσουν. Πρόκειται για την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, πρώην μοντέλο του "Playboy".

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εξετάζει αν υπήρξε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε αγοραπωλησίες ακινήτων του Τραμπ. Η Επιτροπή Πληροφοριών ερευνά αν οι δοσοληψίες του Τραμπ τον κατέστησαν ευάλωτο στην επιρροή ξένων ιδιωτών ή ξένων κυβερνήσεων.

Στη δικαστική αντιπαράθεσή του με τη Βουλή, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι το Κογκρέσο δεν έχει «έννομη δικαιοδοσία» για να ζητήσει τα αρχεία αυτά και ότι η αποκάλυψη του περιεχομένου τους θα πλήξει την ιδιωτική ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του και θα τον αποσπάσει από τα καθήκοντά του. Στο αίτημα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης, οι δικηγόροι του Προέδρου επιχειρηματολόγησαν ότι με βάση το σύνταγμα ο Τραμπ χαίρει ασυλίας για το διάστημα που διατηρεί το αξίωμα του Προέδρου. Επικαλέστηκαν επίσης την οδηγία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι ένας εν ενεργεία Πρόεδρος δεν μπορεί να παραπεμφθεί ή να διωχθεί ποινικά.

Στα κατώτερα δικαστήρια, οι συνήγοροι του Τραμπ έφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν θα είχαν το δικαίωμα να κάνουν έρευνα εις βάρος του Προέδρου ακόμη και αν εκείνος πυροβολούσε έναν άνθρωπο στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης...

Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL