Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / Φάουντα θα πει Χάος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / Φάουντα θα πει Χάος

Η τελευταία φωτογραφία του Άχμαντ Ερεκάτ και της αδελφής του Ιμάν, το πρωί της Τρίτης

Ήταν η μέρα που θα παντρευόταν η αδελφή του και ο Άχμαντ Ερεκάτ είχε πολλά να κάνει. Να αγοράσει τα λουλούδια για να στολιστεί το σπίτι και το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει για τον γάμο. Να παραλάβει την αδελφή του Ιμάν και τη μητέρα τους από το κομμωτήριο και βέβαια να είναι παρών στον γάμο, να υποδεχτεί συγγενείς και φίλους, να φροντίσει ώστε όλα να γίνουν σωστά. Σε μια εβδομάδα θα γινόταν και ο δικός του γάμος. Εκείνο το πρωί ο Άχμαντ έβγαλε μια φωτογραφία με την αδελφή του στην αυλή του σπιτιού τους. Η Ιμάν, με παλαιστινιακή φορεσιά, λάμπει δίπλα του.

Το απόγευμα ο 27χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, στο σημείο ελέγχου «Κοντέινερ», στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στο Αμπού Ντις και στη Βηθλεέμ. Το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω στο φυλάκιο, τραυμάτισε μια φρουρό και οι υπόλοιποι στρατιώτες τον γάζωσαν με σφαίρες. Ξεψύχησε πάνω στην άσφαλτο. Το ασθενοφόρο παρέλαβε τη σορό του μετά από μιάμιση ώρα. Το βράδυ, αντί για γαμήλια τραγούδια ακούγονταν μοιρολόγια στο σπίτι του Άχμαντ. Αντί για ευχές, οι επισκέπτες έδιναν συλλυπητήρια.

Ο Άχμαντ Ερεκάτ ήταν ανιψιός του Σαέμπ Ερεκάτ, γενικού γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός εκτέλεσε τον ανιψιό του και κατέστησε υπεύθυνο τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μέσα στη βιασύνη του ο Άχμαντ έκανε μια στραβοτιμονιά και πλήρωσε με τη ζωή του, λέει η οικογένεια, ενώ Παλαιστίνιοι ηγέτες τόνισαν ότι η τραγωδία είναι συνέπεια της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης.

Από την πρώτη στιγμή οι ισραηλινές αρχές επέμειναν ότι ο Παλαιστίνιος έριξε εσκεμμένα το αυτοκίνητο πάνω στο σημείο ελέγχου. Την επόμενη ημέρα έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας όπου φαίνεται ότι το αυτοκίνητο στρίβει απότομα και πέφτει πάνω στο φυλάκιο. Υποστηρίζουν ότι ήταν μια προμελετημένη ενέργεια, ένα είδος επίθεσης αυτοκτονίας, καθώς είναι γνωστή η αντίδραση των στρατιωτών σε τέτοιου είδους περιστατικά. "Ο ανιψιός μου έπεσε με ταχύτητα πέντε χιλιομέτρων πάνω στο φυλάκιο και οι δυνάμεις κατοχής επιχειρούν να τον εμφανίσουν ως τρομοκράτη", απάντησε ο Σαέμπ Ερεκάτ.

Υπήρξε όμως και μια άλλη, ασυνήθιστη εξέλιξη. Σε ισραηλινούς ιστότοπους αναρτήθηκε ένα βίντεο του Άχμαντ, τραβηγμένο από κινητό μέσα στο αυτοκίνητό του. Ο νεαρός Παλαιστίνιος λέει ότι δεν είναι καρφί, ότι δεν πρόδωσε τον λαό του, ότι η Σιν Μπετ (ισραηλινή ασφάλεια) τον εκβίασε με κάποιες φωτογραφίες και επιχείρησε να τον στρατολογήσει. Εκείνο που υπονοούν οι Ισραηλινοί είναι πως ο Άχμαντ φοβήθηκε ότι ντρόπιασε την οικογένειά του, βρέθηκε σε αδιέξοδο και επιχείρησε μια ηρωική έξοδο.

Είναι μια εξήγηση που θα ενθουσιάσει τους θεατές της ισραηλινής τηλεοπτικής σειράς "Fauda" (Φάουντα, που σημαίνει Χάος στα αραβικά) γύρω από τη δράση μιας ομάδας Ισραηλινών κομάντο που δρουν στα κατεχόμενα. Υποδύονται τους Παλαιστίνιους, μιλούν άπταιστα αραβικά, διεισδύουν σε οργανώσεις, έχουν επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (παρακολουθήσεις με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εκβιασμούς, βασανιστήρια σωματικά και ψυχολογικά, εξωδικαστικές εκτελέσεις).

Από την επόμενη εβδομάδα, που με τις ευλογίες του Τραμπ θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Νετανιάχου για προσάρτηση στο Ισραήλ των παρανόμων εποικισμών στη Δυτική Όχθη, η Φάουντα θα αποκτήσει καινούργιο νόημα. Φαντάζομαι ότι οι δημιουργοί της σειράς προσαρμόζουν αναλόγως το σενάριο για τον επόμενο κύκλο των επεισοδίων.

ΥΓ.: Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο ισραηλινός στρατός δεν είχε παραδώσει τη σορό του Άχμαντ στην οικογένειά του.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL