Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Νέα συμφωνία στην Ισπανία / Νέα συμφωνία στην Ισπανία: Πάγωμα απολύσεων έως το φθινόπωρο και άλλα 50 δισ. για την ανάκαμψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα συμφωνία στην Ισπανία / Νέα συμφωνία στην Ισπανία: Πάγωμα απολύσεων έως το φθινόπωρο και άλλα 50 δισ. για την ανάκαμψη

Στην Ισπανία κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου, γιατί η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Unidas Podemos θα συνεχίσει να καταβάλλει το 70% με 80% του μισθού στους εργαζομένους με ή χωρίς σύμβαση εργασίας, όπως αναφέρει η νέα συμφωνία που υπέγραψαν η κυβέρνηση, τα συνδικάτα και οι εργοδότες.

Νέα μέτρα 50 δισ.

Το νέο πακέτο των 50 δισ. που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πέδρο Σάντσεθ έχει στόχο «να ενισχύσει και να επιταχύνει την ανάκαμψη» και προβλέπει σειρά μέτρων για την αύξηση των επενδύσεων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια νέα Γραμμή Εγγυήσεων από το δημόσιο ινστιτούτο πιστώσεων ICO, που θα φτάνει τα 40 δισ., στοχεύοντας στη στήριξη των τομέων με τη μεγαλύτερη πρόσθετη αξία και ξεκινώντας από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Το πακέτο αυτό είναι το δεύτερο μετά τα 10 δισ. σε εγγυήσεις που δρομολογήθηκαν τον Μάρτιο, ανεβάζοντας στα 60 δισ. τις εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Ρευστότητας των Στρατηγικών Επιχειρήσεων με 10 δισ., προσδοκώντας να δώσει προσωρινή στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ η διαχείρισή του θα γίνει βάσει των κανονισμών της Κομισιόν για την κρατική βοήθεια στις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το σχέδιο «Ανανέωση 2020», προσφέροντας 250 εκατ. με στόχο τη στήριξη της παραγωγής αυτοκινήτων στην Ισπανία και την αντικατάσταση των πιο παλιών και ρυπογόνων οχημάτων. Τα κράτος θα προσφέρει άμεσα από 300 έως 4.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου και επιπλέον 500 ευρώ για την απόσυρση οχημάτων που έχουν ξεπεράσει την εικοσαετία, για τα νοικοκυριά με εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ τον μήνα. Επίσης υπολογίζει ότι με το σχέδιο «Ανανέωση 2020» θα στηρίξει 7.400 θέσεις εργασίας και θα έχει θετικές επιπτώσεις 1,1 δισ. στην οικονομία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τον τουριστικό τομέα με άλλα 216 εκατ. για το 2020, στοχεύοντας στη χρηματοδότηση σχεδίων ψηφιοποίησης και ανανέωσης των εταιρειών του τομέα, με την παραχώρηση δανείων κατά μέσο όρο 200.000 ευρώ σε 1.100 επιχειρήσεις.

Νέα οικονομική στρατηγική

Η Ισπανία θα βγει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία με μια «νέα οικονομική στρατηγική», «ενωμένη» και με «κοινωνική συναίνεση», τόνισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ από τον κήπο του προεδρικού μεγάρου της Μονκλόα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ευρώπη, αλλά και τη δεξιά και την ακροδεξιά αντιπολίτευση. «Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση με τον διαμετρικά αντίθετο τρόπο από το 2015» τόνισε ο γενικός γραμματέας των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Σόρντο, εκτιμώντας ότι η Ισπανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τον τρόπο που η Ευρώπη θα βγει από τη σημερινή κρίση.

Ο Π. Σάντσεθ, έχοντας δίπλα του τον Π. Ιγκλέσιας, παρουσίασε τη «Συμφωνία για την επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και της απασχόλησης», την οποία αμέσως μετά συνυπέγραψαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επιχειρήσεων CEOE Γκαραμέντι, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας μικρών και μικρών επιχειρήσεων Cepyme Κουέρβα και οι γενικοί γραμματείες της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής και αριστερής συνομοσπονδίας των εργαζομένων, των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Σόρδο και της δεύτερης μεγαλύτερης και «φιλοσοσιαλιστικής» UGT Άλβαρεθ.

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς έχει θέσει έναν βασικό στόχο, να αποφύγει να γίνουν οι απολύσεις ο βασικός διορθωτικός μηχανισμός της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις για να πλήξουν περαιτέρω την εργασία, ενώ έχει ρίξει στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας περίπου 220 με 230 δια. ή το 23% του ΑΕΠ της χώρας.

Οι εργοδότες συνυπογράφουν με τα συνδικάτα

«Εδώ προσπαθούμε να γίνουμε πιο ισχυροί όλοι μαζί, βάζοντας την Ισπανία πάνω από όλα, χρειαζόμαστε τον διάλογο και τις συμφωνίες, παρά τις διαφορές μας. Από αυτή την κρίση θα βγούμε μαζί. Θα καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, θα μιλήσουμε, παρ' όλο που πολλές από τις ιδέες μας είναι διαφορετικές. Αυτή είναι η δημοκρατία και γι' αυτήν θα πρέπει να δουλέψουμε» τόνισε ο πρόεδρος των βιομηχάνων Γκαραμέντι, καθιστώντας σαφές ότι, παρά τις διαφορές, υπάρχει συναίνεση στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την παράταση των επιδομάτων προσωρινής ανεργίας, που αποτρέπουν τις απολύσεις.

«Υπάρχει ανάγκη κοινωνικού διαλόγου» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της οργάνωσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων Κουέρβα, υποστηρίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός σχεδίου για τη νέα εκβιομηχάνιση της χώρας και την υιοθέτηση μέτρων ψηφιοποίησης και οικολογικής μετάβασης της οικονομίας.

Η νέα συμφωνία για παράταση του παγώματος των απολύσεων δεν ήταν δεδομένη και εύκολη και χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα και τους εργοδότες. Στο τέλος, ο πρόεδρος των βιομηχάνων της CEOE προτίμησε να υπογράψει τη συμφωνία, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις τού πλέον σκληροπυρηνικού τμήματος των βιομηχάνων.

Η προστασία της απασχόλησης και των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς φαίνεται ότι άρχισε να δίνει τους πρώτους καρπούς της, με τη δημιουργία 68.000 νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο και την επιστροφή 1,2 εκατ. εργαζομένων που επέστεψαν στην εργασία τους εγκαταλείποντας την προστασία του επιδόματος προσωρινής ανεργίας, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε μόλις κατά 5.000, για να παραμείνει στα 3,86 εκατ. Συνολικά 1,56 εκατ. εργαζόμενοι επέστρεψαν στις εργασίες τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ άλλα 1,83 εκατ. έχουν ζητήσει επιδόματα προσωρινής ανεργίας.

Διαπραγματεύσεις και με... Podemos

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους συνεχίζουν να είναι σκληρές, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης Σάντσεθ και ιδίως της υπουργού Εργασίας του Unidas Podemos Ντίαθ να καταργήσει την αντιμεταρρύθμιση των εργασιακών που είχε επιβάλει η δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι και τα πιο απεχθή αντεργατικά μέτρα που είχε περάσει προηγουμένως ο Σοσιαλιστής Θαπατέρο.

Σκληρές πάντως συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos για την αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, με τον Σάντσεθ να ανησυχεί ότι ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργούσε προβλήματα στην οικονομία. «Δεν κατάφερα να πείσω τον Πέδρο Σάντσεθ στην ανάγκη αύξησης της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τον μεγάλο πλούτο» τόνισε χαμογελώντας την Παρασκευή ο ηγέτης του Unidas Podemos Π. Ιγκλέσιας, έχοντας εξασφαλίσει το πάγωμα των απολύσεων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

Στο στόχαστρο της Δεξιάς το "ισπανικό μοντέλο ανάπτυξης"

Τις τελευταίες ημέρες οι Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos μιλούν για «ισπανικό μοντέλο» ανάκαμψης, τη στιγμή που το Λαϊκό Κόμμα έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια εκστρατεία συκοφάντησης της ισπανικής κυβέρνησης, που οδήγησε τον ίδιο τον Π. Σάντσεθ να μιλά για «προδοσία» από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Π. Κασάδο, αλλά και άλλα στελέχη του, έφθασαν να ζητούν από την Άν. Μέρκελ σκληρή στάση έναντι της οικονομικής πολιτικής του Σάντσεθ, ζητώντας από τη Γερμανίδα καγκελάριο να ζητήσει από την Ισπανία τον σεβασμό του δημοσιονομικού κορσέ μεσούσης της πανδημίας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL