Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ο φόβος της καραντίνας επιστρέφει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο φόβος της καραντίνας επιστρέφει...

Το τέλος του lockdown μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ή την προετοιμασία ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι; Πόλεις και περιοχές ολόκληρες μπαίνουν σε καραντίνα στην Ευρώπη, ενώ για άλλη μια φορά οι περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, κυρίως στους εξωκοινοτικούς πολίτες εκτός της ζώνης της Σέγκεν, πέρα από την αποκαλούμενη «Λευκή Λίστα», που συμπεριλαμβάνει τις 14 χώρες, μεταξύ των οποίων τον Καναδά, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και στην Αυστραλία.

Με 39 χιλιάδες νέα κρούσματα και 234 νεκρούς τις τελευταίες 24ώρες, σύμφωνα με το Johns Hopkins University, οι ΗΠΑ έφτασαν στα 129.947 θύματα και τα 2.888.355 κρούσματα, ενώ η Ινδία με 697 χιλιάδες κρούσματα και 19.693 θύματα ξεπέρασε τη Ρωσία και αποτελεί την τρίτη παγκοσμίως χώρα με διασπορά του ιού μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Στη Ρωσία τα νέα κρούσματα έφθασαν στα 6.611 άτομα και τα θύματα στα 135, ενώ από τις αρχές της πανδημίας τα κρούσματα έφτασαν στα 687.862 και τα θύματα στις 10.296 άτομα.

Μια ανάσα σχετική αισιοδοξίας έφτασε χθες από την Eurostat, που ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκαν κατά 17,8% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη άνοδο από την καταγραφή των στοιχείων το 1999,για να καταγράψουν πτώση 5,1% σε ετήσια βάση.

Νετανιάχου: Από την προσάρτηση στις... πρόβες για νέο lockdown

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, εστιάζοντας προφανώς την ενεργητικότητά της στην παράνομη προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, φαίνεται ότι αγνόησε τη διασπορά του ιού, με αποτέλεσμα να βρεθεί de facto σε ένα δεύτερο κύμα και να αναγκαστεί να κλείσει εκ νέου τα μπαρ, τα γυμναστήρια, τους χώρους ψυχαγωγίας και θεαμάτων, μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στο ρεκόρ των 11.600 ατόμων, ενώ απαγόρευσε και τις συγκεντρώσεις με περισσότερα από είκοσι άτομα. Με τον τρόπο αυτό ο Νετανιάχου φαίνεται ότι απέφυγε ένα δεύτερο και πιο καταστροφικό lockdown. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από το Ισραήλ να κλείσει όλα τα σημεία διέλευσης με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, τα θύματα έφτασαν στα 16 και τα κρούσματα στα 4.200 άτομα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει υπερδιπλασιαστεί σε μια εβδομάδα.

Καμπανάκι για τις παμπ σε Βρετανία και Ιρλανδία

Ο συνωστισμός από την επαναλειτουργία των παμπ στη Βρετανία και την Ιρλανδία ενίσχυσε τις ανησυχίες για αύξηση της διασποράς του ιού το επόμενο διάστημα και στις δύο αυτές χώρες, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας προειδοποίησε ότι οι αρχές ενδέχεται να καθυστερήσουν το πλήρες άνοιγμα των παμπ έπειτα από τις «πολύ ανησυχητικές» εικόνες συνωστισμού θαμώνων που καταγράφηκαν έξω από ορισμένα μπαρ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της περιφέρειας της Βιένης Μίχαελ Λούντβιγκ,προειδοποίησε ότι τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να ενισχυθούν ξανά εάν το απαιτεί η κατάσταση, γιατί «ο κορωνοϊός θα μας συνοδεύει ακόμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Στη Βιέννη έχουν καταγραφεί 198 θύματα και 4.100 κρούσματα.

Βενετία: Ποινικό αδίκημα η παραβίαση της καραντίνας

Η έξαρση της διασποράς του ιού κυρίως σε 8 Περιφέρειες στην Ιταλία οδήγησε τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα να ανακοινώσει ότι θα υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι πολίτες εκτός Σέγκεν, ενώ ο περιφερειάρχης της Βενετίας Λούκα Τζάια, που ανήκει στη Λέγκα, ζήτησε τη μετατροπή της παραβίασης της καραντίνας σε ποινικό αδίκημα. Ο Τζάια έθεσε για τον ίδιο λόγο το πρόστιμο των 1.000 ευρώ ακόμη σε όσους είναι αρνητικοί στον ιό εάν δεν σέβονται την καραντίνα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Incisive Health, πάνω από το 50% των Ιταλών δεν πάνε στα νοσοκομεία φοβούμενοι τον ιό. Στην Ιταλία εμφανίστηκαν 208 νέα κρούσματα και καταγράφηκαν 8 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, με τα κρούσματα να φτάνουν στα 241.819 και τα θύματα στα 34.869 άτομα. Στην Ιταλία, μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, περίπου 350 χιλιάδες νοικοκυριά ζήτησαν ήδη το επίδομα για να κάνουν τουρισμό στη χώρα τους, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το κόστος του «μπόνους διακοπών» φτάνει στα 150 εκατ. Μια οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά μπορεί να πάρει μπόνους 500 ευρώ.

Διπλές καραντίνες σε Γαλικία και Καταλωνία

«Περιορίστε την κοινωνική δραστηριότητα στο ελάχιστο», ζήτησε η τοπική «υπουργός» Υγείας της Καταλωνίας Άμπα Βερχές, μετά την εμφάνιση 294 κρουσμάτων στην Καταλωνία το τελευταίο 24ωρο, ενώ μια ζώνη με 210 χιλιάδες κατοίκους έχει τεθεί σε καραντίνα. Περισσότεροι από 70 χιλιάδες κάτοικοι της Α Μαρίνια στη Γαλικία της Ισπανίας τέθηκαν επίσης σε πενθήμερη καραντίνα, μετά τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων, ενώ το αριστερό εθνικιστικό κόμμα BNG ζήτησε τη μετάθεση των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής ή τουλάχιστον στην περιοχή που έχει πληγεί από τον ιό. Έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του πανεπιστημίου Κάρλος Γ’ της Μαδρίτης έδειξε πάντως ότι το 5,2% των Ισπανών έχει τα αντισώματα.

Άνοδος ανεργίας 200% στο πορτογαλικό Αλγκάρβε

Η διασπορά του ιού στην Πορτογαλία, με 9 επιπλέον θύματα και 232 νέα κρούσματα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα μάλιστα από το γεγονός ότι το 84% των νέων κρουσμάτων εμφανίστηκαν στην περιοχή της Λισσαβώνας. Ο ιός έχει προκαλέσει 1.620 θύματα και 44.129 κρούσματα στην Πορτογαλία και η έξαρση της διασποράς του τροφοδοτεί τις ανησυχίες για μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική περίοδο. Στο τουριστικό θέρετρο του Αλγκάρβε στη νότια Πορτογαλία η ανεργία εκτινάχθηκε κατά 200%, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά τις 28 χιλιάδες άτομα, το ένα τρίτο εκ των οποίων είναι ξένοι μετανάστες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL