Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Νέο πακέτο στήριξης 50 δισ. για την οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο πακέτο στήριξης 50 δισ. για την οικονομία

Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο 50 δισ. για την ανάκαμψη της οικονομίας και της οικονομίας, ενώ μετά το τέλος του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, μαζί με τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών και τους εκπροσώπους των συλλόγων των εργοδοτών, υπέγραψαν συμφωνία για το πάγωμα των απολύσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου και, εάν χρειαστεί, ίσως και για μεγαλύτερο ακόμη διάστημα. Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας στοιχηματίζουν ότι η ισπανική εμπειρία μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση.

Στην Ισπανία κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου, γιατί η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Unidas Podemos θα καταβάλει το 70% με 80% του μισθού στους εργαζόμενους με ή χωρίς σύμβαση εργασίας, όπως αναφέρει η νέα συμφωνία που υπέγραψαν η κυβέρνηση, τα συνδικάτα και οι εργοδότες.

Επενδύσεις και ανάκαμψη

Το νέο πακέτο των 50 δισ. έχει στόχο «να ενισχύσει και να επιταχύνει την ανάκαμψη» και προβλέπει σειρά μέτρων για την αύξηση των επενδύσεων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια νέα Γραμμή Εγγυήσεων από το δημόσιο ινστιτούτο πιστώσεων ICO, που θα φτάνει τα 40 δισ., στοχεύοντας στη στήριξη των τομέων με τη μεγαλύτερη πρόσθετη αξία, ξεκινώντας από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Το πακέτο αυτό είναι το δεύτερο μετά τα 10 δισ. σε εγγυήσεις που δρομολογήθηκαν τον Μάρτιο, ανεβάζοντας στα 60 δισ. τις εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Ρευστότητας των Στρατηγικών Επιχειρήσεων με 10 δισ., προσδοκώντας να δώσει μια προσωρινή στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ η διαχείρισή του θα γίνει βάσει των κανονισμών της Κομισιόν για την κρατική βοήθεια στις επιχειρήσεις.

Στήριξη στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το σχέδιο «Ανανέωση 2020» για την ανανέωση της ηλικίας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, προσφέροντας 250 εκατ. με στόχο την αύξηση της ζήτησης, τη στήριξη της παραγωγής αυτοκινήτων στην Ισπανία και την αντικατάσταση των πιο παλιών και ρυπογόνων οχημάτων. Το κράτος θα προσφέρει άμεσα από 300 έως 4.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου και επιπλέον 500 ευρώ για την απόσυρση οχημάτων που έχουν ξεπεράσει την εικοσαετία, για τα νοικοκυριά με εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ τον μήνα. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι με το σχέδιο «Ανανέωση 2020» θα στηρίξει 7.400 θέσεις εργασίας και θα έχει θετικές επιπτώσεις 1,1 δισ. στην οικονομία. Επίσης αποφάσισε να στηρίξει τον τουριστικό τομέα με άλλα 216 εκατ. για το 2020, στοχεύοντας στη χρηματοδότηση σχεδίων ψηφιοποίησης και ανανέωσης των εταιρειών του τομέα με την παραχώρηση δανείων κατά μέσον όρο 200.000 ευρώ σε 1.100 επιχειρήσεις.

Παράδειγμα κοινωνικής συναίνεσης

Η Ισπανία θα βγει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία με μια «νέα οικονομική στρατηγική», «ενωμένη» και με «κοινωνική συναίνεση», τόνισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ από τον κήπο του προεδρικού μεγάρου της Μονκλόα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ευρώπη, αλλά και στη δεξιά και την ακροδεξιά αντιπολίτευση. «Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση με τον διαμετρικά αντίθετο τρόπο από το 2015» τόνισε ο γενικός γραμματέας των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Σόρντο, εκτιμώντας ότι η Ισπανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τον τρόπο που η Ευρώπη θα βγει από τη σημερινή κρίση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL