Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Λουτσίλα Ντε Βίτο Φραντσέσκι, FLC CGIL: / Λ. Ντε Βίτο Φραντσέσκι, συνδικάτο FLC CGIL: Τηλεκπαίδευση και ιδιωτικοποιήσεις, πλήγμα για το ιταλικό δημόσιο σχολείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λουτσίλα Ντε Βίτο Φραντσέσκι, FLC CGIL: / Λ. Ντε Βίτο Φραντσέσκι, συνδικάτο FLC CGIL: Τηλεκπαίδευση και ιδιωτικοποιήσεις, πλήγμα για το ιταλικό δημόσιο σχολείο

«Η πανδημία δυστυχώς δεν αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, αλλά ένα μεγάλο πλήγμα στη δημόσια Παιδεία. Όλα τα συνδικάτα είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι η διδασκαλία από απόσταση αποτελούσε μια απάντηση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όχι μια πάγια μέθοδο διδασκαλίας. Σήμερα μετατρέπεται σε μόνιμο τρόπο λειτουργίας στα σχολεία μας. Για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, χρειαζόμαστε 220.000 νέες αίθουσες, 500.000 επιπλέον προσωπικό και 13,3 δισ. Το υπουργείο Παιδείας προσφέρει 1,4 δισ., ελάχιστες προσλήψεις και διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου» τονίζει στην «Αυγή» η Λουτσίλα Ντε Βίτο Φραντσέσκι, η εκπρόσωπος του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου στην Παιδεία FLC GGIL στο ενωτικό συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών (RSU) στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρώμης.

* Η σχολική χρονιά έκλεισε στην Ιταλία με μια γενική απεργία όλων των συνδικάτων της Παιδείας και μάλιστα την εποχή του κορωνοϊού...

Την τελευταία ημέρα του σχολείου, στις 8 Ιουνίου, κάναμε μια συμβολική γενική απεργία σε ό,τι αφορά την οργάνωσή της εξαιτίας της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, αλλά σε όλη την Ιταλία πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες πρωτοβουλίες. Πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές πήγαν έξω από τα κλειστά σχολεία για να συναντηθούν και να ζητήσουν την επανέναρξη των μαθημάτων με φυσική παρουσία. Τα συνδικάτα αποφάσισαν τη γενική απεργία μετά την τελευταία πρόσκληση της υπουργού για να συμμετέχουν στη... διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που θα ανακοίνωνε απλώς τις νέες αποφάσεις της.

Με τη νέα Επιτροπή Εδικών Κολάο και τις προτάσεις της οδηγούμαστε σε έναν ταχύτατο μαρασμό της δημόσιας Παιδείας. Η Επιτροπή, τη δημιουργία της οποίας στήριξε ο πρωθυπουργός Κόντε, παρουσίασε ένα σχέδιο 120 σελίδων που περιλαμβάνει όλες τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας. Η Μαρτζουκάτο, η σύμβουλος του Κόντε για τις Οικονομικές Υποθέσεις, παραιτήθηκε από την Επιτροπή και αρνήθηκε να υπογράψει τις προτάσεις της. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η διδασκαλία από απόσταση θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας, αποτελώντας τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, διευρύνοντας το smart working ως μόνιμο τρόπο λειτουργίας στα σχολεία μας.

* Τι προβλήματα δημιουργεί η διδασκαλία από απόσταση;

Κατ’ αρχάς δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις εργασίας και τους κανονισμούς. Για τον λόγο αυτό είπαμε ότι αποτελούσε τη «διδασκαλία της έκτακτης ανάγκης». Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται για να στηρίξει τη διδασκαλία με προσωπική παρουσία και όχι για να την αντικαταστήσει, γιατί για τους μαθητές η προσωπική διδασκαλία στην τάξη και η συμμετοχή στο σχολείο είναι αναντικατάστατες προϋποθέσεις για την κοινωνικοποίησή τους, τη συλλογική μάθηση, την ένταξή τους στον πρώτο κοινωνικό συλλογικό θεσμό και την κοινωνία στη νεαρή ζωή τους.

Στο σχολείο χρησιμοποιώ τον ψηφιακό πίνακα αλληλοεπίδρασης με πολλές εφαρμογές multimedia, αλλά πάλι είναι για υποστήριξη. Δεν αντικαθιστά τη διδασκαλία. Πώς μπορεί να την αντικαταστήσει το Διαδίκτυο; Πάντως, στους μαθητές μου άρεσε πάρα πολύ η ελληνική μυθολογία που κάναμε την περίοδο του αποκλεισμού.

Σήμερα η κυβέρνηση προτείνει τη μείωση των ωρών διδασκαλίας γιατί δεν ξέρει ή δεν θέλει να οργανώσεις τις τάξεις με βάση της ανάγκες τής αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με τις απαραίτητες αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας.

Οι κυβερνήσεις μας τις τελευταίες δεκαετίες είχαν εγκαταλείψει στην κυριολεξία τα σχολικά κτήρια. Σήμερα δεν πρέπει να φροντίσουν απλώς για την καθαριότητα και τη συντήρηση, αλλά για την απολύμανσή τους, που είναι κάτι πρωτόγνωρο και εντελώς διαφορετικό. Ποιος θα το κάνει αυτό; Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό ή το προσωπικό στήριξης των σχολείων;

Η διδασκαλία από απόσταση αποδείχθηκε προβληματική και αρνητική για τους μαθητές των μικρών ηλικιών και κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, γιατί, πέρα από το κλείσιμο στο σπίτι, έχασαν τον πιο σημαντικό ίσως κόσμο της καθημερινότητάς τους, την επαφή τους με τα άλλα παιδιά στο σχολείο, την κοινωνικότητά τους. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τα παιδιά με προβλήματα, γιατί η διδασκαλία από απόσταση αύξησε τις δυσκολίες και τον αποκλεισμό τους. Επίσης, αγωνιζόμαστε για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», γιατί δεν μπορούμε να είμαστε εκπαιδευτικοί και μαθητές όλη την ημέρα στο Διαδίκτυο. Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τις απολυτήριες εξετάσεις για να δει πώς θα μπορέσει να οργανώσει τη νέα σχολική χρονιά.

* Δεν προβλέπεται κάποια έκτακτη οικονομική στήριξη της δημοσίας Παιδείας;

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να δώσει κάτι λιγότερο από ψίχουλα. Η CGIL και τα άλλα μικρότερα συνδικάτα προτείναμε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών μέχρι 15 άτομα στην κάθε τάξη και αναλόγως με το μέγεθος και τις υποδομές του κάθε σχολείου. Στην Ιταλία έχουμε αίθουσες σε προκατασκευασμένα κουτιά και σε κτήρια από την εποχή του βασιλιά Ουμπέρτο, πριν από σχεδόν δύο αιώνες. Ζητήσαμε επίσης να διατηρηθούν τα ωράρια του σχολείου για να αποφευχθούν οι κοινωνικές συνέπειες στις οικογένειες και κυρίως σ’ αυτές που εργάζονται και οι δύο γονείς. Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο μέχρι τις 4.30 μ.μ.

Με βάση τις εκτιμήσεις της CGIL, χρειαζόμαστε 33.039 νέες τάξεις στα νηπιαγωγεία, 89.580 νέες τάξεις για τα δημοτικά σχολεία, για τα γυμνάσια 89.292 νέες τάξεις. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε 160.000 νέους εκπαιδευτικούς στην στοιχειώδη Παιδεία με κόστος 4,5 δισ. για δέκα μήνες και 245.000 για τη μέση εκπαίδευση με κόστος 7 δισ. για δέκα μήνες. Τα σχολεία, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται άλλους 80.000 διοικητικούς και άλλους υπαλλήλους με κόστος 1,8 δισ. για δέκα μήνες. Πρόκειται συνολικά για 13,3 δισ. για την Παιδεία.

* Τι απάντησε το υπουργείο Παιδείας;

Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε κανένα είδος διαλόγου με τα συνδικάτα και προσέφερε 1,4 δισ. για τη στήριξη της Παιδείας. Η κυβέρνηση δεν λέει πόσες προσλήψεις θα κάνει και δεν δίνει καμία απάντηση στους αναπληρωτές και στο έκτακτο προσωπικό που στηρίζουν στην πράξη εδώ και χρόνια το ιταλικό σχολείο στα πόδια του. Τα συνδικάτα προτείναμε να προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με βάση τους τίτλους σπουδών και τα προσόντα τους και μια προφορική εξέταση, με την προϋπόθεση να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια διδασκαλίας και η ίδια διαδικασία να ακολουθεί για τους εκπαιδευτικούς για την ειδική στήριξη των ΑμεΑ. Το υπουργείο απέρριψε τις προτάσεις μας. Αρνήθηκε επίσης να δώσει στους αναπληρωτές των μπόνους των 500 ευρώ που λαμβάνουμε οι μόνιμοι για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παρ’ όλο που θα έπρεπε και οι αναπληρωτές να κάνουν τη διδασκαλία από απόσταση χρησιμοποιώντας κάμερες και άλλο εξοπλισμό.

Η υπουργός και η κυβέρνηση μας μιλούν καθημερινά για την «αξιοκρατία», αρνούνται τον διάλογο με τα συνδικάτα και υποσχέθηκαν ότι θα ανακοινώσουν τον Σεπτέμβριο τις διαδικασίες και τον αριθμό των προσλήψεων. Η δεξιά αντιπολίτευση της Λέγκας, των Αδελφών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία γιατί στηρίζεται σε προηγούμενες αντιμεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL