Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ιστορική συμμαχία ενάντια στα σχέδια Νετανιάχου - Τραμπ / Ιστορική συμμαχία ενάντια στα σχέδια Νετανιάχου-Τραμπ: Συμφωνία ενότητας από Φατάχ και Χαμάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορική συμμαχία ενάντια στα σχέδια Νετανιάχου - Τραμπ / Ιστορική συμμαχία ενάντια στα σχέδια Νετανιάχου-Τραμπ: Συμφωνία ενότητας από Φατάχ και Χαμάς

Μέσω τηλεδιάσκεψης ανακοίνωσαν τη «Συμφωνία του Αιώνα» ο ηγέτης της Αλ Φατάχ στη Δυτική Όχθη Τζιμπρίλ Ραζούμπ και ο εξόριστός στη Βηρυττό ηγέτης της Χαμάς Σαλέχ Αλ Αρούρι

«Είναι η 'Συμφωνία του Αιώνα', θα υπάρξει μια λαϊκή αντίσταση στην οποία θα συμμετέχει όποιος θέλει. Θέλουμε να μιλάμε με μία μόνο φωνή. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την εθνική ενότητά μας εναντίον της προσάρτησης» τόνισε ο ηγέτης της Αλ Φατάχ στη Δυτική  Όχθη Τζιμπρίλ Ραζούμπ.

«Πρέπει να σταθούμε μαζί, ξανά και ξανά, πιστά και αληθινά, ανάμεσα στις τάξεις του λαού μας για να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε την προσάρτηση» τόνισε από τη Βηρυττό ο επικηρυγμένος για 5 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ ηγέτης της Χαμάς Σαλέχ Αλ Αρούρι και υπογράμμισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις μορφές του αγώνα».

«Θα αφήσουμε στην άκρη κάθε διαφορά. Εμείς, η Φατάχ και όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα αντιμετωπίσουμε μια υπαρξιακή απειλή και πρέπει να συνεργαστούμε», συμπλήρωσε ο Αλ Αρούρι υπογραμμίζοντας ότι με τη συνεργασία των δύο μεγάλων οργανώσεων περνάμε «σε μια νέα φάση στρατηγικής προσφοράς των υπηρεσιών μας στον λαό εναντίον του σχεδίου προσάρτησης».

«Ο κάθε άνθρωπος του λαού μας είναι στρατιώτης σε αυτό το έργο... ο καθένας με τον δικό του τρόπο, είτε είναι δημοσιογράφους είτε πολιτικός, διπλωμάτης ή φαντάρος». «Δεν θα υψώσουμε λευκή σημαία, δεν θα τα παρατήσουμε. Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές εάν οι Ισραηλινοί ξεκινήσουν την προσάρτηση και χτυπήσουν την πόρτα για τη λύση των δύο κρατών» συμπλήρωσε ο ηγέτης της Αλ Φατάχ Τζιμπρίλ Ραζούμπ προειδοποιώντας ότι η «λαϊκή αντίσταση» θα εξαρτηθεί από το Ισραήλ, εάν θα εφαρμόσει ή όχι το σχέδιο της προσάρτησης.

«Η Ιντιφάντα για εμάς είναι ένα μέσο, στόχος μας είναι τα τερματίσουμε την κατοχή, να τελειώσουμε και να αφαιρέσουμε την προσάρτηση πάνω από το τραπέζι. Θα ξεκινήσουμε με τη μαζική κινητοποίηση στρατολογώντας όλες τις οργανώσεις στον αγώνα για τα δύο κράτη» τόνισε ο Ραζούμπ.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η εθνική παλαιστινιακή συναίνεση δεν αποδέχθηκε καμία υποχώρηση σε αυτό το ζήτημα. Ο Γιάσερ Αραφάτ απέρριψε τις ανταλλαγές γης όταν το τίμημα ήταν εξαιρετικά χαμηλό, παρ' όλα αυτά αρνήθηκε να εγκαταλείψει οποιαδήποτε γη στη Δυτική  Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Όταν επέστρεψε, ο παλαιστινιακός λαός τον υποστήριξε και ξεκίνησε μια μεγάλη Ιντιφάντα» τόνισε ο Αρούρι εκπλήσσοντας τους πάντες για τη θετική αξιολόγηση του έργου του Αραφάτ από τον ηγέτη της Χαμάς στη Δυτική  Όχθη.

«Ακόμη και εάν αποτύχουμε τρεις ή τέσσερις φορές, επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη Φατάχ και δεν μπορεί η Φατάχ να αντικαταστήσει τη Χαμάς. Ούτε η Χαμάς μπορεί να απομονωθεί από τον υπόλοιπο παλαιστινιακό λαό» τόνισε ο Αρούρι, ενώ ο Ραζούμπ απάντησε αμέσως μετά στα «αδέλφια» της Χαμάς.

«Ανήκουμε σε διαφορετικές οργανώσεις, αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο αίμα και το ίδιο πεπρωμένο...  Ήρθε η ώρα να κινηθούμε σαν ένας άνθρωπος στην πιο επικίνδυνη φάση που έχει αντιμετωπίσει ο παλαιστινιακός λαός» κατέληξε ο Ραζούμπ εκμηδενίζοντας κάθε απόσταση και διαφορά ανάμεσα στις δύο οργανώσεις και καθιστώντας σαφές ότι πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία οι Παλαιστίνιοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν όλοι μαζί για να αποτρέψουν την παράνομη προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής  Όχθης από το Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει κατά 50% τους μισθούς των 132.000 περίπου υπαλλήλων της, επειδή δεν δέχεται πλέον τα χρήματα από φόρους που συγκεντρώνει το Ισραήλ εκ μέρους της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας το σχέδιο προσάρτησης. Το Ισραήλ συγκεντρώνει περίπου 190 εκατ. δολάρια τον μήνα σε φόρους εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στον μισό προϋπολογισμό της και προέρχονται από δασμούς σε εισαγωγές που φτάνουν στη Δυτική  Όχθη και τη Γάζα μέσω των ισραηλινών λιμανιών.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου, μετά τις διεθνείς πιέσεις της «διπλωματικής Ιντιφάντα» των Παλαιστινίων, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τον Λευκό Οίκο και το κόμμα Μπλε -  Άσπρο αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του για τη μεθόδευση της παράνομης προσάρτησης, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη μαστίζονται από την έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού σε επίπεδα ρεκόρ, με τον Νετανιάχου να δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο lockdown διότι θα είναι καταστροφικό για την οικονομία.

Η στατιστική υπηρεσία του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι η αγορά εργασίας κατάρρευσε κατά 27% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αφού μέσα σε ένα μήνα χάθηκαν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, δηλαδή με την έναρξη του lockdown, με τους τομείς τροφίμων, εστίασης και τουρισμού να καταγράφουν βουτιά 75%.

Ο υπουργός Αμύνης και ηγέτης του Μπλε -  Άσπρο Γκαντζ κάλεσε 500 εφέδρους να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που η χώρα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα. Οι έφεδροι θα χρησιμοποιηθούν σε δέκα ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν άτομα με ελαφρά συμπτώματα ή που χρειάζονται καραντίνα.

Ο Νετανιάχου και ο Γκαντζ ανησυχούν ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ που δεν θα μπορούν να καλυφθούν με τις εθνικιστικές κορώνες περί προσάρτησης.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ την Παρασκευή

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL