Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Αυτοκριτική Σόιμπλε για την αντιμετώπιση της κρίσης το 2010 στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοκριτική Σόιμπλε για την αντιμετώπιση της κρίσης το 2010 στην Ελλάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος σήμερα του γερμανικού Κοινοβουλίου, εμφανίζεται στο πολιτικό προσκήνιο με δηλώσεις και σχόλια που παραπέμπουν στα πεπραγμένα του ως άτεγκτου θεματοφύλακα του γερμανικού ορντοφιλελευθερισμού και κατ’ επέκταση του, κατά Βερολίνο, απαράβατου δόγματος αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στο οποίο οφείλουν να υπακούουν ασυζητητί όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως βήματα μιας καθαρά προσωπικής προσπάθειας να περισώσει την υστεροφημία του ή να εξωραΐσει την εικόνα του, που τόσο έντονα έχει στιγματιστεί από τη συμπεριφορά του στο αποκορύφωμα της ευρωκρίσης την περασμένη δεκαετία. Ήταν ακριβώς η ίδια προσπάθεια που κατέβαλε με όλες τις δυνάμεις του έως την τελευταία ημέρα της ζωής του ο Ρίτσαρντ Νίξον αφότου υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Αύγουστο του 1974 μετά τον ορυμαγδό του σκανδάλου Γουότεργκέιτ.

Επανεμφάνιση μέσω «FAZ»

Με δεδομένο ωστόσο ότι ο Σόιμπλε εκφράζει διαχρονικά το πανίσχυρο οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο της Γερμανίας, υπό την έννοια ότι οι θέσεις του και οι θέσεις τους ευθυγραμμίζονται, οι κατά καιρούς επανεμφανίσεις του δεν φαίνεται να εμπεριέχουν ιδιαίτερα το στοιχείο της προσωπικής προσπάθειας... διάσωσης της υστεροφημίας.

Με τη συζήτηση για το πώς η Ευρώπη θα ξεπεράσει -και- αυτή την οικονομική κρίση (του κορωνοϊού) να προκαλεί τα αντιδραστικά αντανακλαστικά του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με την ιδέα έκδοσης κοινών ομολόγων, η τελευταία «επανεμφάνιση» του Σόιμπλε με άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Algemeine Zeitung» δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τη «γραμμή» που προσπαθεί να περάσει το Βερολίνο στα τρέχοντα αλλά και στα απώτερα θέματα κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

«Δεν είχαμε θάρρος το 2010»

Ο Σόιμπλε κάλεσε τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν «θάρρος» ενδυναμώνοντας τη διαδικασία της ολοκλήρωσης και επεκτείνοντας την Ευρωζώνη με τη μετεξέλιξή της σε μια οικονομική ένωση. «Δεν μπορούμε να χάσουμε πάλι αυτήν την ευκαιρία. Θα ήμασταν πολύ πιο μπροστά στην Ευρώπη σήμερα εάν η ιδέα της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είχε επικρατήσει κατά την ελληνική κρίση το 2010» έγραψε στο άρθρο του ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα «το θάρρος που δεν είχαμε στην κρίση του 2010 για να επιτύχουμε επιτέλους περισσότερη ολοκλήρωση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένας λόγος περισσότερος για τον οποίο οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να πλησιάσουν πιο κοντά μεταξύ τους. Οι κρίσιμες εξελίξεις συνεχίζονται στην Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό. Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πανδημία του κορωνοϊού για να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για το μέλλον» έγραψε ο Σόιμπλε.

Κοινή χρηματοπιστωτική πολιτική

Δεν καθυστέρησε πάντως να φτάσει και στο «ζουμί» της υπόθεσης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέκρινε την τρέχουσα συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της πανδημίας επειδή, κατά την άποψή του, επικεντρώνεται υπερβολικά σε πτυχές όπως «αν οι προτεινόμενες ενισχύσεις θα δοθούν ως δάνεια ή ως επιχορηγήσεις», αντί να εστιάζει στο ποιες συγκεκριμένες και εξειδικευμένες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν ώστε να «ευνοηθεί συλλογικά η Ευρώπη».

«Ύστερα από μια σκληρή προσπάθεια (οι Ευρωπαίοι) συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια νομισματική ένωση με την προσδοκία ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα προς την οικονομική ένωση. Αυτό δεν συνέβη ποτέ (...) Μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα χωρίς πολιτικό ισοδύναμο. Πρέπει να υπάρξει κοινή οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική ώστε να σταθεροποιηθεί μόνιμα το ενιαίο νόμισμα» επισήμανε ο Γερμανός συντηρητικός πολιτικός.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL